A fost zi de sarbatoare, joi, pentru Armata Romana. Se implinesc exact 150 de ani de cand s-a infiintat Ministerul Apararii si nu mai putin de un deceniu de cand Romania are trupe in Afganistan.
In acest an, Ziua Armatei a fost sarbatorita in toata tara, prin arborarea Drapelului National la toate sediile institutiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime si fluviale si prin organizarea unor ceremonii militare si activitati comemorative in toate garnizoanele din tara, in teatrele de operatii si in tarile in care Romania are acreditati atasati ai apararii. In premiera, au fost oficiate si ceremonii de evocare a ostasilor care si-au pierdut viata in lupta, in locurile unde s-au dat bataliile istorice.
Ziua festiva s-a incheiat cu traditionala retragere cu torte. Imbracati in uniforme stralucitoare, de gala, militarii romani au batut, spre seara, pas de defilare la parada cu torte din centrul Capitalei.
In sunetul marsului “Retragerea”, intonat de muzica militara, in prezenta ministrului Dobritoiu, la 18:30 a inceput deplasarea pe itinerariul stabilit.
Primul traseu a fost sos. Kiseleff (Monumentul Infanteriei) – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Cercul Militar National – bd. Regina Elisabeta – bd. Mihail Kogalniceanu – Piata Operei – bd. Eroii Sanitari – bd. Eroilor – Universitatea Nationala de Aparare – str. Prof. Dr. Ghe. Marinescu – sos. Cotroceni – bd. Iuliu Maniu – bd. Gen. Vasile Milea – sediul Regimentul 30 Garda “Mihai Viteazul”.
Cel de-al doilea traseu pe care au defilat militarii, in aplauzele bucurestenilor, a fost sos. Kiseleff (Monumentul Infanteriei) – Piata Victoriei – bd. Lascar Catargiu – bd. Gheorghe Magheru – bd. N. Balcescu – bd. Regina Elisabeta – Cercul Militar National – bd. Regina Elisabeta – bd. Mihail Kogalniceanu – Piata Operei – bd. Eroii Sanitari – bd. Eroilor – Universitatea Nationala de Aparare.
Manifestari au fost organizate insa in toate garnizoanele militare din tara si au cuprins, pe langa parada cu torte, conferinte, simpozioane, expozitii de tehnica militara, de carte, pictura si fotografie cu tematica militara, saloane literare si de carte, ceremonii militare de depunere de coroane si jerbe de flori la monumentele si operele comemorative de razboi si cimitirele ostasilor romani atat in tara, cat si in strainatate, spectacole de muzica si poezie, concerte sustinute de fanfare ale Muzicilor Militare, intalniri cu veteranii de razboi, dar si cu elevii din colegiile nationale.
Armata romana a preluat acest obicei dupa Primul Razboi Mondial. Traditia vine insa de pe vremea romanilor, cand legionarii se intoarceau trimfatori de la lupta, purtand asemenea torte.
Retragerea cu torte se organizeaza in garnizoane in serile unor zile festive, dar si cu alte ocazii. Ea se desfasoara numai cu aprobarea Sefului Statului Major General si se organizeaza de catre comandantul garnizoanei, care stabileste comandantul detasamentului (de regula, un ofiter superior), muzica militara, locul de adunare, orele de desfasurare, tinuta, formatia de mars si itinerariul.
Seria de manifestari va fi incheiata in zilele de sambata, 27 octombrie, si duminica, 28 octombrie, cand mari centre comerciale din Capitala si din tara vor gazdui evenimente de prezentare a Armatei Romaniei, potrivit MApN.
Activitatile vor cuprinde exercitii demonstrative, standuri de tehnica si armament, dar spectacole ale muzicilor militare.
]]>