Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: Daca secuii vor tinut autonom, vrea si Ungaria
Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a afirmat ca Ungaria sustine cererea maghiarilor din Romania, de a oficializa Tinutul Secuiesc.
Fuzes a facut declaratia in contextul scandalului iscat de declaratia secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, care a cerut, marti, arborarea steagului Tinutului Secuiesc in Ungaria, in replica la faptul ca maghiarii din Transilvania ar fi supusi unei agresiuni simbolice.Oskar Fuzes a afirmat, miercuri seara, la Realitatea Tv, ca este de acord cu Nemeth Zsolt. “Cred ca dupa toate declaratiile in legatura cu steagul secuiesc avem dreptul sa ne exprimam opinia, chiar daca este diferita de cea din partea romaneasca. Nu prea inteleg de ce un steag secuiesc care este acasa in Romania face o problema in Romania”, a spus diplomatul, in limba romana. Ponta raspunde Ungariei in scandalul drapelului secuiesc: Nu acceptam obraznicii !(Video)
 
Ulterior, Oszkar Fuzes a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a explica declaratiile secretarului de stat maghiar, Nemeth Zsolt.
 
In ceea ce priveste Tinutul Secuiesc, “singura propunere pe care pot sa o fac este sa o faceti oficial“. “Dupa cate stiu este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu si nici Ungaria nu face aceasta cerere. Daca asta e cererea ungarilor din Romania, da“, o sustine si Ungaria, a continuat ambasadorul, care este de parere ca “cetatenii romani pot pe cale pasnica si democratica incepe un dialog pe tema cererii maghiarilor“. Desigur, recunoaste Fuzes, “acest lucru l-am spus cinci ani de zile de cand am inceput mandatul“, deci nu este o noutate pentru nimeni pozitia sa.
Afirmatiile acestuia au fost comentate si de secretarul de stat in MAE de la Bucuresti, Bogdan Aurescu, care le-a catalogat drept “inacceptabile”.”Declaratiile domnului Zsolt Nemeth sunt inacceptabile si contravin spiritului de buna-vecinatate si Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre Romania si Ungaria. Autoritatile romane nu accepta si nu vor accepta astfel de interferente regretabile care contravin cadrului constitutional si legal din Romania. Practic, indemnul oficialului ungar echivaleaza cu sustinerea explicita a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisa de Constitutia Romaniei si nu face parte din standardele europene acceptate in domeniul protectiei persoanelor care apartin minoritatilor nationale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers“, a transmis Bogdan Aurescu, prin intermediul unui comunicat de presa.
Surse din MAE au declarat, pentru Realitatea TV, ca Romania va cere retragerea de la post a ambasadorului Oskar Fuzes.Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a confirmat ca retragerea ambasadorului ungar este o varianta, daca pe canalele diplomatice nu se va putea obtine o revenire asupra acestor afirmatii. “Este o atitudine care incalca normele de baza ale regulilor diplomatice si legilor statului roman“, a afirmat Corlatean, detaliind ca joi va avea un “demers clarificator la mininsterul de externe” cu ambasadorul ungar si “sper sa pot clarifica si eu cu omologul meu aceste aspecte“. “Daca un ambasador isi depaseste mandatul fie trebuie sa revina in limitele mandatului fie sa si-l incheie… Mai intai cautam rezolvarea pe canale bilateral si revenirea la mandat, daca nu gasim intelegere, cei ce gresesc aici la Bucurestitrebuie sa plece, a intarit seful diplomatiei romane.
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer