Suedia, tara cu cel mai ridicat procent de femei in forta de munca, a fost desemnata in 2010 de Forumului Economic Mondial drept statul cel mai “egal” din punct de vedere al genului din intreaga lume. Insa acest lucru nu pare suficient pentru multi dintre suedezi, care aspira la mai mult decat egalitate cand vine vorba de gen: neutralitate.

suedia 300x167 Sexele, condamnate la dispariþie. Diferenþele dintre bãrbaþi ºi femei vor dispãrea total educatie corectitudine politica Ideea din spatele acestei dorinte este ca autoritatile si societatea sa nu mai tolereze nicio distinctie intre sexe, ceea ce inseamna, printre altele, casatorie intre orice sexe sau posibilitatea ca parintii sa aleaga orice nume pentru copii, chiar daca acesta este “Lisa”, iar copilul este baiat.
In aceeasi nota, o companie de haine pentru copii a scos sectiunile separate pentru baieti si fete din magazine, iar pe bloguri se discuta intens despre cum sa iti imbraci copilul “neutru”. Un catalog de jucarii a decis sa inverseze putin lucrurile, de exemplu o fetita in blugi merge cu un tractor iar un baiat impinge un carucior roz, scrie hotnews.ro. Politicieni social-democrati au propus instalarea de toalete neutre asa incat oamenii sa nu fie nevoiti sa se imparta intre barbati si femei. O parte din gradinite au interzis referintele la sexe, referindu-se la copii prin intermediul numelor sau apelativelor de tipul “amicilor”, “puisorilor”. Acestia considera ca gradinitele trebuie sa “contraatace modelele traditionale si rolurile traditionale de gen” si sa ofere baietilor si fetelor “aceleasi oportunitati sa testeze si dezvolte abilitati si interese fara sa fie limitati de roluri de gen stereotipice”. Proiectul a atins un “punct culminant” la inceputul lunii, cand, la cateva zile dupa Ziua Internationala a Femeilor, a fost introdus un nou substantiv in versiunea online a Enciclopediei Nationale: “hen” (pronuntat ca “gaina” in engleza). Intrarea din dictionar defineste hen ca: “pronume personal neutru din punct de vedere al genului propus in locul lui “el” [han in suedeza] si “ea” [hon].” sursa: Realitatea.net]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer