Un grup ce cercetatori romani a facut o descoperire care a revolutionat lumea medicala mondiala. Specialisti de la Harvard vin in Romania pentru a lua legatura cu ei, iar chinezii i-au invitat deja sa li se alature in laborator.
laborator, telocite
Acasa, sunt insa ignorati. Suntem tara care isi lasa elitele sa plece, pentru ca investeste cei mai putini bani din Europa pentru acest sector.
Descoperirea romaneasca ar putea modifica istoria in medicina. Telocitele sunt implicate in reinnoirea si regenerarea tesuturilor. Telocitele, impreuna cu celulele stem, ar putea salva milioanele de oameni rapusi de infarct miocardic, principala cauza de mortalitate in intreaga lume.
Anuntata in 2010, descoperirea face furori deja in intreaga lume, in vreme ce la noi e ignorata.
Supararea academicianuluiLaurentiu Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie si Cercetari Biomedicale “Victor Babes”, considerat parintele telocitelor, e mai veche. N-a avut nici un suport de la stat, iar pentru cercetari a fost nevoit sa faca singur rost de finantari.
Laurentiu Popescu
Cu bani putini, dar mult entuziasm, si-au continuat cercetarile, cu amaraciunea celor care stiu insa ca vor ramane in urma strainilor, care investesc milioane de euro pentru a afla care e rolul celulelor descoperite de romanii nostri. Istoria unei descoperiri epocale In urma cu mai bine de 100 de ani, omul de stiinta spaniol Santiago Ramón y Cajal, castigator al premiului Nobel, descoperea o celula asemanatoare unui neuron, care avea functia de a regla miscarile aparatului digestiv. Pornind de la presupunerea ca trebuie sa existe o celula similara si in alte parti ale organismului uman, profesorul Popescu si-a petrecut ultimii sase ani analizand tesuturi la microscopul electronic – cate 10 nanometri de tesut la fiecare observare. Asa a descoperit telocitele. Descoperirea este epocala, daca ne gadim ca impreuna cu celulele stem, telocitele pot regenera organe sau tesuturi. Ceea ce pana acum parea imposibil, ar putea deveni realitate. Pornind de la aceasta ipoteza, si-au concentrat cercetarile asupra repararii tesutului miocardic afectat de un infarct.
microscop, laborator, telocite
Pentru a observa implicarea telocitelor in patologia cardiaca, au folosit un model experimental de infarct miocardic, indus chirurgical animalelor de laborator. Iar rezultatul a fost uimitor: telocitele sunt implicate in procesul de formare de noi vase de sange in tesutul afectat, conditie esentiala pentru repararea muschiului inimii. Descoperirea e incredibila, daca ne gandim ca multi dintre cei afectati de infarct mai sunt salvati doar de un transplant de inima. In fiecare zi, 40 de romani mor din cauza unui infarct miocardic, iar in lume 15.000 de oameni se sting din cauza acestei maladii. Putini supravietuiesc, iar calitatea vietii scade considerabil.   Strainii profita de aceasta realizare a savantilor romani Descoperirea a fost publicata in mai multe de prestigiu, printre care si Cells Tissues Organs, iar cercetatori de renume de la Universitatea Harvard si-au anuntat intentia de a veni in Romania. Si desi sustine ca a aplicat pentru programe de finantare, pana acum Laurentiu Popescu n-a primit nici un ban. Iar in ignoranta tipic romaneasca, isi croiesc nestingheriti drum spre acesta descoperire chinezii, care investesc anual in cercetare privind regenerarea celulara milioane de milioane de dolari, iar o buna parte din bani se vor duce spre studiul telocitelor. Anul trecut a venit la Bucuresti Xiandong Wang, profesor la Universitatea de Medicina din Shanghai. Pentru el, telocitele sunt raspunsul la intrebarile pe care si le punea in cazul transplanturilor nereusite cu celule stem. Telocite au fost descoperite in tubul digestiv, in uter, in trompele uterine, in plamani, in glandele mamare, in pleura, in pericard, in peritoneu, si mai nou la nivelul creierului. Concluzia a fost ca toate aceste organe au capacitatea de regenerare.
Laurentiu Popescu si savanti chinezi
Entuziamul chinezilor a fost egalat de indiferenta autoritatilor romane de a ajuta in vreun fel grupul de cercetatori romani. Invitati de chinezi la Shanghai, sa li se alature in laborator, ai nostri si-au dat seama ca n-au bani nici macar de drum. Ajutor au primit din partea unei firme si a emisiunii “Dansez pentru tine.” Cu banii oferiti in cadrul acestei emisiuni, cercetatorii romani s-au deplasat in China. Intr-unul dintre cele mai mari Laboratoare de specialitate din Beijing se incearca cultivarea telocitelor in vitro, pentru ca mai apoi sa se realizeze un tesut cardiac artificial. Pana cand bolnavii vor fi tratati cu aceasta metoda mai sunt pasi importanti de facut. Si probabil ii vor parcurge strainii, care au inteles importanta acestei descoperiri. Anul trecut, Romania a alocat pentru cercetare 345 de milioane de euro, si suntem pe ultimele locuri in Europa. Tot pe ultimele locuri suntem si la numarul de cercetatori, pentru ca cei mai multi au ales sa-si vanda mintea marilor univeristati, care aloca sume imense.
La noi, nu numai ca nu primesc nimic, dar sunt parca incurajati sa plece. Din miile de cercetatori plecati in strainatate in ultimii ani doar 100 s-au intors acasa. grafica bani cercetareCei ramasi acolo fac cinste tarilor care au investit in mintile lor. Doua echipe de cercetare medicala, una din Paris, condusa de romanulNicolae Ghinea, si cealalta din New York, avand in frunte pe Aurelian Radu, au descoperit cum poate fi invins cancerul. Ei au descoperit proteina-marker, care se gaseste in toate cele 11 tipuri de tesuturi canceroase studiate, iar asta va ajuta la gasirea unui medicament care sa vindece cancerul. Si asta se va intampla curand, pentru ca Franta a alocat 8 miliarde de euro pentru cercetare. Romania va ramane doar cu multimirea ca aici s-au descoperit celulele viitorului, in vreme ce China, America, Spania, Suedia sau Danemarca, tari ce investesc masiv in studierea lor, se vor bucura sa ofere lumii intregi tratamentul infarctului miocardic sau a altor boli grave, la care astazi nici macar nu indraznim sa visam. Sursa: ProTV
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer