Iaurtul, un aliment-medicament excelent pentru zilele fierbinti
Iaurtul este un aliment excelent, cu recunoscute calitati nutritive si terapeutice, cu o conditie, insa: sa fie preparat in casa. Sigur ca acest lucru presupune putin deranj dar, cand te respecti pe tine insuti si-ti iubesti familia, faci orice pentru o hrana sanatoasa, naturala, curata. Iaurtul se poate prepara din orice fel de lapte, respectiv de vaca, oaie, capra, bivolita, camila – dar, in ziua de azi, cel mai des folosit este laptele de vaca. Cel mai sanatos si mai igienic iaurt este cel pe care-l preparam noi in casa, deoarece il facem cu atentie si dragoste pentru noi si ai nostri. Se incalzeste jumatate din cantitatea de lapte pe care o avem si oprim focul cand din lapte incep sa iasa aburi. Combinam laptele cald cu cel rece si il turnam in borcanele deja pregatite. Pentru inceput trebuie un borcan de iaurt din comert – pentru cuibusor sau maia – cate o lingura in fiecare borcan, pana la prima noastra productie de iaurt. Se poate folosi si smantana. Se amesteca bine cu lingura in fiecare borcan, dupa care le acoperim cu servetele si o paturica sau prosoape de bucatarie mai groase. In 10 – 12 ore, uneori si mai mult, depinde de temparatura din incapere, ar trebui sa avem iaurtul. Dupa ce iaurtul s-a facut, se pun capacele la borcane. Se pastreaza la frigider. Ai grija ca de fiecare data sa opresti jumatate de borcan de iaurt pentru data viitoare cand veti pregati un alt iaurt. Produsele lactate dar, mai ales, iaurtul au un rol deosebit in prevenirea si tratarea osteoporozei. Jeri Nieves, specialist in testarea densitatii osoase la Spitalul Hayes din New York (SUA) spune ca “iaurtul poate face asta deoarece contine suficient calciu si vitamina D”. Pe landa vitamina D si calciu, iaurtul mai contine din belsug fosfor, iod si vitamina B12. Iaurtul are un rol important in prevenirea bolilor, deoarece usureaza digestia si creste rezistenta sistemului imunitar. Cercetatorii au constatat ca marii consumatori de iaurt sunt mai sanatosi si traiesc mai mult. Este bine de stiut si faptul ca iaurtul este un aliment cu putine calorii, asa ca poate fi consumat de persoanele care tin cura de slabire. Cercetatorul Alvaro Alonso, specialist in epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard spune: “Am observat ca riscul de a dezvolta hipertensiune scade cu 50% in cazul celor care consuma doua-trei portii de lactate pe zi”. In zilele fierbinti, un iaurt scos de la frigider racoreste, energizeaza, hraneste, tonifica. Si, daca ai mers la plaja si te-ai uitat la soare mai mult decat necesar, putin iaurt intins pe piele calmeaza usturimile si vindeca arsurile mai repede. Sa avem sanatate!
sursa: ziare.com
]]>

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer