Lãsat singur în faþa pieþelor financiare, guvernul maghiar pare dispus sã întoarcã unele dintre deciziile politice care nu sunt pe placul UE ºi FMI pentru a obþine împrumutul de care are nevoie. Pentru început trebuie sã opreascã o anchetã asupra fostului premier ºi sã ridice interdicþia cãsãtoriei cuplurilor între persoanele de acelaºi sex.
Primele concesii pe care guvernul maghiar ar fi dispus sã le facã pentru a îmbuna creditorii externi ar fi sistarea anchetei asupra fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany ºi eliminarea din constituþie a prevederilor care interzic cãsãtoria între persoanele de acelaºi sex, potrivit cotidianului Magyar Nemzet, care citeazã surse confidenþiale de la Bruxelles, informaþie preluatã de Bloomberg.
Gyurcsany este anchetat sub suspiciunea de abuz de putere în legãturã cu o tranzacþie imobiliarã încheiatã în mandatul sãu ce avea ca scop construcþia unui cazino.
La ultima revizuire a constituþiei maghiare, desfãºuratã sub guvernul condus de Viktor Orban, a fost introdus un nou paragraf care descria cãsãtoria drept o uniune între un bãrbat ºi o femeie, menþiune ce nu pare a conveni Bruxelles-ului.
Pieþele financiare au reacþionat pozitiv la auzul veºtilor cã un acord între Ungaria ºi UE/FMI este pe cale de a fi perfectat. Forintul s-a apreciat cu 1% faþã de euro, dobânzile la obligaþiunile guvernamentale cu scadenþa la 10 ani au scãzut cu 11 puncte de bazã, în timp ce bursa de la Budapesta a crescut cu 0,8%.
Situaþia Ungariei a început sã se deterioreze puternic dupã ce guvernul a intrat în conflict cu puternicii lumii financiare. A rupt acordul încheiat cu FMI ºi UE în 2008 – prima þarã din regiune care a apelat la un acord de finanþare -, a naþionalizat fondurile de pensii private – corespondentul Pilonului II din România – pentru a acoperi deficitul bugetar mare, a introdus noi taxe în sistemul financiar ºi a obligat bãncile sã suporte, iniþial, costurile convertirii creditelor populaþiei din valutã în forinþi (a acceptat apoi sã preia o treime din pierderi). Picãtura care umplut paharul: a schimbat statutul unor instituþii precum Curtea Constituþionalã ºi Banca Centralã, aducându-le sub control guvernamental, lucru unic în Uniunea Europeanã. Apoi, Ungaria a început negocierile cu FMI ºi UE la sfârºitul anului trecut pentru încheierea unui nou acord de finanþare, negocieri care au fost sistate prematur pentru cã guvernul nu a fost de acord cu solicitarea creditorilor de a întoarce legile referitoare la independenþa celor douã instituþii – solicitare care pãrea cea mai importantã pe agenda UE/FMI.
Sursa: money.ro
]]>