În data de 29 martie 2021 Ministerul Sănătății a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordin de ministru privind testarea Covid-19 cu test antigenic rapid in farmacii si raportarea cazurilor către DSP.

http://www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta/#b5972234wz

Dupa cum este mentionat in Referatul de aprobare postat de pe site, scopul acestui ordin este:

„implementarea unui mecanism eficient de monitorizare, supraveghere și control al activităților de testare rapidă antigen COVID-19 prin intermediul unităţilor farmaceutice, într-un cadru riguros reglementat și controlat de către Ministerul Sănătății prin intermediul prezentului proiect de ordin”

In cuprinsul proiectului de Ordin se menționează:

„Art. 10 – Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale au obligația de a  raporta zilnic către Direcțiile de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în format electronic, rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor de teste rapide antigenice.

Art. 11 – În urma efectuării  testării rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, care va conține minim următoarele elemente,:

 1. a)Denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară/oficina comunitară rurală, care a efectuat testarea cu teste  rapide antigen pentru diagnosticarea infecției cu coronavirusul SARS-COV-2;
 2. b)Numele, prenumele, domiciliul / reședința persoanei testate.
 3. c)Rezultatul testării : pozitiv / negativ
 4. d)Numele, prenumele persoanei care a efectuat testarea
 5. e)Data efectuării testului şi semnătura persoanei menţionate la lit. d) .”

Prin acest proiect de ordin se dorește controlul tuturor testelor care pot depista infectia cu Covid-19 în toată țara, in toate localitatile urbane si rurale.

Daca acest proiect de ordin va fi aprobat, va apărea automat o crestere a numarului de cazuri pozitive de Covid-19 care se raporteaza zilnic. Știm că starea de urgență se poate impune în funcție de numarul de cazuri la mia de locuitori.

În al doilea rand, in localitățile rurale mici este foarte ușor de instituit carantina zonala dacă exista cateva zeci de cazuri de infecție sau doar cateva cazuri pentru satele mici.

Este important, mai intai de toate, sa cerem dezbatere publica Ministerului Sanatatii.

Dupa cum este anuntat pe site-ul MS, toate sugestiile, opiniile, solicitarile trebuie trimise in termen de 10 zile de la data postarii pe site, deci pana in data de 8 aprilie 2021, în atentia dl. Bogdan Predescu, pe adresa propuneri@ms.ro

 1. April 3, 2021

  “farmacii comunitare”
  propuneri @ms.pro.
  Pai da! Sa puna bol de apa si cookies afara de fiecare farmacie! 🐕🐕🐕

  “in termen de 10 zile de la data postarii pe site, deci pana in data de 8 aprilie 2021, în atentia dl. Bogdan Predescu, pe adresa propuneri@ms.ro
  Cineva trebuie sa stie scrie. 🐾🐶

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer