Romancierul Stephen King, care doneaza 4 milioane de dolari pe an organizatiilor caritabile, a lansat un atac dur la adresa sistemului american de taxare, ceranmd cresterea taxelor platite de cei bogati.
King recunoaste ca plateste un impozit anual de aproximativ 28% din venit, si, la un miting in Florida, s-a intrebat public de ce nu plateste o taxa mai mare de 50%, informeaza Guardian.Autorul si-a expus opinia si intr-un articol in publicatia The Daily Beast, intitulat “Tax Me, for F@%&’s Sake!” (aprox. Taxeaza-ma, la dracu’). Intregul articol este presarat cu cuvinte grele, argotice, si nu se preteaza intotdeauna traducerii “mot a mot”, insa mesajul e acelasi: America ar trebui sa taxeze mai puternic bogatii, si acestia au un “imperativ moral” sa plateasca mai mult.
“Am cunoscut oameni bogati, si de ce nu, de vreme ce sunt unul dintre ei? Majoritatea mai degraba si-ar stropi penisul cu benzina, ar apprinde un chibrit si ar dansa cantand ‘Disco Inferno’ decat sa plateasca un cent in plus la taxele datorate Unchiului Zahar”, scrie romancierul.
Desi unii bogati, inclusiv el, dau bani organizatiilor caritabile, nu este suficient, intrucat acesti bani “nu pot rezolva incalzirea globala sau reduce pretul petrolului cu niciun penny “.
In pofida acestui fapt, americanii bogati sunt protejati: “Nu ma intrebati de ce; nici eu nu inteleg, de vreme ce majoritatea bogatasilor sunt la fel de plictisitori ca rahatul vechi de caine”.
O explicatie ar fi, potrivit lui Stephen King, “ideea ca in America oricine poate deveni un Tip Bogat daca munceste din greu si isi economisteste banii. Mitt Romney (prezidentiabilul republican – n.red.) a spus ‘Sunt bogat si nu-mi cer scuze pentru asta’. Nimeni nu vrea asta, Mitt. Unii dintre noi vor – adica cei care nu sunt orbiti de mare parte din ideile de rahat aruncate pentru a masca ideea ca bogatii vor sa-si pastreze nenorocitii de bani – vor sa recunosti ca nu ai fi putut sa reusesti in America fara America.
Ca ai fost suficient de norocos sa te nasti intr-o tara unde mobilitatea in sus este posibila (un subiect unde Barack Obama poate vorbi din experienta), dar unde canalele care permit aceasta mobilitate devin tot mai infundate. Ca nu e corect sa ii ceri clasei de mijloc sa isi asume o parte disproportionata a poverii impozitelor. Nu e corect? E al dracului neamerican (in orig. un-fucking-American), asta e”.
]]>