„Cerem eliminarea violului din legea medierii. Medierea nu face decât sã perpetueze mentalitatea cã aceste fapte nu sunt atât de grave, cã se poate cãdea la pace cu agresorul, cã agresorul îți poate cumpãra libertatea și poate continua sã agreseze nestingherit. Cerem ca statul sã transmitã un semnal de toleranțã-zero în ceea ce privește infracțiunile de viol și violențã sexualã. Așteptãm de la statul român o poziție clarã și asumatã: violul este o crimã”, transmit printr-un comunicat de presã comun mai multe asociații pentru drepturile femeilor, printre care Centrul FILIA, Asociația FRONT sau Societatea pentru Analize Feministe.
Legea medierii, adoptatã anul trecut la inițiativa deputatei Alina Gorghiu, prevede ca cele douã pãrți, înainte sã ajungã în fața judecãtorului, sã participe în mod obligatoriu la „o ședințã de informare cu privire la avantajele medierii”. ONG-urile spun cã medierea poate rezolva anumite tipuri de conflicte, însã în mod categoric nu reprezintã o soluție acceptabilã când vine vorba de viol pentru cã denotã permisivitate fațã de o faptã penalã și creazã violatorului condiții legale de a scãpa de pedeapsã.
De asemenea, aceleași asociații mai spun cã „victimele violurile sunt sistematic descurajate de la a depune plângere de cãtre cei cu care interacþioneazã, începând cu agresorul, persoanele apropiate lor și pânã la personalul medical și poliție”. În același comunicat de presã se mai reclamã și faptul cã nu existã centre de urgențã pentru victimele violului, resurse specializate și programe de formare pentru psihologi sau alte persoane care sã acționeze în interesul persoanelor care au suferit agresiuni sexuale. „Solicitãm înființarea de centre de urgențã pentru victimele violului și formarea unui personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care sã acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologicã și consiliere legalã”, mai transmit ONG-urile.