Urme de explozibil au fost descoperite recent de experþii polonezi pe epava avionului prezidenþial polonez care s-a prãbuºit în aprilie 2010 la Smolensk, în Rusia, a afirmat marþi cotidianul conservator Rzeczpospolita.

Urme de explozibil, descoperite pe epava avionului polonez prãbuºit la Smolensk: TNT ºi nitroglicerinã pe 30 de scaune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
“Testele au confirmat prezenþa unor urme de TNT ºi nitroglicerinã pe 30 de scaune. Aceste substanþe au fost descoperite la joncþiunea dintre carlingã ºi o aripã”, a afirmat cotidianul polonez. Potrivit unei ipoteze a experþilor citaþi de Rzeczpospolita, aceste urme de explozibil ar putea proveni de la obuze neexplodate prezente în numãr mare în regiunea Smolensk (vestul Rusiei), care a fost teatrul unor lupte crâncene în timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial. Contactat marþi dimineaþã, purtãtorul de cuvânt al Parchetului militar polonez care supravegheazã ancheta privind catastrofa de la Smolensk, Zbigniew Rzepa, a refuzat orice comentariu. El a anunþat cã Parchetul se va pronunþa în legãturã cu aceste descoperiri în jurul prânzului. Teste efectuate imediat dupã catastrofã de experþii ruºi ºi polonezi au exclus prezenþa unor materiale explozibile pe rãmãºiþele aparatului. “Trebuie sã aflãm înainte de toate concluziile Parchetului, interpretãrile sale, sã ºtim care este sursa eventualã a acestor substanþe, descoperite conform cotidianului. Toate celelalte vor depinde de aceasta”, a declarat marþi dimineaþã purtãtorul de cuvânt al Guvernului, Pawel Gras, pentru postul public de televiziune TVP. Avionul preºedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prãbuºit la 10 aprilie 2010 în timp ce încerca sã aterizeze pe o ceaþã densã la Smolensk, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bordul sãu. Teoriile conspiraþioniste privind acest accident circulã în continuare în Polonia. Delegaþia polonezã urma sã asiste la Katin, în apropiere de Smolensk, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrul ofiþerilor polonezi prizonieri ai Armatei Roºii de cãtre poliþia secretã sovieticã în timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial. sursa: mediafax
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer