Pe 23 aprilie 1910, Nicolae Iorga împreunã cu A.C. Cuza fondau Partidul Naționalist Democrat din România. Un partid cu o doctrinã moderatã, ce respingea în egalã mãsurã atât excesele stângii bolșevice cât și pe cele ale dreptei fasciste. Doctrina naþionalist-democratã a îmbrãcat forma tradiþionalismului ce respecta trecutul, mentalitatea ºi stilul de viaþã al poporului român. 

Pe 8 iunie 2015, Daniel Fenechiu fondeazã Partidul Național Democrat din România, un partid cu o doctrinã moderatã, care la fel ca și partidul lui Iorga, susține pluralismul politic, luptã pentru combaterea politicianismului, introducerea moralitãþii în viaþa politicã, eliberarea românilor ce trãiesc sub dominaþie strãinã ºi realizarea unitãþii naþionale.

Programul Partidului Nationalist-Democrat gândit de Iorga in 18 puncteși adoptat in Sfatul adunarii din zilele de 23 si 24 aprilie 1910, prezintã, printre altele, solutia „desrobirii taranilor de sub jugul ciocoilor”. În timpul guvernãrii liberale (1922–1926) partidul s-a implicat în negocieri cu celelalte partide ce formau opoziþia la adresa cabinetului Brãtianu, reuºind fuziunea cu gruparea Argetoianu, desprinsã dinPartidul Poporului (1924).

Într-un arc peste timp, Partidul Național Democrat gândit de Daniel Fenechiu se desprinde din Partidul Poporului– Dan Diaconescu PP-DD(2014) și de retorica populistã acestuia de “luptã împotriva ciocoilor”, în timpul unei guvernãri semi-liberale (PNL + PSD) – 2014. Doctrina PND-ului modern este structuratã tot în 18 puncteprogramatice, similare celor enunțate de Iorga în 1910.

Continuând logica inversatã în aceastã oglindã temporalã a evenimentelor, ne putem aștepta ca PND-ul actual sã devinã ceea ce a fost la începutul sãu PND-ul din 1910 – adicã partid cu o prezențã semnificativã în viitorul legislativ.

Vom vedea însã, dacã actuala “altoire” a mlãdiței PND-iste pe trunchiul ros de corupție al PNL-ului va duce la ameliorarea moralã a conduitei liderilor peneliști, care parcã se înghesuie în ultima perioadã spre pușcãrii, lãsând locul liber pentru o reformã de principii.

Am încredere în faptul cã liderul PND, Daniel Fenechiu, va rãmâne același om pe care îl cunosc din vremurile avocaturii: onest, având curajul de a spune adevãruri dure în fațã, și mai presus de orice, incoruptibil, rezistent moral la șpagã. Și poate cã prin puterea exemplului sãu, va reuși sã transmitã și celor rãmași (ne-condamnați penal) în PNL – acest model de comportament onest și incoruptibil, pe care noi românii, ni-l dorim sã îl vedem în politica româneascã.

]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer