Cercetatorii de la Universitatea de Stiinte Tehnologice din Tianjin, China, au reusit sa prepare un produs incolor, fara gust si netoxic, care, aplicat sub forma de spray pe coaja bananelor, le asigura starea prospata timp relativ indelungat, fara sa fie afectate de pete maronii, cu care incepe de obicei alterarea lor. La baza acestui produs sta o substanta cunoscuta, chitosan, obtinuta din cochilii de creveti si de crab, ale carei proprietati de conservare nu au fost testate pana in prezent pe banane. Pe de o parte, substanta este capabila sa distruga bacteriile care provoaca alterarea, iar pe de alta parte ea limiteaza absorbtia de catre banana a oxigenului din atmosfa si eliberarea dioxidului de carbon, proces natural, care insa determina alterarea. In mod obisnuit, bananele se pastreaza destul de bine in containerele in care au fost incarcate la producator in mijloacele de transport, dar, de indata ce baxurile sunt extrase din acestea, procesul de alterare intervine imediat si este inevitabil. Cu atat mai pronuntat este acest proces la cumparator, dupa ce bananele au fost extrase din bax si sunt ambalate pentru a fi livrate cu amanuntul. Noul conservant va putea fi aplicat in oricare din aceste faze, inclusiv la domiciului cumparatorului, cu conditia ca alterarea sa nu fi inceput deja, si asigura o protectie de cel putin de doua saptamani, ne asigura Infoniac. Doctorul Lee Siong, autorul proiectului a calculat ca, in prezent, numai in Marea Britanie se depreciaza zilnic 1,6 milioane de banane, din care unele sunt casate de transportatori sau comercianti, altele sunt aruncate la ghena de consumatori, iar o parte sunt mancate de acestia in stare semialterata, fara sa fie constienti de faptul ca isi prejudiciaza sanatatea. Cercetatorii chinezi au in vedere si faptul ca aplicarea procedeului va fi benefic asupra mediului urban, indeosebi in marile orase, unde cantitatile mari de banane casate constituie focare de infectii, foarte greu de stapanit.]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer