A frecventa pe cineva înseamnă a-l vizita, a întreține relații sociale cu acesta.
Persoanele frecventabile erau în secolul trecut acele persoane bine văzute în societate, care își mențineau statutul de persoane publice deschizând larg ușile saloanelor vilelor și palatelor pe care le dețineau, pentru crema societății, ce participa astfel la serate, ceaiuri, concerte și baluri în care gazda era “persoana frecventabilă”.
Ierarhia societății din secolul trecut era una extrem de strictă. Nu intrai la un eveniment privat de acest gen decât dacă erai invitat, sau “introdus” de către un alt invitat, care garanta pentru tine în fața gazdei și a convivilor, despre statutul tău de persoană “frecventabilă”.
Regulile erau simple: participai la evenimente organizate – sau împreună cu cei de același nivel, sau deasupra ta, și evitai să-i frecventezi pe cei aflați dedesubtul tău, in caz contrar “scorul social” al frecventabilității tale scădea după regula “cine se aseamănă, se adună”.
Averea nu constituia neapărat un criteriu al frecventabilității, căci un spirit glumeț, pătrunzător, o vorba de duh sau un talent artistic te puteau plasa oricând în centrul atenției celor nobili și educați, ce apreciau aceste calități.
Deveneai nefrecventabil atunci când comportamentul sau valorile morale exprimate se situau sub o limită general acceptată de grupul la care te raportai.

Astăzi, când lumea s-a amestecat iar conceptele de educație și noblețe și-a pierdut însemnătatea, frecventabilitatea se determină în funcție de alți parametri sociali.
În noua aristocrație, devii nefrecventabil dacă ești sărac, prost (sau neatent) îmbrăcat, idealist, naiv, incoruptibil sau inacceptabil de sincer sau cinstit. Noile reguli impun o doza minimă de ipocrizie, invidie și dispreț ascuns la adresa celorlalți, lingușeală fățuită în politețe servilă la adresa celor ce îți sunt superiori social sau financiar – și în general, etalarea unei bunăstări materiale și intelectuale pe care nu o deții cu adevărat.
Saloanele rafinamentului și eleganței, temeinic construite pe bun gust și educație solidă – sunt astăzi înlocuite de adunări pestrițe, înțesate de personaje dubioase, cu pedigree infracțional – ce constituie noua “nobilime” ce își arogă titluri din alte epoci.
A căuta să devii frecventabil după aceste criterii, presupune o scufundare în venalitatea și promiscuitatea unei lumi dezvoltate doar pe orizontală, ce nu urmărește decât acumularea de bani, putere și prestigiu fals, nemeritat.
Incapacitatea de a face compromisuri de o moralitate îndoielnică constituie o crimă de neiertat în această lume “selectă”.
Spiritul, vorbele de duh, sclipirile spirituale – odinioară la mare prețuire, pun azi în dificultate intelectuală și morală pe cei ce dictează regulile grupului social elitist. A fi mai inteligent, mai spiritual sau mai educat decât bogatul parvenit și infatuat din capul mesei – a devenit un fapt inacceptabil, motiv de excluziune rapidă.
Filosofia, arta, religia – odinioară subiecte de dezbatere în mediile elitiste, au fost înlocuite de lăudăroșenii și aroganțe inepte, fără sare, în pauzele in care nu se discută obsesiv de afaceri din categoria “loviturilor” și “combinațiilor”.
Un criteriu important al frecventabilității îl constituie astăzi contul de pe rețelele sociale, unde totul este judecat: prieteni, postări, like-uri sau share-uri. Adeseori primesc mesaje sau telefoane de la persoane care mă felicită pentru postări (bancuri, glume) sau luări de poziție (liveuri) pe diverse teme, cu scuza futilă că n-au dat like sau share “din rațiuni de imagine”. Cu alte cuvinte, pentru a nu deveni prin asociere cu mine, nefrecventabile, motiv pentru care am trecut lista de prieteni la “privat” pentru a-i feri pe cei sensibili, de oprobriul asocierii cu mine.
De aceea, pentru mine – a deveni nefrecventabil în astfel de triste circumstanțe, nu constituie un motiv de întristare, ci de mândrie, fapt pentru care de acum înainte îmi voi tipări cărțile de vizită cu datele persoanele și profesionale, însoțite de avertismentul:

“Atenție ! NEFRECVENTABIL !”

  1. October 4, 2020

    grasule mai traiesti?
    am vazut ca ai disparut dp FB
    nu esti pe FB nu existi

    • October 21, 2020

      Mi-a fost sters contul, am altul acum

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer