Gata, am intrat în semi-vacanþã cu instanþele (au rãmas pe varã doar termene la dosarele penale), aºa cã am mai mult timp de blog.
Articolul zilei va fi unul de reclamã gratuitã pe care o fac la niºte produse care mie îmi plac. Spre deosebire de alþi blogãri gen Simona Tache, nu fac reclamã la chestii de cãcat în care nu cred (gen carduri bancare), nici dacã mã plãtesc respectivii pentru asta. Deci scriu fãrã intenþii subversive, doar din convingere.
Se zice cã marfa bunã nu are nevoie de reclamã, cã lumea ºtie ce e bun ºi cumpãrã. Greºit ! Am vãzut de-a lungul ºi de-a latul timpului multe produse faine, în care comercianþii care le produceau sau distribuiau au pus mult suflet, ºi care au dispãrut de pe piaþã, în negura falimentului. Cu titlu de exemplu amintesc brutãria franþuzeascã din staþia de troleu de la Rosetti, care s-a închis din lipsã de clientelã. Eu mã abonasem aproape zilnic la cumpãrat pâine cu mãsline de la ei. Cu 5 lei cumpãrai o pâine cu mãsline de mâncai jumãtate goalã pânã acasã, ca pe vremea comunismului – aºa de bunã era !
Ei bine, lipsa de reclamã a fãcut sã nu îºi câºtige faima ºi clientela pe care o merita, ºi a dispãrut din peisaj – spre eternul meu regret.
Pentru mine ca lacto-ovo-vegetarian, proteina este importantã ºi uneori simt nevoia de produse din soia. Înainte existau pe piaþã varietãþi de produse pentru vegetarieni, gen Batonul vegetal afumat (un fel de salam din soia foarte reuºit) produs de cei de la Iezer. A dispãrut din galantare fãrã urmã, ultimul loc unde a mai fost vãzut fiind la Cora. La fel ºi cu gama de crenvurºti din soia de la Cristim, care nu se mai produc decât în posturile mari religioase, când tot poporul bagã vegetale. Erau atât de buni încât am ajuns sã sun la fabricã sã mã rog de ei sã îi conving sã mai bage o ºarjã în producþie doar pentru mine ! În materie de soia,
au rãmas pe piaþã doar produsele de la Inedit, care – chiar dacã scrie pe ele cã sunt garantat produse din soia nemodificatã genetic, sunt scumpe ºi fade. Borcanul de crenvurºti de soia de la Inedit s-a fãcut 12 lei (de la 7 lei cât erau acu 2 -3 ani), iar tofu în saramurã de la Inedit (în toate varietãþile sale) este ºi scump ºi fãrã gust – ne-fiind bun nici mãcar gãtit cu urechi de lemn chinezeºti.
În materie de mezeluri vegetale, au mai încercat sã intre pe piaþã în supermarketuri niºte caltaboºi/crenvurºti vegetali polonezi, scandalos de scumpi, care cred cã au ºi dispãrut între timp din Cora.
Ei bine, new entry-ul despre care vreau sã fac reclamã – revelaþia anului, este brânza tofu de la SanoVita. Am degustat toate variantele scoase de cei de la SanoVita în urmã cu câteva sãptãmâni, la Târgul de produse raw vegan de la Romexpo. M-am oprit la varianta de TofuPlus cu mãsline, care are un gust senzaþional. Textura este una moale, consistenþã uºoarã, asemãnãtoare tofu-lui original, pe care îl mãnânci în restaurantele din Dragonul Roºu, fãcut de chinezi, nu ca bolovanii muraþi ºi sfãrâmicioºi fãcuþi de cei de la Inedit. La gust, se simte imediat mãslina, care se combinã perfect cu aroma de tofu, un pic prea neutrã pentru gustul europenilor.
