Doi cercetãtori canadieni afirmã cã cele douã sfaturi oferite de cadrele medicale persoanelor care vor sã slãbeascã – „mãnâncã mai puþin” ºi „fã mai multã miºcare” – ar trebui însoþite de încã un mesaj: „dormi mai mult”.

Cercetãtorii afirmã cã existã dovezi convingãtoare care aratã cã lipsa somnului contribuie la epidemia obezitãþii ºi cã lipsa de atenþie acordatã acestui factor explicã parþial de ce eforturile de a slãbi eºueazã de foarte multe ori.
„Printre factorii de comportament pentru care existã dovezi clare cã împiedicã pierderea în greutate, somnul insuficient capãtã tot mai multã atenþie ºi recunoaºtere”, explicã cercetãtorii într-un articol publicat astãzi în Canadian Medical Association Journal, publicaþia oficialã a celei mai importante asociaþii medicale din Canada, ce are peste 70.000 de membri. Cercetãtorii au subliniat rezultatele unui studiu în care participanþii au fost direcþionaþi, în mod aleatoriu, sã doarmã 5,5 ore sau 8,5 ore timp de 14 zile. Fiecare participant la studiu ºi-a redus consumul zilnic cu 680 de calorii, dormind în laboratorul de cercetare. Voluntarii care au dormit doar 5,5 ore au pierdut cu 55% mai puþinã grãsime corporalã ºi cu 60% mai multã masã muscularã faþã de participanþii care au dormit 8,5 ore. Cu alte cuvinte, persoanele care nu dormeau suficient ºi-au pãstrat þesutul adipos, pierzând în schimb muºchi. Într-un alt studiu, publicat în luna iulie a acestui an, cercetãtorii au urmãrit 245 de femei ce participau la un program de pierdere a greutãþii ce se întindea de-a lungul a ºase luni. Femeile care au dormit mai mult de ºapte ore pe noapte ºi care au raportat o mai bunã calitate a somnului au prezentat cu 33% mai multe ºanse ca eforturile de a slãbi sã fie încununate cu succes. De asemenea, cercetãtorii au analizat 36 de studii la care au participat în total 635.000 de oameni din jurul lumii, descoperind cã adulþii care nu dorm suficient au cu 50% mai multe ºanse sã fie obezi, iar copiii care nu dorm suficient au cu 90% mai multe ºanse sã fie obezi în comparaþie cu persoanele care dorm mai mult. De aceea, cercetãtorii afirmã cã este foarte important ca programele de slãbit sã includã sfaturi referitoare la durata somnului, acest lucru urmând sã creascã ratele de succes. Oamenii de ºtiinþã nu au identificat exact modul în care lipsa somnului contribuie la obezitate, însã anumite studii indicã faptul cã un somn insuficient afecteazã pãrþile din creier care regleazã poftele alimentare. De asemenea, cercetãtorile au arãtat cã hormonii leptinã, ghrelinã, cortizol ºi orexinã, ce joacã un rol important în reglarea apetitului, sunt afectaþi de somnul insuficient. Chiar dacã a dormi mai mult nu reprezintã o soluþie pentru toate persoanele care încearcã sã slãbeascã, „un numãr tot mai mare de dovezi sugereazã cã obiceiurile de somn nu ar trebui neglijate atunci când un pacient intenþioneazã sã urmeze un program de pierdere a greutãþii”, concluzioneazã cercetãtorii. Surse: MyHealthNewsNational Post via Descoperã.ro]]>

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer