Evoluția tehnicii și în special era informaticã și civilizația virtualã au dus Umanitatea la un nou nivel. Nivelul colectiv.

În urmã cu o mie de ani, eram separați de teritorii imense, 99,9% din oameni nu depãșeau limitele fizice ale satului în care trãiau. În aceste condiții, informația cunoașterea era limitatã ca arie de rãspândire. Cãrțile erau rare, știutorii de carte și mai rari. Poveștile și legendele purtate din gurã în gurã, înflorite de fiecare nou transmițãtor, înfloreau în mentalul colectiv fãrã a duce însã informația ușor, sau cu acuratețe. Ca sã afli o informație nouã din nu conteazã ce domeniu, care nu era disponibilã în zona ta, trebuia sã cãlãtorești, lucru nu lipsit de riscuri și greutãți la acea vreme.

În urmã cu 100 de ani, deja viermuiam încoace și încolo pe toatã planeta. Erau oameni care deja fãcuserã înconjurul lumii, știința, cunoașterea se concentra în biblioteci voluminoase, știrile circulau mai repede cu ajutorul telegrafului, apoi telefonului, radioului și televiziunii. Însã tot încet se mișca. Ca sã cauți o informație, trebuia sã o dezgropi din tomuri prãfuite, sã alergi din bibliotecã în bibliotecã, sã depui efort, sã studiezi.

Astãzi, timpul nu mai înseamnã nimic, totul se aflã, se percepe aproape în timp real, indiferent de distanțã. Nu știi ceva pe un anumit subiect, vrei sã afli o informație ?! Google it ! Internetul, virtualul au devenit o memorie colectivã, un bazin de informații aflat în creștere exponențialã. Dumnezeule, mã întreb ce ar fi putut inventa daVinci sau Tesla dacã ar fi avut acces la internet și google !

Dar aceastã cunoaștere instantanee nu ține doar de științã. Informația cotidianã circulã cu viteza click-ului unei fotografii share-uite pe facebook sau twitter. Am devenit cu toții celulele nervoase ale unui creier colectiv. Însã, spre deosebire de celulele unui creier fizic care sunt dependente de aceeași sursã de informare (simțurile), în cazul nostru, fiecare celulã este înzestratã cu capacitãți proprii de percepție și procesare. Și șeruim totul între noi, ne împãrtãșim din valul de informații, impresii și opinii despre noi și lumea noastrã. Efectul este halucinant. Dacã în Evul Mediu o nenorocire omora niște oameni, știau doar cei din zona respectivã. Astãzi, același eveniment produce reverberații în toatã lumea. Zeci de mii de oameni reacționeazã, au loc mutații emoționale, concepții și atitudini ale unor întregi populații fațã de o persoanã, eveniment sau idee se schimbã volatil, cu viteza luminii. Ne comportãm precum celulele unei imense ființe colective, devenim racordați, funcționãm ritmic, pulsãm la unison în consens fațã de evenimente, ne consolidãm ca o uriașã conștiințã comunã, ce trãiește, suferã, raționeazã și evolueazã prin miliardele de indivizi care o compun.

Probabil cã pasul urmãtor al evoluției noastre colective va înlãtura și ultimele bariere dintre noi. Prin intermediul tehnologiei sau poate, cine știe, al spiritualitãții, vom deveni capabili sã ne comunicãm, sã ne accesãm instantaneu, la nivel de gând/imagine/trãire idei și informații, într-un imens rezervor virtual ce va deveni leagãnul acestei noi Umanitãți.

Prin mine, o micã celulã, flacãra orbitoare a conștiinței de sine a acestui organism colectiv s-a aprins. Am devenit conștient de “noi” ca ansamblu, și am lansat aceastã conștientizare în rețea. Momentan, comunicarea este rudimentarã. Alții și alții vor citi și vor duce mai departe aceastã idee iluminatoare, a pãrții care își înțelege poziția în întreg, aportul la acesta.

Probabil nu peste 100 ci peste 10 ani, ne vom putea transmite gândurile și ideile direct, de la minte la minte. Preoții tibetani vor putea transmite oricui, la simplã dorințã, experiența minții iluminate, artiștii își vor prezenta operele în forma lor purã, fulgurantã, ne-atinsã de sãrãcia mijloacelor exterioare de exprimare, și cu toții ne vom împãrãtãși cu nesaț din tot ce avem mai bun, mai extraordinar de oferit, devenind fiecare egalii Întregului, partea în tot și totul în parte. Nu vãd nici un sfârșit al acestui drum. Umanitatea va supraviețui indivizilor, purtând cunoașterea colectivã mai departe întro dezvoltare exponențialã, asemãnãtoare Big-Bangului.

]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer