Cand candideaza un politician occidental la o functie importanta, trecutul sau e scotocit pana la a 7-a spita, pentru a se sti totul despre el. Spre exemplu, dinastia Kennedy, care a dat atatia lideri iubiti de americani, a avut o singura pata neagra: trecutul de afacerist dubios al lui Kennedy-tatal. Daca te bate gandul sa afli cine au fost si ce au facut parintii liderilor politici de top de la noi, ai, insa, o mare surpriza: despre cei mai multi ori nu se stie nimic, ori exista informatii mai mult decat contradictorii, ori au in biografii elemente mai mult decat controversate. Sa ne ocupam, in cele ce urmeaza, de cativa dintre acesti lideri si ai lor misteriosi parinti.

Adrian Nastase. Tatal sau, Marin Nastase, originar din Tartasesti (Ilfov), are si el niste pete negre, in sensul ca, desi a fost ofiter de artilerie in armata regala, epurat din cauza originii si a situatiei sociale, a reusit ca prin farmec sa „supravietuiasca” prigoanei comuniste si sa devina doctor inginer, specializat in izotopi radioactivi, si sa obtina increderea Securitatii, devenind un frecvent insotitor al multor oameni de stiinta romani trimisi in Occident. Adrian Nastase nu a tinut mortis niciodata sa explice in clar aceasta misterioasa “reconversie” plina de succes a tatalui sau, de la regimul regal la cel comunist. Era, probabil, constient ca anumite lucruri nu e bine sa fie rascolite, pentru ca nu se stie ce ar putea aduce la lumina.
Emil Constantinescu. Fostul lider al CDR nu a fost nici el ocolit de controverse in ce priveste familia. Astfel, au existat informatii ca ambii parinti ai fostului presedinte ar fi fost evrei, numele adevarate ale lor fiind Pataievici (tatal) siCazbici (mama, inainte de casatorie). Nu este clar, in acest caz, cum a ajuns Emil la numele de Constantinescu, dupa cum nu exista o explicatie plauzibila a schimbarii bruste a orientarii sale profesionale, din judecator, meserie foarte influenta si bine vazuta pe vremea comunistilor, in cea de profesor de geologie. Un alt mister este legat de un frate al fostului presedinte, suferind, care ar fi trait multi ani internat intr-un azil de provincie.
——
Ion Iliescu. Tatucul PSD are una dintre cele mai misterioase biografii, iar povestea parintilor sai a facut sa curga multa cerneala. Despre bunic se spune ca era de origine evreu rus bolsevic, emigrat in Oltenia din cauza politiei tariste care il fugarea. Despre tatal sau, Alexandru Penu, Iliescu spune ca ar fi fost voluntar in primul razboi mondial, drept multumire primind apoi teren pentru o casa. Numai ca tatal sau avea atunci 15 ani, greu de crezut ca putea fi, deci, soldat. Presa de la jumatatea anilor \’90 a relatat ca tatal lui Iliescu era un personaj dificil, lenes, duplicitar, inhaitat de tanar cu comunistii, care a sfarsit prin a-si renega parintii si a-si schimba numele in Iliescu. Misterul invaluie si alte rude ale fostului presedinte: in timp ce el a sustinut ca a avut 4 unchi, cercetarile presei au dovedit ca avea doi unchi si doua matusi. Dar se pare ca Iliescu se rusina cu matusile sale si le-a repudiat in mod constient. Mamele presedintelui au fost si ele subiect greu de presa: una era Maricica, o femeie rroma care l-a nascut pe liderul de mai tarziu al PSD, dar l-a abandonat cand era mic, iar o alta a fost Marita, mama vitrega a lui Iliescu, care prezenta avantajul ca avea dosar de cadre beton, ca fosta ilegalista comunista. Acestea sunt doar o mica parte din petele biografiei lui Iliescu.
Calin Popescu Tariceanu. Actualul premier are o mama despre care se stie cu precizie cine este, distinsa doamna Angela Atanasiade, a carei familie a venit din Grecia si s-a stabilit in Romania, cu multe decenii in urma. Dar nimeni nu stie cine e tatal real al premierului, cu exceptia faptului ca a fost ofiter de armata. Acesta a fost primul sot al Angelei, de care a divortat pentru a se recasatori cu Dan Amedeo Lazarescu, desi Angela ar mai fi avut, se pare, un al treilea sot intre acestia doi. Vechiul liberal mason Lazarescu a devenit tatal vitreg al premierului, dar „cariera” sa de parinte s-a intrerupt in momentul in care s-a aflat ca a fost turnator la Securitate. Vorbind la un moment dat despre el, Tariceanu a spus ca acesta nu a fost tatal sau vitreg, ci doar sotul mamei sale.
Mircea Geoana. Liderul PSD are un tata cu o biografie controversata: unii il dau ca sigur drept fost general de Securitate, Catavencu publicand chiar o poza in care el apare alaturi de Pacepa, la o parada militara a trupelor acesteia, in timp ce fiul sustine cu indarjire ca a fost doar general MAp. Sigur e ca Geoana senior a raspuns de apararea civila a capitalei si ar fi avut in grija si celebra retea de tuneluri a Securitatii, din Bucuresti. Geoana are probleme si cu soacra, acuzata ca ar detine in fals certificatul de luptator si ranit in revolutie, care i-a deschis usile multor afaceri banoase.
Petre Roman. Trecutul tatalui lui Roman a fost unul dintre primele disecate de presa postrevolutionara. Asta pentru ca primul premier se lauda ca e „os de ardelean, prin sotie” si ca tatal sau a fost un brav ofiter, un disident si o victima a regimului comunist. Ulterior, insa, s-a aflat ca Roman era evreu si nu il chema Roman, ci Neulander, fiul lui Ernst Neulander, autorebotezat Valter Roman, si al Hortensiei, o spaniola catolica. Neulander, veteran al razboiului civil din Spania, de partea rosiilor, era agent al Kominternului. La sfarsitul anului 1944, Valter Roman venea in Romania, in calitate de comandant adjunct al Diviziei Horia, Closca si Crisan, integrata in Armata Rosie, avansand in primavara anului urmator sef al Serviciului de Propaganda in Ministerul de Razboi. Varful carierei este in mai 1948, ca sef de Stat Major al Armatei, cu grad de general maior, dar cade in dizgratia partidului si e trecut pe linie moarta in functia de vicepresedinte al Societatii Romane de Difuzare a stiintei si Culturii (SRSC). Mai apoi, Dej il recupereaza si il numeste ministru al Postelor. In perioada cand tatal sau detinea aceasta functie grea, Petre Roman se vaita, intr-un volum autobiografic, ca familia sa suferea de foame, mancand in general fasole si linte, iar duminica, doar, slanina. Tot pe atunci, Roman afirma ca nu avea nici incaltari in picioare, mergand la intalnirile cu fetele cu singura sa pereche de pantofi in mana, pentru a se incalta aproape de locul rendez-vousului.
Corneliu Vadim Tudor. Ca si Roman, liderul PRM foloseste si el un nume „ajustat”, din motive necunoscute. Corneliu Tudor si-a adaugat numele deVadim (Cuceritorul, in limba varega) in ultimul an de liceu, ceea ce e curios, pentru ca nu era pe atunci vreo stea a artei care sa necesite un pseudonim literar. Parintii lui Corneliu Vadim Tudor au fost Ilie si Eugenia. Ilie Tudor era oltean nascut la Cherlesti-Slatina si a ajuns croitor la Bucuresti, fugarit de saracie. Mama liderului PRM, Eugenia Vladareanu, s-a nascut in Brasov. Vadim si-a descris intotdeauna parintii ca pe niste oameni profund religiosi, iubitori de Dumnezeu. Dar bomba a cazut abia in 2000, in timpul campaniei electorale pentru presedintie: Vadim si parintii sai erau sectanti baptisti si nu ortodocsi sau macar catolici. Tatal ar fi fost chiar pastor al cultului respectiv. Liderul PRM s-a aparat spunand ca doar parintii sai sunt pocaiti, in timp ce el este ortodox. Sigur e ca o sora a sa a fost maritata cu un pastor american protestant. Ulterior, au aparut in presa alte informatii-bomba, potrivit carora Securitatea ar fi vrut sa ii fabrice lui Vadim o biografie de disident pentru a-l infiltra la Europa Libera. Pentru asta, Vadim ar fi urmat sa isi declare oficial apartenenta la cultul baptist si sa sustina ca ar fi fost prigonit de securisti pentru convingerile sale religioase. Planul a cazut, se spune, pentru ca actualului lider al PRM i-a fost pur si simplu frica.
Traian Basescu. Nici actualul presedinte nu e scutit de controverse in materie de parinti. Despre tatal sau, Dumitru, azi decedat, se stie ca a fost ofiter de armata fiind, intr-o perioada, adjunct al lui Vasile Milea, fostul ministru al Apararii care s-a sinucis in decembrie 1989. De asemenea, exista informatii ca tatal lui Basescu l-ar fi cunoscut si chiar ajutat intr-o perioada pe tatal natural al lui Tariceanu, si acesta ofiter de cariera. La un moment dat, insa, Dan Voiculescu a dat de inteles public ca exista niste probleme: „Aflati de ce s-a retras tatal lui Basescu din armata!”, a sugerat el ziaristilor, intr-o conferinta de presa. Ulterior, un fost inspector de personal la Institutul de Marina din Constanta, Ovidiu Adamescu, a declarat ca tatal lui Basescu a venit la el, in 1972, cand era maior, pentru a-l ruga sa ii bage fiul la institut. Pentru a primi subiectele de examen gata rezolvate, Basescu senior a platit 15.000 de lei, o suma uriasa la acea vreme. Vadim Tudor are si el propria versiune, pe care a prezentat-o public: „Surse din Serviciile Secrete ne-au informat ca tatal adoptiv al lui Traian Basescu se numea Dumitru si era de meserie tamplar. El s-a nascut intr-o localitate de langa Bacau. A urmat scoala Militara, facand parte din promotia 30 decembrie 1949. Dupa absolvirea scolii Militare, acesta a fost repartizat la Divizia Mecanizata “Marasesti” din localitatea Basarabi (jud. Constanta), devenind sef al BDS (Biroul de Documente Secrete). La scurt timp, ofiterul a cunoscut o femeie din localitate, pe nume Elena, de profesie croitoreasa, divortata si cu doi copii mici – Traian si Mircea. Tatal natural al celor doi copii, evreu, plecase din Romania, abandonandu-si sotia si copiii. Mentionam ca si mama celor doi, care traieste, este tot de origine evreiasca. Dumitru Basescu s-a casatorit cu acea femeie si i-a adoptat pe cei doi minori”. Cireasa pe tort a pus-o Adrian Severin, cel care a sustinut public ca detine informatii potrivit carora Basescu ar avea origine tatareasca, ceea ce a declansat un scandal monstru. “Am eu fata de tatar?”, a comentat, razand, Basescu.
http://www.qmagazine.ro]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer