China se implica in Afganistan, pe masura ce SUA se retrage
 Întâlnirea liderilor statelor asiatice, la care a participat și Rusia, își aratã primele rezultate. Acestea vor sã creeze o forțã militarã comunã, capabilã sã egaleze și chiar sã depãșeascã potențialul NATO – manevrat de evreii americani.
O alianțã militarã și polițieneascã care include China, Rusia, dar si alte state mai mici din Asia Centrala intentioneaza sa joace un rol sporit in Afganistan, pe masura ce trupele NATO se pregatesc sa se retraga.
Vom continua sa administram pe cont propriu problemele regionale, asigurand protectie impotriva socurilor si turbulentelor externe si, totodata, vom juca un rol mai mare in reconstructia pasnica a Afganistanului“, a declarat presedintele chinez Hu Jintao, in cadrul unui summit legat de politici regionale, noteaza Reuters.Toti participantii la summit-ul regional, printre care China, Rusia, Kazahstan, Kirghistan, Tajikistan si Uzbekistan, au un interes in dezvoltarea viitoare a Afganistanului si doresc sa se implice in procesul de reconstructie. Au participat de asemenea Iranul, India si Pakistanul.
Întâlnire Putin - Ahmadinejad în China Preºedintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlni cu omologul sãu iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la summitul de la Beijing, alOrganizaþiei de Cooperare de la Shanghai (Rusia, China, Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâzstan) din 6-7 iunie. Aceastã organizaþie se doreºte a fi o contrapondere la influenþa SUA în Asia Centralã, regiune a fostei URSS bogatã în hidrocarburi ºi strategicã din punct de vedre geopolitic, având în vedere cã este aproape de Afganistan ºi China. Presedintele Afganistanului a participat in calitate de observator la aceasta intrunire, tara sa neavand drept de vot. Acesta a anuntat in fata presei ca tara sa si China vor anunta in curand un plan de strangere a legaturilor, semnalizand astfel rolul important pe care China il va avea de jucat dupa ce trupele NATO vor parasi zona.
Totodata, China ar putea ajuta la imbunatatirea relatiilor dintre Afganistan si Pakistan, relatii foarte tensionate in prezent din cauza ca mare parte din fortele talibane s-au retras la granita cu Pakistanul. Relatiile stranse si strategice dintre China si Pakistan ar putea sa joace un rol in calmarea tensiunilor dintre cele doua state vecine.
Rusia ºi China se opun unei intervenþii militare în Siria
Rusia ºi China și-au exprimat din nou opoziþia faþã de o intervenþie militarã strãinã ºi faþã de schimbarea regimului Bashar Al-Assad. “Rusia ºi China se opun cu fermitate oricãrei încercãri de soluþionare a crizei din Siria printr-o intervenþie militarã strãinã sau schimbãrii forþate a regimului”, se aratã într-un comunicat comun, citat de CNN, al preºedintelui rus Vladimir Putin ºi al omologului sãu chinez Hu Jintao. Comunicatul a fost emis în timpul vizitei lui Vladimir Putin la Beijing, în contextul în care liderii Uniunii Europene ºi Statelor Unite încearcã sã intensifice presiunile internaþionale asupra regimului Bashar al-Assad, dupã 15 luni de violenþe soldate cu peste 13.000 de morþi, conform activiºtilor pentru drepturile omului. În comunicatul comun, Hu Jintao ºi Vladimir Putin au subliniat necesitatea gãsirii unei soluþii politice interne la criza din Siria. “Credem cu fermitate cã criza din Siria trebuie soluþionatã în mod corect ºi paºnic prin încetarea violenþelor de cãtre toate pãrþile implicate în conflict ºi prin iniþierea unui dialog politic complet fãrã ingerinþe externe”, precizeazã liderii Rusiei ºi Chinei. În replicã, purtãtorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, insistã cã Statele Unite au exprimat clar dorinþa ca Rusia sã joace un “rol constructiv” în “tranziþia politicã” din Siria. “Sunt analizate toate opþiunile în privinþa Siriei, iar necesitatea unei acþiuni rapide este luatã în considerare de membrii Administraþiei americane ºi de oficialii de la Naþiunile Unite”, a avertizat Carney.
]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer