Dan Voiculescu a pornit prin intermediul trustului sau de presa un atac fara precedent la adresa puterii judecatoresti din Romania. In fiecare seara, domnul Mihai Gadea, un nume predestinat parca pentru aceasta misiune, executa cu glas bland, pe segmentul de maxima audienta, cate un membru CSM, cate un procuror sau cate un judecator.
Acum, daca v-ati pune in locul lui Dan Voiculescu, fost colaborator al Securitatii si important om de afaceri, ce-ati face? Nu v-ati lupta pentru libertatea voastra? Asa ca si domnia sa face tot ce poate pentru a nu o lua pe urmele lui Adrian Nastase.Antena 3 ca TVR in 1990Pentru cineva de buna credinta e greu, chiar inspaimantator, sa asiste la executiile publice ale Antenei 3, dar, pana la urma, si spanzurarea in piata publica era un spectacol de succes pana in urma cu un secol si jumatate.E dificil sa prevezi viitorul, iar daca urmaresti Antena 3, o persoana care a prins si anii 1990 sesizeaza faptul ca exista unele asemanari intre epoca de atunci si cea de acum.Atunci, rolul de propaganda politica, rolul de sustinator al regimului Iliescu era jucat de TVR, televiziunea publica. Si atunci era o societate inegala, cei care sustineau democratia si orientarea spre Occident a Romaniei reprezentau o minoritate ridicola care se strangea in Piata Universitatii si fredona melodiile lui Paturca, Dumnezeu sa-l odihneasca.Si atunci existau oameni care intelegeau miza politica pusa in joc, dar nu-i asculta nimeni. Miza era scoaterea Romaniei din zona socialismului luminat, iar astazi, miza e libertatea domnului Dan Voiculescu in contrapondere cu functionarea Justitiei. Pare mai mica decat atunci, dar la fel de importanta.
Razboiul privilegiilor
In fond, din vara, Romania trece prin cea mai grea provocare democratica de la intrarea in Uniunea Europeana. Pe fondul crizei economice, clasa privilegiata, formata din inalti functionari de stat, politicieni, oameni de afaceri corupti, interlopi bogati, a pornit un atac fara precedent asupra institutiilor statului pentru a stopa inlaturarea privilegiilor.
Astazi, parlamentarii vor din nou imunitate totala, vor sa controleze procurorii si judecatorii si vor sa aiba statut special in raport cu restul cetatenilor, adica nimeni sa nu aiba dreptul sa-i judece si sa-i trimita la inchisoare.
In Romania, in aceste zile are loc o revolutie si, dupa cum ne-am obisnuit, va fi o una pierduta de minoritatea cu optiuni etice.
E foarte greu de crezut ca ura imprastiata de Antena 3 nu va otravi societatea si e foarte greu de crezut ca cineva, la aceasta ora, poate coagula o miscare politica de rezistenta in fata tavalugului pucist.
Ca sa dam un exemplu, e greu de inteles si de explicat legatura dintre Crin Antonescu, liderul unui partid care are trecut pe frontispiciu lupta pentru sustinerea democratiei, liderul unui partid decimat de comunisti, cu Dan Voiculescu, un profitor al regimului Ceausescu.
Cine are nevoie de morala?
E adevarat ca politica in sine nu are nevoie de morala, dar societatea are, functioneaza pe baza unor principii si daca vrei sa gasesti sprijin in societate pentru propriile proiecte politice e nevoie de o viziune care le spune ceva oamenilor despre un viitor mai bun – viziune care se construieste pe astfel de principii morale.
Nu le poti transmite alegatorilor idei precum aceea ca parlamentarii vor fi si judecatori si sa te astepti sa fii ales, dar, in linii mari, cam asta se intampla astazi in Romania.
De ce? In principal pentru ca traim intr-o tara in care raportul dintre oamenii educati si cei needucati e covarsitor in favoarea ultimilor.
Astazi platim pentru lipsa unei clase de mijloc pe care niciun partid politic nu a incurajat-o sau nu a avut suficiente resurse sa o faca, platim pentru erorile tuturor politicienilor care au inselat, in ultimele doua decenii, alegatorii, platim pentru toate disfunctiile societatii care au dus in final la dominatia unei elite bogate, corupte si iresponsabile.
Nu stie nimeni cum se va sfarsi acest asalt infernal asupra institutiilor democratice, dar putem spune cu siguranta ca un derapaj puternic de la democratie va fi urmat rapid de o criza economica, iar intr-o astfel de situatie nimeni nu mai are imunitate.
Pacat ca domnii Crin Antonescu si Dan Voiculescu nu studiaza mai atent experienta Greciei. Iar pentru cei care cred ca vestile cat de cat imbucuratoare din economie au legatura cu USL sa se mai gandeasca o data si sa se inarmeze cu rabdare.
Emilian Isaila
sursa: ziare.com
comentariu rapcea.ro: departe de mine gândul de a lua partea Sistemului sau al “îngrijoraților” – marca Gâdea, care au descoperit subit, dupã 22 de ani de “democrație originalã” marca Ion Iliescu, faptul cã în România existã erori judiciare, abuzuri și corupție în Justiție. Am postat acest articol pentru cã el reliefeazã un aspect interesant: în 22 de ani, domnu Voiculescu și presa lui nu au mișcat un deget pentru o justiție fãrã abuzuri. Abia acum, la disperare, când se apropie funia de par pentru infractorul Voiculescu, acesta începe sã își arate colții și se rãstește la judecãtori și procurori cu scopul de a-i intimida. Cu alte cuvinte, creeazã o presiune pe Justiție, pentru ca cineva din partea cealaltã a baricadei, sã ridice steagul alb și sã spunã: las-o mai moale cu emisiunile despre procurori și judecãtori, și voi fi și noi “atenți” cu dosarul tãu. Chestia asta a practicat-o și Sorin Roșca Stãnescu – cu ziarul Ziua – când era cercetat împreunã cu mulți alții pentru devalizarea Bancorex (și stratagema a funcționat !). A practicat-o și Dan Diaconescu, cu seria de emisiuni despre “ciocoiul” Sorin Oprescu (seria a încetat “subit” când s-a bãtut palma pe niște “chestii”). Treaba asta nu este o noutate. șantajul prin presã se poartã la greu în toatã lumea, nu doar în România. Din asta își meritã adevãrații bani, presa. Din credulitatea oamenilor care “pun botul” pe diverse teme, lansate “întâmplãtor” exact când trebuie… Diferența fațã de alte țãri – la noi în Românica – este cã aici bãtrânii politruci comuniști, stãpânii țãrii, VOR SÃ ȘANTAJEZE UN ÎNTREG SISTEM DE JUSTIȚIE !!!
Acum, bãtrânul varan aplicã aceeași strategie de faultare a justiției – dar nu în interesul amãrâților, al nostru al tuturor – cum ar pãrea la prima vedere, ci doar pentru cã simte rãsuflarea umedã a pușcãriei în ceafã.
Asta este cea mai bunã dovadã cã sistemul juridic de la noi începe sã funcționeze (în ciuda inerentelor greșeli – ce existã în orice sistem) și cã lucrurile se schimbã în bine și la noi.
Evident, am și eu o listã lungã de judecãtori, procurori și polițiști corupți, jigodii sau pur și simplu imbecili, dar nu o sã mã apuc sã atac Justiția Românã, sã intimidez un întreg sistem, unde acești ticãloși au început deja sã constituie excepția mai degrabã decât regula, de dragul isteriei colective la adresda Justiției, pe care încerarcã sã o creeze domnul Voiculescu prin al sãu Gâde(a).
]]>