denumiti producatori agricoli persoane fizice care valorifica produse agricole proprii) o procedura de inregistrare fiscala, dar si conditii de desfasurare a activitatilor economice si de exercitare a comertului in anumite zone publice. taranActul normativ, aflat acum in dezbatere, porneste teoretic de la niste principii economice sanatoase si de la niste realitati zilnice, insa, uita sa se adapteze la aceleasi realitati. Premisele actului sunt, potrivit proiectului (vezi aici proiectul), o serie de disfunctionalitati constatate se pare doar “in ultima perioada” de catre reprezentantii autoritatilor locale: evaziunea fiscala in domeniul comertului cu produse din sectorul agricol, presiunile speculative asupra preturilor produselor la consumatorul final, concurenta neloiala intre actorii din piata persoane fizice si comercianti care substituie calitatea de producator agricol si deficitul de competitivitate al produselor autohtone fata de produse provenite din tari terte. Mai mult, abia acum isi dau seama reprezentantii ministerului ca ar fi nevoie de inregistrare fiscala a producatorilor persoane fizice.

Atat despre premise. Acum despre solutii

Dupa o analiza foarte amanuntita a problemelor, solutiile gasite de autoritati sunt de-a dreptul hilare pe alocuri, in conditiile in care realitatea de azi dainuie de mai bine de 10 ani prin pietele din Romania. Pe langa vesnica inregistrare fiscala cu care fiscul incearca sa mai stoarca bani de la romani, si certificatul de producator, care nu mai este o noutate, apar si doua propuneri inedite: carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol si cardul de acces in piata. Carnetul de comercializare este un nou document “utilizat de producatorul agricol persoana fizica inregistrat fiscal, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata a produselor proprii”, in timp ce cardul de acces in piata este definit ca “document utilizat de producatorul agricol persoana fizica inregistrata fiscal pentru valorificarea produselor agricole proprii prin exercitarea actului de comert in zone publice”. Cu alte cuvinte, producatorii independenti vor fi asemeni unor angajati ai multinationalelor. Inregistrarea fiscala si carnetul de comercializare, care de fapt este o supra-inregistrare fiscala, substituie cartea de munca, in timp ce cardul de acces in piete este identic cu cardul angajatilor cu staif de prin multinationale.

Cardul de acces in piata, cea mai sigura metoda de a descuraja producatorii independenti

Toate aceste masuri, la care, sa nu uitam, se adauga impozitarea veniturilor din activitati agricole, din silvicultura si piscicultura, introdusa de Ordonanta de Guvern nr. 8/2013, nu fac decat sa descurajeze taranii, producatorii independenti ale caror produse le cautam cu totii prin piete. Mi-i si inchipui pe Maria si Ion, care au trudit cu greu o intreaga primavara pentru a culege roadele muncii lor si a isi obtine banii pentru traiul zilnic, batand la usile fiscului si ale primariilor si ale registrului comertului, pentru a obtine toata hartogaraia de care nu aveau nevoie pana acum pentru a vinde cele 20 de legaturi de ceapa si cele 30 de kilograme de rosii in piata. Mai mult, cred ca modificarile legislative ar putea avea exact efectul advers: inmultirea speculantilor din piete, pentru ca ei isi vor permite toata tevatura obtinerii de certificate, iar preturile produselor agricole vor fi umflate cu aceeasi sarguinta cu care statul stabileste noi impozite pentru sectorul agricol. Si atunci, pietele vor deveni cu adevarat multinationale, caci produsele din Romania vor deveni rara avis, in timp ce produsele de sera vor trona pe tarabe. Poate ca ar fi fost mai bine ca acest act normativ sa impulsioneze administratorii pietelor, care sunt primii si singurii, in afara de noi, clientii, care intra in contact si cu taranii agricultori care vand produsele in piete, dar si cu speculantii. Pe ei trebuie sa ii amendeze sau sa ii premieze statul atunci cand pietele sunt pline de speculanti sau, dimpotriva, de agricultori veritabili. Ioana Laur – mediasinfo.ro]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer