“Extremistii de dreapta maghiari devin din ce in ce mai prezenti in spatiul public: ceremonii, statui si placi memoriale sunt inchinate liderului antisemit Miklos Horthy si scriitorului din perioada nazista Joszef Nyiro. In spatele acestui nou cult se situeaza si prieteni si colegi de partid ai premierului Viktor Orban”, scrie publicatia germana Der Spiegel intr-un articol publicat in versiunea online. Citeste mai jos fragmentele esentiale din articolul semnat de Keno Verseck: “Noua Constitutie a Ungariei celebreaza in maniera de “Ungaria-über-alles” spiritul unor vremuri demult trecute: statul maghiar de o mie de ani reprezentat de coroana sfanta a lui Stefan, “unitatea spirituala si sufleteascsa” a unei natiuni “rupte in bucati”, datoria de a pastra deosebita limba maghiara, a maghiarimii si a culturii nationale ungare. Este o intoarcere in timp la perioada interbelica, atunci cand Miklos Horthy introducea un regim autoritar, nationalist, ultraconservator si revizionist. Acelasi spirit incepe sa prinda contur in Ungaria zilelor noastre sub conducerea premierului conservator Viktor Orban. La mijlocul lunii mai era inaugurata la Kereki (sudvestul Ungariei) o statuie a lui Horthy – o premiera in Ungaria postcomunista. In fond, Miklos Horthy fusese un antisemit notoriu, comandantul “terorii albe” din Ungaria dupa primul razboi mondial si, in calitate de sef al statului, co-responsabil de deportarea a 400.000 de everei maghiari care si-au gasit sfarsitul in lagarul de la Auschwitz. La putine zile dupa acest eveniment, un pastor reformat avea sa dezveleasca o placa memoriala dedicata lui Horthy la colegiul evanghelic din orasul Debrecen. Iar in Gyömrö, un parc din oras poarta numele lui Horthy. Alte statui ale conducatorului antisemit sunt in plan, printre altele una ecvestra in marime naturala e gandita a fi amplasata in capitala Budapesta, un oras pe care Horthy insusi in cataloga drept “leagan al pacatelor iudeo-bolsevice”. Dar Miklos Horthy nu este singura personalitate care se bucura de noi onoruri in Ungaria. Parlamentul de la Budapesta vrea, de exemplu, sa reinhumeze in orasul natal transilvanean ramasitele poetului “de sange si glie” Jozsef Nyiro, care fusese cautat pentru crime de razboi si care a decedat in 1953 in Spania lui Franco – ceremonia se vrea una de stat neoficiala. Nyiro a fost un ideolog cultural faimos in perioada lui Horthy si apoi si in perioada regimului nazist intre otombie 1944 si martie 1945, cand zeci de mii de evrei erau trimisi pe marsurile mortii sau erau pur si simplu masacrati. In acea vreme, Nyiro fusese deputat de Transilvania in Parlamentul de la Budapesta. In 1945 s-a refugiat in Germania, apoi in 1950 a fugit in Spania.

  • Renasterea nationalist-populista a Ungariei
Inhumarea lui Nyiro la Odorheiul Secuiesc era planificata pentru Duminica Cincizecimii, dar Guvernul Romaniei e interzis desfasurarea ceremoniei, asa ca organizatorii au fost nevoiti sa se rezume la un eveniment ecumenic. Au participat – pe langa conducerea partidului de extrema dreapta Jobbik – puternicul secretar de stat pentru cultura din Guvernul maghiar, Geza Szöcs, si nimeni altul decat al doilea om din stat, presedintele Parlamentului, Laszlo Köver. Acesta din urma a catalogat Guvernul de la Bucuresti drept “necivilizat”, “paranoic”, “isteric” si “barbar” si a anuntat ca, intr-un fel sau altul, Nyiro tot va fi inhumat la Odorheiul Secuiesc. Concluzia lui Köver: “Izbanda este destinata unui popor care are un fiu a carui cenusa inspira teama”. La cateva zile dupa acest eveniment, Köver declara pentru portalul de stiri index.hu ca cenusa lui Nyiro ar fi fost introdusa ilegal in Romania, ca ar fi fost nevoie de o “conspiratie” si ca operatiunea “nu a fost tocmai usoara”. El insusi nu ar fi fost insa implicat si in prezent nu ar sti exact unde se afla urna cu cenusa poetului ideolog. Secretarul de stat Szöcs a avut la el o geanta voluminoasa de voiaj pe care in timpul ceremoniei ecumenice a plasat-o sub fotografia poetului. Daca urna cu cenusa era in acea geanta sau nu este o speculatie pe care Szöcs nu a vrut “nici sa o confirme nici sa o infirme”. Noul cult al lui Horthy si inhumarea lui Nyiro fac parte dintr-o renastere nationalist-populista in Ungaria care a fost initiata si promovata de ani buni de extremistii maghiari si care gaseste acum sustinere si din partea Uniunii Tinerilor Democrati (Fidesz) – partidul de guvernamant al premierului Viktor Orban. Unii observatori sunt ingroziti de aceasta evolutie si se intreaba de ce se pozitioneaza Fidesz alaturi de conducerea Ungariei din perioada nazista? Politologul Zoltan Somogyi, de exemplu, este de parere ca “Köver si Szöcs ar trebui sa demisioneze imediat, altfel tara noastra va avea imaginea unui Guvern care sprijina nazisti”.
  • Scriitori extremisti si fascisti – lectura obligatorie in scoli
Astfel de cereri nu sunt luate in seama deloc de tabara la guvernarea Ungariei. Exista bineinteles politicieni Fidesz moderati care nu gusta acest curs nationalist-populist, dar critici din interior nu apar in spatiul public. Loialitate “über alles” – aceasta este deviza in partidul premierului Orban. Asa se explica de ce interviuri acordate de oficiali guvernamentali se transforma in adevarate opere de arta ale relativizarii problemei. Astfel, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri europene din ministerul de externe declara recent ca “poate intelege” de ce unele “manifestari politice” ale Guvernului Orban suna “din epoca premoderna in urechile occidentale”, dar Ungaria este o tara care are o alta limba. A “amesteca” “Guvernul conservator” cu ideologia de extrema dreapta ar fi, in opinia secretarului de stat, “o tactica de stanga binecunoscuta in istoria universala”. Unul dintre activistii “de stanga” este Peter Juhasz, initiatorul unui demers pentru libertatea presei maghiare. El pledeaza pentru un dialog social despre limitele tolerantei si pentru un proces consecvent de analiza a trecutului totalitar al Ungariei. Raspunsul Guvernului de la Budapesta anuleaza insa orice speranta de dialog si proces social profund. Recent a fost adoptat noul Plan de Invatamant National (NAT) pentru scolile din Ungaria. Printre lecturile obligatorii se regasesc opere ale lui Jozsef Nyiro si ale poetului Albert Wass – condamnat in absenta in Romania pentru crime de razboi, decedat in SUA in 1998. Cand profesorii au protestat impotriva introducerii unor scriitori extremisti si fascisti in programa scolara, raspunsul secretarului de stat pentru invatamant a fost ca este vorba despre autori cu mare influenta asupra vremurilor lor: Acum au primit un loc meritat in programa scolara.”]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer