Toatã lumea se întreabã dacã guvernul propus de tehnocratul Dacian Cioloș va aduce schimbarea mult doritã de români, ieșirea din zona roșie a PSD-ului. Rãspunsul este sec: NU. Ba dimpotrivã. Și o sã explic argumentat cum PSD-ul a reușit deja sã câștige detașat alegerile de anul viitor, prin retragerea de la guvernare și instaurarea noului guvern “tehnocrat” condus de Prim-Ministrul Cioloș.
O serie de scumpiri vor intra în vigoare, ca de obicei, în aceastã iarnã, o serie de promisiuni au fost fãcute de cãtre guvernul Ponta unor categorii sociale captive (bugetari, pensionari, asistați sociali). La buget nu existau banii necesari creșterii salariilor funcționarilor și profesorilor cu 15%, nici pentru creșterea punctului de pensie sau a ajutorului social. În schimb, s-au votat pensii mari pentru aleșii locali – lucru pe care opoziția l-a speculat din plin – în prag de alegeri, chiar dacã a votat cot la cot cu PSD-ul “pensiile nesimțite” ale aleșilor locali.
Astfel, demisia „de onoare” a guvernului Ponta a scãpat PSD-ul de povara respectãrii unor promisiuni fãcute în prag de an electoral, nerespectare care ar fi dus la pierderea unor voturi din bazinul electoral PSD-ist.
Din opoziție, comuniștii lui Ion Iliescu se pot victimiza, scuzându-se în fața votanților tradiționali (pensionari, șomeri și bugetari) cã nu au putut crește pensiile, salariile și alocațiile pentru cã strada le-a cerut demisia. Deja pe anumite posturi TV guvernarea Ponta este regretatã, ridicatã în slãvi ca fiind “cea mai bunã guvernare din ultimii ani” cu argumente de genul “Guvernul Boc a tãiat salariile și pensiile, noi le-am mãrit – și dacã eram lãsați sã o facem le mãream și mai mult”, se încearcã chiar organizarea unui miting de susținere a guvernului Ponta.
Pe de altã parte, Dacian Cioloș este opțiunea atât Occidentului pentru noul guvern cât și cea a PSD-ului ca alternativã la rotativa guvernamentalã cu PNL-UNPR-ul. Ca sã nu lase ciolanul pe mâna adversarilor politici în prag de alegeri, PSD-ul va susține și el varianta aleasã de Europa pentru România.
Cãci dacã PNL-ul venea la guvernare, ar fi numit miniștri care ar fi tãiat finanțãrile din teritoriu pentru primarii și prefecții PSD-iști, atât de necesare în prag de alegeri, și le-ar fi direcționat cãtre zonele cu primari PNL-iști, pentru creșterea influenței acestora și atragerea electoratului. Un primar care aduce fonduri poate da o grãmadã de beneficii electoratului din aria lui de influențã iar treaba asta se reflectã în vot.
De aceea spun cã PSD-ul a câștigat deja alegerile de la anul. A avut grijã sã îi strecoare domnului Cioloș pe lista sa de miniștri douã nume, la douã ministere-cheie din perspectiva luptei la urne de anul viitor:
-
Vasile Dancu, pe funcția de vicepremier si ministru al Dezvoltarii si Administratiei.
-
Anca Paliu Dragu, la ministerul Finantelor.