Niște bãieți deștepți din guvernul Cioloș, de tehnocrați cu pãrinți securiști care le-au plãtit studii în Europa și locuri cãlduțe prin birocrația europeanã, au considerat cã e trendy sã relanseze sentimentul de unitate naționalã în jurul unui simbol. Așa cã l-au ales pe Brâncuși și sculptura acestuia, Cumințenia Pãmântului.

Sculptura aparține în prezent moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care au negociat cu Statul Român vânzarea cãtre acesta a Cumințeniei, pentru suma de 11 milioane de euro.

11 milioane de euro…

Suma este probabil micã fațã de valoarea pe care proprietarii statuetei ar putea-o obține la o licitație publicã la Sotherby`s, în condițiile în care ultima vânzare a unei sculpturi de Brâncuși – Prometeu, s-a fãcut tot de cãtre Sotherby`s la New York în 2011, pentru suma de 12.600.000 dolari.

Ideea era ca Statul Român sã achiziționeze în parteneriat cu românii (în calitate de donatori privați) Cumințenia, astfel: 5 milioane de euro le plãtește Guvernul, iar restul de 6 milioane le plãtesc românii, din donații.

Pânã în prezent, s-au strâns 562.117 de euro, astfel: 122.956 de euro pe site-ul campanieiwww.brancusiealmeu.ro, 50.016 de euro prin intermediul eMag.ro, 349.637 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii și 39.508 de euro de euro prin SMS.

Deci pânã în prezent s-a strâns undeva cam la a 12 parte din cât este necesar pentru acoperirea celor 6 milioane de euro din donații, termenul limitã fiind 30 septembrie.

Devine clar pentru toatã lumea cã aceastã campanie va fi un fiasco rãsunãtor, cãci românii nu înțeleg sã doneze o bucatã de calcar, chiar dacã ea a fost cioplitã de Brâncuși “al nostru” care în realitate este mai mult al francezilor – care au fost în stare sã îi construiascã un muzeu numai al lui.

Și ar fi bine ca și domnul Cioloș și colegii lui tehnocrați sã afle de ce nu donãm noi, românii de rând:

  • pentru cã banii cu care Guvernul vrea sã cumpere Cumințenia sunt tot banii noștri, proveniți din impozite și taxe; deci nu înțeleg sã plãtesc de douã ori pentru același lucru. Guvernul trebuia sã aloce toatã suma, cã doar nu aduceau banii din altã parte decât din impozitele impuse românilor.

  • Pentru cã dacã este cea mai proastã strângere de fonduri de care am auzit. A fost promovatã doar la TV și pe la evenimente pentru români sãraci ca mine (gen expoziții muzeale și festivaluri de muzicã). De ce nu s-a organizat mãcar un dineu la care sã fie invitatã protipendada politicienilor și oamenilor de afaceri îmbogãțiți din afacerile cu Statul ? Sunt convins cã dacã s-ar fi organizat un astfel de eveniment caritabil, gen concert la Ateneu cu donații, la care sã fie invitați un Vântu, un Adrian Nãstase (mare colecționar și iubitor de artã), un Țiriac, Becali, Ioan Niculae, Popoviciu, Cãșuneanu, Ponta, Blaga, Bica, Trițã Fãnițã, Bãsescu, Udrea, Cocoș, Blejnar, Vâlcov sau alții de teapa lor care își ascund averile prin pereți sau prin Panama, banii ãia se strângeau pânã acum.

  • Pentru cã Muzeele de Artã ale României, începând cu Muzeul Național, țin la beci capodopere pe care români adevãrați – nu precum așa-zișii moștenitori ai arhitectului Gheorghe Romașcu, le-au donat Statului Român, iar acesta nu s-a obosit sã le expunã NICIODATÃ. Mã refer la tablouri de Petrașcu sau Luchian, donate de donatoarea Elena Mateescu – și pe care muzeul nu le expune din “lipsã de spațiu și fonduri” de mai bine de 25 de ani, de când a fost fãcutã donaț Dec Onor Guvernul sã facã bine și mai întâi sã expunã bogãțiile culturale pe care le-a primit moca de la niște fraieri patrioți care AU DONAT CAPODOPERE și nu le-au vândut la licitație, și apoi sã cumpere altele noi.

  • Pentru cã totul sunã a mega-ipocrizie și mega-escrocherie, ca mai toate gheșefturile cu Statul de pe la noi. Domnia Sa Guvernul sã facã bine și sã recâștige încrederea românilor prin taxe și impozite decente, europene, salarii la fel de europene, și servicii tot europene (dacã ãsta este standardul), înainte sã ne mai cearã încredere și colaborare în orice. La acest moment, cred sincer cã nici un român nu ar avea încredere sã cumpere împreunã cu un guvernant/politician/popã nici mãcar o pâine în comun, pentru cã știe din experiența ultimilor 26 de ani cã va fi pãcãlit.

  • Pentru cã suntem prea sãraci, ca popor – iar asta nu din cauzã cã trãim în vre-un deșert gen Fâșia Gaza, ci pentru cã voi ãștia de la conducerea țãrii, furați prea mult. De-aia majoritatea românilor din România abia au cu ce trãi, iar restul au plecat la munci pe-afarã.

Ați înțeles, domnule Cioloș !? Asta e România aia realã, și asta crede ea. De-aia nu doneazã. Cã ne-ați furat prea mult voi, guvernanții cot la cot cu politicienii. Dacã vreți sã întâriți sentimentul de apartenențã la Națiunea Românã, închideți granițele pentru politicienii corupți, decretați legea marțialã, reinstaurați pedeapsa cu moartea pentru hoții banului public asigurând o judecatã rapidã (fãrã stat la coadã !) pentru toți cei ce s-au îmbogãțit peste noapte devalizând România și atentând la dreptul nostru CONSTITUȚIONAL la viațã și bunãstare.

]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer