O “mutra” (asa sînt numiti in Bulgaria gangsterii aparuti dupa caderea comunismului) isi cumpara un Mercedes. Cateva zile mai tarziu “mutra” se intoarce la acelasi salon auto si comanda inca o limuzina Mercedes. “Imi trebuie una noua. Scrumierele din aia de saptamana trecuta sînt deja pline”, ii explica el vanzatorului mirat.
.
O anecdota care sintetizeaza schimbarile aparute in mentalitatea populara in ultimele doua decenii in Bulgaria, pe fundalul unui amestec de saracie din ce in ce mai mare pentru unii si de imbogatire rapida pentru altii. În Bulgaria, mai mult chiar decat la români, între gangsterii bogați și intrați în politicã dupa caderea comunismului, pe de o parte, si populatia sãrãcitã pe de alta se aflã doar pãtura așa-numiților “mutre“, iar bulgarii își definesc deseori țara ca fiind “tãrîmul mutrelor”. Populația are insa o atitudine ambiguã fațã de “mutre“, un hibrid între mafie balcanicã si cei ce in România sînt numiți “cocalari”.
.
.
In masura in care in Bulgaria politicienii sunt corupti prin definitie, iar puterea nu propune niciun fel de ideologie, “mutrele” ofera o structura prin care societatea poate functiona la nivel local, cel putin in aparențã.
.
“Mutra” are bani si Rolex, merge la bisericã si e obsedatã de sex, ascultã manele (cealga), are un smartphone de ultimul tip ținut in permanențã în mînã și o fatã arãtoasã si cat mai dezbracata agatata de braț. Pentru aceste douã din urma accesorii, folclorul urban a inventat termenii de “mutrafon” pentru un telefon scump si “mutresa” pentru metresa unei mutre.
.
.
Mai multe despre “mutre” pe Europa Liberã:
.
Bulgaria – “tãrîmul mutrelor”…
.
——
“Mutrã” vine, atât in bulgarã, cât si in româna, din neogreacã. Vezi pentru alți termeni (moacã, meclã, muie) :
Muie, moacã, meclã si “arheologia lingvisticã”…
.
.
Cealga
.
“Mutrele” ascultã in mod inevitabil manele (cealga în Bulgaria), acea muzica balcanica semi-orientala insotita de zvacnirile din pantec ale unor dansatoare din buric pentru care absenta vesmintelor acopera deseori absenta talentului. Genul se numeste in Bulgaria “cealga”, de la termenul care in turca desemneaza muzicantii tigani chemati sa cante la betii.
.
Mai multe despre manele, cealga si turbofolk (genul echivalent la sîrbi) aici :
.
Bulgarii și sîrbii au gãsit definiția manelelor…
.
“Blues-ul e atunci când un gagiu mișto dã de rãu – maneaua e când un nasol dã de bine. “
(“Когато на готин човек му е кофти – това е блус. Когато на кофти човек му е готино – това е чалга.”)
Sursa: Dan Alexe’s Flea Market