Preºedintele României, Klaus Johannis Subsemnaþii Lazarus Luis-Vicentiu, Calotã Nicolae, Tociu Mihai, ªtiolicã Florin, Matei Alexandru ºi Rapcea Mihai, în calitate de cetãþeni români ºi protestatari în cadrul manifestãrilor stradale din ultimele zile, rãspundem apelului la dialog lansat de domnia voastrã ºi ne exprimãm dorinþa de a fi primiþi în audienþã în vederea discutãrii unor revendicãri concrete care sunt de naturã sã conducã la atingerea scopului ce animã societatea civilã româneascã, ºi anume schimbarea actualei clase politice. Propunerile noastre punctuale vizeazã schimbarea pe cale democraticã a componenþei Parlamentului prin eliminarea tuturor barierelor ce împiedicã accesul cetãþeanului la fencþiile elective în Stat. Dorim inițierea unor modificãri în legea electoralã care sã permitã egalitatea realã de șanse pentru candidații tuturor partidelor și a candidaþilor independenți. În acest sens, propunem modificarea in totalitate a Legii nr. 208/2015 privind alegerile parlamentare precum ºi a legislaþiei conexe cu urmãtoarele amendamente:
- interdicþia expresã a participãrii la alegeri pe o perioadã de 10 ani a persoanelor ce au deþinut funcþii de conducere în fostul Partid Comunist Român
- interzicearea redestribuirii voturilor celor ce nu au întrunit numãrul de voturi necesar intrãrii în Parlament.
- Aplicarea voinþei populare exptimate prin referendum în sensul scãderii numãrului de parlamentari la 300.
- abrogarea prevederilor legale privind întrunirea unui prag electoral minim pentru accesul în Parlament.
- Interdicþia finanþãrii din fonduri private a campaniilor electorale. Campaniile electorale sã fie finanþate în mod egal de la bugetul de Stat, cu obligaþia ca formaþiunile politice ce nu acumuleazã un numãr minim de voturi (spre exemplu 50.000 de voturi) sã fie obligate la restituirea sumelor primite cu titlu de fonduri electorale.
- Egalitate de tratament pentru toate formaþiunile politice ºi persoanele înscrise în cursa electoralã în ceea ce priveºte spaþiul media acordat de radioul ºi televiziunea publicã.
- Eliminarea de pe buletinele de vot a însemnelor electorale.
- Impunerea votului obligatoriu sub sancþiunea amenzii contravenþionale.
- Includerea posibilitãþii votului electronic pentru toþi cetãþenii. Propunem ca biroul Electoral Central sã aibã competenþa de a implementa un sistem de vot electronic securizat, cu acces public prin internet, prin care cetãþeanul cu drept de vot, pe baza unei parole ºi a codului numeric personal, sã îºi poatã exprima opþiunea de vot. Parola de acces urmeazã a fi eliberatã fiecãrui cetãþean în prealabil, la cerere scrisã, în mod direct, sub semnãturã, la sediile birourilor de evidenþã informatizatã a persoanei din întreaga þarã.
- Eliminarea imunitãþii parlamentare.
- Înãsprirea sancþiunilor pentru cei ce încalcã prevederile legislaþiei electorale în materie de finanþare a campaniei sau fraudã electoralã.
- Interzicerea alianþelor preelectorale.