Astãzi am avut șansa sã cunosc un om special, cu care am purtat o discuție foarte interesantã, pe care meritã sã o redau din memorie, pentru posteritate. Respectivul m-a rugat sã nu îi dau numele dacã scriu despre discuția avutã cu el, însã am permisiunea lui sã redau pãrțile cele mai importante din discuție, el fiind o autoritate în domeniul artelor marțiale, specialitatea sanda wu-shu (un fel de lupte libere chinezești).

Discuția a decurs cam așa – cu mențiunea cã am echivalat în limba românã termenii chinezești folosiție de el:

-Care este secretul succesului unui luptãtor ?

–  Adevãratul secret stã în pregãtirea psihologicã. Evident, acest lucru este valabil doar dupã ce pregãtirea fizicã și tehnicã a fost dusã la un nivel superior.

– În ce constã aceastã pregãtire psihologicã ?

– Între doi luptãtori de aceeași categorie, de pregãtire fizicã și tehnicã asemãnãtoare, diferența o face pregãtirea psihologicã. Va învinge cel cu mintea mai puternicã.

– Poți sã explici despre ce este vorba ?

– Totul ține de minte. Lupta este câștigatã sau pierdutã din primul moment, de când adversarii au stabilit contactul vizual. Pentru cã mintea este cea care dã percepția despre adversar. Unui luptãtor mai slab psihologic, mintea lui îi va furniza impresia cã are de-a face cu un adversar mai mare, mai puternic, mai bine pregãtit, și el imediat va intra în defensivã. Cu alte cuvinte, chiar inconștient va deveni pregãtit sã se apere, sã o încaseze, cu alte cuvinte sã fie dominat și sã piardã. Dimpotrivã, cel puternic mental îl va percepe ca fiind slab pe adversarul sãu, iar acest lucru îl va face și mai ofensiv. Sunt aspecte subtile, ce țin de tendințe aproape imperceptibile ale minții.

– Și totuși, între doi combatanți nu poate exista un echilibru la nivel psihologic ?

– Acest lucru este foarte rar, aproape de ne-ântîlnit la luptãtorii obișnuiți, în special la cei din competițiile sportive, care pun accentul doar pe componenta pregãtirii fizice și tehnice. Trebuie sã înțelegi faptul cã aici vorbi despre o balanțã foarte sensibilã a douã energii, douã forțe ofensive. La întâlnirea dintre ele, în mod automat se stabilește un raport de subordonare iar campionul este decis din prima clipã. Este adevãrat, se poate ca respectivii sã nu sesizeze aspecte de o asemenea finețe, dar în final ele determinã întotdeauna rezultatul luptei.

– Și totuși, nu existã posibilitatea ca un luptãtor, deși dominat inițial, sã devinã dominator pe parcursul confruntãrii ?

– Nu, cãci sunt douã mecanisme diferite, ce acționeazã diferit. Luptãtorul cu energie ofensivã va avea un anumit tip de energie cineticã, corpul va furniza un anumit tip de energie loviturilor, și implicit automatismele tehnicilor exersate pe parcursul pregãtirii sale vor fi altele decât la cel ce se apãrã. Luptãtorul defensiv va avea un conținut mai mare de adrenalinã în sânge, va obosi mai repede datoritã fricii, iar frica subconștientã de durere, de înfrângere, îi va limita drastic seturile de tehnici la care va apela grație acelorași automatisme dobândite datoritã repetițiilor pe parcursul pregãtirii sale. Trebuie înțeles cã pe parcursul unei lupte, combatanții sunt semi-automatizați, în 99% din cazuri acționeazã reactiv, nu iau decizii de luptã deliberate, conștiente. Și atunci, și succesul lor este determinat de factori ce scapã controlului lor volitiv, de moment

– Cum se poate pregãti un luptãtor psihologic ?

– Acesta este un secret foarte prețios al multor arte marțiale. Fiecare îl descoperã în felul sãu.

– Poți sã îmi spui despre secretul tãu ? În ce constã pregãtirea ta ?

– Îți pot povesti, dar nu te gândi cã vei înțelege cu adevãrat, la modul profund. Ți-am spus, fiecare realizeazã în felul sãu acest secret. În primul rând, trebuie sã te pregãtești fizic și tehnic în mod constant. Aceasta este baza, fãrã de care nu se poate obține succesul. Apoi, prin confruntãri repetate, cu adversari de diferite nivele, ajungi sã realizezi prin comparație, care este nivelul tãu de pregãtire mentalã ofensivã. Vei descoperi cã unii îi par înspãimântãtori minții tale, care tinde sã se tulbure și atunci reflectezi la acest aspect. În timp, ajungi sã înțelegi mecanismul minții, modul în care se înclinã balanța puterii înãuntrul tãu.

 – Și totuși, în ce constã pregãtirea psihologicã despre care vorbești ?

– Primul pas este sã percepi acest mecanism subtil din mintea ta, care se declanșeazã la începutul oricãrei confruntãri. Nu e vorba doar de lupta fizicã propriuzisã. Descoperi cã se produce în orice interacțiune umanã, în toate contactele cu ceilalți. Domini și ești dominat la muncã, în dragoste, în societate. Acesta este primul pas. Pasul urmãtor este pregãtirea energeticã. Forța ofensivã a unui individ este parte gând, parte energie. Trebuie amplificatã deci Qi-ul, dar și puterea minții. Perseverența din timpul antrenamentelor șlefuiește mintea, care devine hotãrâtã, și mulți sportivi așa dobândesc, la modul intuitiv, puterea de dominație în ring care le asigurã succesul.

– Evident, rãmâne valabilã vorba aceea cã orice naș își are nașul ! Sau poate existã puterea de dominație supremã ?

– De la un anumit nivel, antrenamentul psihologic va duce la o mãiestrie a controlului puterii ofensive. Marii maeștri au o capacitate de luptã cu mult peste posibilitãțile unor sportivi antrenați datoritã faptului cã mintea lor este în permanențã calmã, iar ei nu pãrãsesc acest calm nici mãcar în toiul celor mai intense lupte. Din aceastã stare de ne-tulburare a minți își trag ei puterea de dominație. O minte calmã va duce la o respirație calmã, la mișcãri fãrã efort, la rapiditate și vitezã de percepție și reacție sporite. Însã reține, este vorba despre un nivel real, dupã ani de meditație, autocontrol și exercițiu, nu vorbim aici despre un calm de fațadã, auto-impus.

– O ultimã întrebare. Cum antrenezi Qi-ul ofensiv ?

– Un corp sãnãtos. O alimentație curatã. Antrenamente regulate. O inimã bunã, fãrã patimi josnice. Simțul umorului. Și cel mai important, sã înțelegi ce își dorești, și mai ales de ce îți dorești.

– Mulțumesc !

]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer