Erau mulți ãia care se bucurau cã Bãsescu iese din politicã, odatã cu plecarea de la Cotroceni. Nu se întrevedea nici o altã opțiune, dupã funcția supremã în Stat. Voiculeștii, gâzii și anteniștii îl vedeau deja ca pe un pensionar care și-a primit vila, cu birou de lucru și gata, retragerea. Eventual sã își mai dea cu pãrerea pe la câte o reuniune unde nu î ascultã nimeni decât din politețe, ca invitat de onoare, cum îi stã bine unui fost președinte, gen Emil Constantinescu.
Ei bine, se pare cã s-au înșelat, cãci jocurile nu sunt fãcute încã. Însã știm deja ce cãrți au fiecare dintre participanții la joc. Iatã însã cã în joc a intrat și DNA-ul pe post de crupier, care i-a dãruit cu mãrinimine un joker lui Traian Bãsescu. Mã refer la arestarea primarului Capitalei, Sorin Oprescu, care schimbã totul – din perspectiva alegerilor de anul viitor.
Discursul public din ultima vreme al lui Traian Bãsescu dovedește cã acesta sepregãtește sã reintre în viața politicã, participând la alegeri. Însã unde, la ce funcție s-a gândit Traian Bãsescu ? Toate indiciile (opiniile exprimate referitoare la moscheea ce se dorește a se construi în București, criza refugiaților) duc spre Primãria Capitalei, unde el a mai ocupat funcția de primar general. Pe direcția asta, acțiunea DNA-ului i-a deschis lui Bãsescu o pârtie nesperatã, înlãturându-i din cale principalul contra-candidat, pe primarul (încã) în funcție Sorin Oprescu.
PNL-ul nu are de ce sã se bucure de arestarea lui Oprescu. Au avut pur și simplu noroc cu Johannis, pentru cã îl avea drept contra-candidat pe Ponta, reprezentarea rãului absolut PSD-ist. Victoria la prezidențiale nu este meritul PNL-ului, care nu a convins pe nimeni ca partid. În graficul arestãrilor, au la fel de mulți corupți în partid ca și PSD-ul. Iar Alina Gorghiu e doar o tinericã frumușicã care recitã bine din memorie ce îi scriu pãpușarii din spatele ei.
PNL-ul nu are un om pentru primãria capitalei, iar timpul este prea scurt pentru a gãsi unul. Orban ? Prea papagal, pare neserios. Nici celelalte partide nu stau mai bine. Petre Roman ? Prea pãtat de asocierea cu Ion Iliescu în afacerea revoluției și mineriadei, pe care bucureștenii nu au uitat-o. Și aici opțiunile jucãtorilor se cam terminã.
Însã Bãsescu, instalat în fruntea unui partid gen PMP, chiar pãtat de amintirea asocierii cu Udrea, poate cãștiga Capitala. Și eventual locurile rãmase libere grație DNA-ului, cum este fieful lui Vanghelie din sectorul 4. Iar Capitala conteazã enorm pentru rezultatul final în alegerile parlamentare. Candidatul Traian Bãsescu la primãrie, devenit Primar al Capitalei, poate schimba total ecuația.
Personal, mi-aș dori ca Traian Bãsescu sã triumfe în lupta de anul viitor. Pentru mine ca cetãțean, treaba asta s-ar traduce în urmãtoarele efecte:
-
adio proiect al Moscheei din București. Cât ar fi Bãsescu primar, nu vãd cum ar trece un PUZ de consiliu fãrã voia lui. Iar el nu vrea moschee.
-
România chiar s-ar putea uni cu Republica Moldova. Pe bune, nu intru în detalii, dar se întrevede treaba asta ca soluție de protejare a Moldovei de Rusia, fãrã o extindere formalã a UE prin aderarea Moldovei la UE.
-
Am da cu flit europenilor în problema refugiaților, problemã de care nu România este responsabilã, ci marile puteri (SUA, Anglia, Germania, Franța), care au distrus țãrile din care privin acei refugiați.
De ce cred eu cã Bãsescu va re-câștiga Primãria Capitalei ?
-
În cariera lui politicã, nu a pierdut niciodatã la alegeri (începând cu primãria și terminând cu președenția), deci vine cu siguranța și laurii campionului en-titre, ce nu a cunoscut înfrângerea, lucru foarte important în conștiința publicã, care îl percepe ca atare.
-
Vine cu un enorm capital de notorietate (a nu se confuda cu capitalul de imagine !), de pe poziția de fost președinte al României, prin care surclaseazã net orice alt contra-candidat, lucru iarãși important pentru cã, se știe, unii alegãtori tind sã voteze pe cei mai cunoscuți în defavoarea celor mai puțin notorii.
-
Are un discurs populist bine închegat, pe teme ce atrag simpatia unor largi categorii de bucureșteni, ce se traduce per total în ceea ce numin charismã politicã, sau prizã la electorat.