Un nivel mare al glicemiei in sange poate duce la numeroase dezechilibre in organism, dereglari care pot fi cauza aparitiei unor afectiuni precum diabetul zaharat. Raspunsul vine tot din natura: oamenii de stiinta au facut cercetari amanuntite asupra plantelor cu efect hipoglicemic utilizate in popor iar rezultatele sunt impresionante. Iata 10 plante care ajuta la reglarea glicemiei din sange si care tin diabetul sub control.
Urzica este un puternic detoxifiant dar si o planta foarte buna pentru oamenii care sufera de diabet sau din cauza obezitatii pentru ca una din proprietatile sale este cea de a scadea nivelul glicemiei.
Urzica se consuma sub forma de infuzie (doua linguri la 1 l de apa) si se beau cate doua cani pe zi si sub forma de smoothie (se prepara un smoothie din orice plante doriti voi si adaugati si o mana de urzici).
Papadia
Am descoperit anterior care sunt beneficiile acestei plante minunate de primavara, dar putem sa va reamintim ca ea este foarte buna si la reglarea glicemiei. Ea contine o substanta numita inulina, un fel de zahar care nu stimuleaza secretia de insulina din pancreas. Ea se poate consuma sub forma de salata, cate doua pe zi timp de 3-4 saptamani. De asemenea, si ceaiul de papadie are un efect puternic in scaderea nivelului de glicemie din sange. Se consuma si sub forma de infuzie (cate o cana pe zi, timp de 3-4 saptamani).
Frunzele de nuc contin numeroase uleiuri volatile, minerale, flavonoide si taninuri care ajuta la reglarea nivelului de glicemie din sange.
Se recomanda infuziile simple din fruze de nuc, doua cani pe zi, timp de 2-3 saptamani, sau tinctura de frunze de nuc (se iau cate 3-4 picaturi, de trei ori pe zi, timp de 2-3 saptamani). Unii spun ca nivelul glicemiei le-a scazut dupa prima saptamana de la inceperea curei.
Stiti zicala aceea a americanilor „An apple a day, keeps the doctor away?” (un mar pe zi tine doctorul la distanta)? Iata inca un motiv pentru care sa iubim si sa consumam mere: substantele din mar, fibrele alimentare, vitaminele, antioxidantii etc., pun in miscare procesul de eliminare a zaharului prin urina. Merele pot fi consumate si de persoanele care sufera deja de diabet, datorita fructozei naturale.
Datorita substantelor pe care le contin, tecile de fasole sustin capacitatea organismului de a secreta insulina mentinand un nivel optim al glicemiei.
Se recomanda consumul a 2-3 cani de infuzie sau decoct de teci de fasole pe zi, timp de o luna.
Oamenii de stiinta au descoperit ca tratamentul cu cicoare reduce glicemia si colesterolul persoanelor aflate sub tratament. De asemenea, ea stimuleaza secretia de insulina din celulele pancreatice si reduce producerea glucozei la nivel hepatic. Doctorii o recomanda celor care sufera de diabet. Pentru obtinerea efectelor dorite se recomanda infuzia de cicoare (2 linguri de radacina uscata intr-un litru de apa clocotita; se bea cate o cana dupa fiecare masa, zilnic) sau decoctul de cicoare (intr-un litru de apa se fierbe o mana de cicoare timp de 15 minute, se lasa la racit si se bea inainte de fiecare masa).
Cine ar fi crezut ca acesta planta pe care noi o folosim in toate mancarurile ar putea ajuta la reglarea glicemiei din sange? Dar este adevarat. Atat proaspata cat si uscata, ceapa contine foarte multe vitamine si minerale care ajuta la reducerea glicemiei din organism. Se poate folosi ceapa proaspata in salate sau se poate bea sub forma de decoct (se lasa la fiert 15 minute), sub forma de suc (maxim 50 ml in fiecare zi, amestecat cu alte sucuri; se administreaza zilnic, dupa masa, timp de 3 saptamani) sau sub forma de decoct (se fierbe o mana de foi de ceapa sau o ceapa taiata intr-o litru de apa, se fierbe si se bea cate un pahar in fiecare dimineata).
anghinarea contine inulina la fel ca si papadia, un fel de zahar cu absorbtie rapida care ajuta la reglarea nivelului de glicemie si colesterol din sange. Infuzia se poate prepara dintr-o lingurita de planta uscata la o cana de apa. Ea se bea zilnic, de doua ori, timp de o luna. Anghinarea este foarte cunoscuta si pentru beneficiile sale asupra ficatului. Atentie! Este o planta cu gust amar, asemeni pelinului, si, desi greu de suportat, este bine sa consumati infuzia fara zahar sau alti indulcitori.
Aloe Vera a fost descoperita acum mii de ani si a fost folosita in tratarea multor boli. Aceasta planta contine o multime de minerale si vitamine care ajuta la reglarea nivelului de glicemie din organism, fiind foarte benefica in cazul celor care sufera de diabet. Gelul sau sucul de aloe vera se gaseste in farmaciile naturiste si se administreaza conform prospectului.
Afinul sau insulina vegetala
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca pacientii tratati cu infuzie de afin au observat la analize ca nivelul lor de glicemie din sange a scazut. Despre afin se spune ca este cea mai studiaza planta dintre cele cu efect hipoglicemic. Afinul are in componenta sa o substanta numita mirtilina care ajuta la reducerea glicemiei. Pentru obtinerea efectelor dorite se pot consuma fructele proaspete, uscate sau congelate in cure de 100 de grame pe zi timp de 2 saptamani, cu 2 saptamani pauza si tot asa timp de cateva lui, sau infuziile de afin. Infuzia de afin se prepara dintr-o lingura de frunze de afin se fac 500 ml de apa, se imparte in jumatate si se bea zilnic timp de doua saptamani.