Palestina, pregatita pentru independenta
Palestinienii vor trebui sa revina, mai devreme sau mai tarziu, la masa negocierilor cu Israelul, chiar daca statul palestinian va fi recunoscut la ONU, a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova, Nabil Shaat, un inalt responsabil al Fatah, relateaza mass-media regionala. “Mai devreme sau mai tarziu, indiferent de rezultatul votului de la ONU din septembrie, va trebui sa reluam negocierile cu Israelul. Dupa 20 de ani de dialog steril, va trebui sa schimbam situatia. Nu mai putem accepta colonizarea israeliana galopanta”, a declarat Shaat.
Oficialul palestinian s-a declarat multumit de discutiile pe care le-a avut saptamana trecuta, la Moscova, cu viceministrul rus de externe Mihail Bogdanov si a anuntat ca in marja Adunarii Generale a ONU, din septembrie, este prevazuta o intrevedere intre presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. Shaat a mai precizat ca dupa cea mai recenta recunoastere a statului palestinian, care a venit din partea Salvadorului, numarul tarilor care sprijina instituirea unui stat palestinian independent se ridica la 123.
Ofensiva palestiniana
Dupa ce negocierile israeliano-palestiniene nu au adus niciun rezultat, Autoritatea Palestiniana a decis sa solicite in septembrie, la sesiunea Adunarii Generale a ONU, un vot de recunoastere internationala a unui stat palestinian in frontierele sale din 1967 si aderarea acestui stat la Natiunile Unite ca membru cu drepturi depline.
Ziarul Al-Quds al-Arabi, care apare la Londra, relata recent ca Washingtonul ar fi averizat oficial Autoritatea Palestiniana in legatura cu intentia SUA de a bloca aderarea statului palestinian la ONU. SUA vor face uz de dreptul de veto in Consiliul de Securitate. Potrivit cotidianului, citat de RIA Novosti, aceasta pozitie a fost anuntata in cursul unei intrevederi intre consulul general al SUA la Ierusalim, Daniel Rubinstein, si Saeb Erakat, oficial palestinian cu rang inalt.
Amenintari americane
Washingtonul ramane favorabil unei reluari a negocierilor directe israeliano-palestiniene si unei solutionari pasnice a crizei din Orientul Mijlociu, i-a spus diplomatul american interlocutorului palestinian. Pe de alta parte, Congresul american i-a amenintat pe palestinieni ca le va taia o parte din ajutorul american, daca vor solicita recunoasterea statului lor la ONU.
Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anuntat ca va prezenta la 20 septembrie cererea de aderare a statului palestinian la ONU, in ciuda impotrivirii SUA si a Israelului, insistand asupra necesitatii reluarii negocierilor directe intre parti pentru a pune capat conflictului si a permite instaurarea unui stat palestinian. Negocierile israeliano-palestiniene, lansate cu dificultate in septembrie 2010 sub egida Washingtonului, raman blocate de zece luni.
Ingrijorare israeliana
Ambasadorul israelian la ONU, Ron Prosor, a trimis o telegrama secreta catre Ministerul israelian de Externe, saptamana trecuta, in care spunea ca foarte putine tari se vor opune recunoasterii statului palestinian, la Adunarea Generala a ONU, in septembrie 2011, relateaza publicatia israeliana “Haaretz”. Surse din cabinetul premierului israelian spun ca Benjamin Netanyahu se gandeste chiar sa nu participe anul acesta la Adunarea Generala, iar Israelul sa fie reprezentat de presedintele Shimon Peres.
Infrangere diplomatica
Ron Prosor, considerat unul dintre cei mai experimentati diplomati israelieni, a oferit o estimare extrem de pesimista in ceea ce priveste rezultatele votului. Desi nu o spune explicit, ambasadorul sugereaza ca Israelul va suferi o infrangere diplomatica.”Tot ce putem spera sa castigam este ca un grup de tari sa se abtina de la vot sau sa lipseasca”, spune Prosor, mentionnd ca a ajuns la aceasta concluzie dupa 60 de intalniri bilaterale pe care le-a avut, in ultimele saptamani, cu diversi ambasadori la ONU. “Doar cateva tari vor vota impotriva initiativei palestiniene”, precizeaza diplomatul.
Reamintim ca presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, il va contacta pe secretarul general al ONU in 20 septembrie 2011, pentru a cere recunoasterea Palestinei ca un stat membru al organizatiei.
Vot in Adunarea Generala
Pentru a evita un vot de veto din partea SUA, palestinienii vor dori un vot in Adunarea Generala, nu in Consiliul de Securitate, desi primul este mai putin formal. Votul va avea loc, probabil, in luna octombrie. Ministerul israelian de Externe estimeaza ca 130-140 de state vor vota in favoarea palestinienilor. Un semn de intrebare ramane in privinta celor 27 de membri ai UE. Sefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, se va intalni cu liderii israelieni in Ierusalim, azi, inaintea unei reuniuni a ministrtilor de externe ai Uniunii, in 3 septembrie.
Doar cinci state occidentale au promis Israelului ca vor vota impotriva recunoasterii statului palestinian: SUA, Germania, Italia, Olanda si Cehia, precizeaza sursa citata.
Israel, dispus sa negocieze granitele cu Palestina
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cedat presiunilor SUA acceptand, pentru prima data, ca viitorul stat palestinian sa aiba in general granitele corespunzand liniilor de incetare a focului din 1967 care separau Cisiordania de Israel, scrie in editia sa de marti cotidianul The Daily Telegraph. Israelul a cucerit Cisiordania de la Iordania si Gaza de la Egipt in timpul Razboiului de sase zile, din 1967. Propunerea, avansata in cursul noptii trecute, pare sa reprezinte un recul major pentru Netanyahu, care a refuzat in mod constant sa discute despre granitele specifice ale unui viitor stat palestinian. Un oficial al guvernului de la Ierusalim a declarat pentru The Daily Telegraph ca propunerea a fost conditionata de renuntarea de catre palestinieni la demersul lor la ONU, in luna septembrie, privind recunoasterea statului palestinian, precum si de acceptarea Israelului ca stat evreu. Propunerea pare sa treaca de ”liniile rosii” palestiniene si probabil ca ea va fi respinsa, cu toate ca mingea este acum in terenul palestinienilor, care urmeaza sa prezinte o contraoferta. Netanyahu a reactionat cu manie cand presedintele american Barack Obama a facut, in mai a.c., propunerea referitoare la un stat palestinian pe baza granitelor din 1967, dar acum se spune – noteaza publicatia – ca ar propune negocierea unui schimb de teritoriu israelian cu zona din Cisiordania unde se afla principalele colonii. ”Dorim ca in cadrul reluarii negocierilor de pace sa fie acceptata o propunere continand elemente ce vor fi dificile pentru Israel si pe care noi le consideram foarte greu de acceptat”, a afirmat un oficial, raspunzand unei intrebari despre propunerea lui Obama. Palestinienii au afirmat ca n-au primit nici o propunere din partea Israelului. Ei au cerut ca Israelul sa sisteze colonizarea in Cisiordania si Ierusalimul de Est pentru reluarea negocierilor. Netanyahu a afirmat ca doreste negocieri fara conditii prealabile atunci cand se discuta chestiuni precum coloniile si granitele. Publicatia aminteste ca liniile de incetare a focului dateaza din iunie 1967, cand Israelul a ocupat Cisiordania, Fasia Gaza si Ierusalimul de Est. Cu toate acestea, Israelul este sceptic in legatura cu dorinta palestinienilor de a se intoarce la discutii, a spus sursa, apreciind ca presedintele palestinian Mahmoud Abbas ar fi luat “decizia strategica de a merge la ONU” pentru ca aceasta este o “politica fara durere”, ce nu necesita nicio concesie.
Romania, santajata economic de Israel in dosarul palestinian
Miºcarea palestiniana Fatah a acuzat recent Israelul ca exploateaza problemele economice din Romania ºi Bulgaria pentru a le convinge sa voteze împotriva tentativei palestinienilor de a fi recunoscuti ca stat la ONU în septembrie 2011, relateaza agentia de presa Ma’an, citata de mass-media de la Bucuresti. Purtatorul de cuvant al Fatah, Fayez Abu Eitah, a declarat ca decizia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a acorda tratament preferential muncitorilor romani ºi bulgari constituie o extorcare politica. Prermierul israelian a oferit Romaniei ºi Bulgariei o oportunitate pe piata israeliana a muncii, pentru a caºtiga voturile lor la ONU împotriva palestinienilor. Netanyahu a venit în Romania ºi Bulgaria ca parte a campaniei diplomatice de a combate tentativa palestinienilor. Acuzatiile oficialilor palestinieni vin cu cateva zile inainte de demararea unui turneu european al preºedintelui palestinian.
”Liderii români” – slugile prea-umile și supuse intereselor jidãnești
Romania nu va sustine în septembrie, la ONU, demersul palestinienilor de a fi recunoscuti ca stat, au declarat pentru Jerusalem Post oficiali guvernamentali cu rang înalt, saptamana trecuta, dupa discutiile pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a avut recent cu liderii romani. Potrivit oficialilor citati de cotidianul israelian de limba engleza, a devenit clar, dupa convorbirile pe care Netanyahu le-a avut cu premierul Emil Boc, apoi cu preºedintele Traian Basescu, ca Bucureºtiul nu-ºi va da votul pentru palestinieni. Totuºi, nu exista garantii ca Bucureºtiul va vota împotriva demersului palestinian, ci s-ar putea abtine, alaturi de alte cateva tari europene, subliniaza Jerusalem Post.
Israelul ºi-a stabilit ca obiectiv sa convinga aproape 60 de tari democratice – care la Ierusalim sunt desemnate cu termenul generic de “minoritate morala” – sa nu sprijine cererea palestinienilor de a fi recunoscuti ca stat, astfel încat Israelul sa obtina o victorie morala asupra palestinienilor, rezolutia urmand sa treaca în Adunarea Generala cu o majoritate slaba.
Boc a spus la conferinta de presa ca Romania sprijina o reglementare negociata pentru solutia “doua state” ºi se împotriveºte paºilor unilaterali. “Palestinienii nu înteleg pretul pe care îl vor plati daca îºi declara unilateral statul, cu sprijinul ONU”, i-a spus Netanyahu lui Boc, facand aluzie la posibilitatea ca palestinienii sa-ºi piarda ajutorul de la SUA ºi de la alte cateva tari occidentale, explica Jerusalem Post.]]>
Post Views: 0