Ministerul Finanþelor Publice (MFP) intenþioneazã sã limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei în prezent plãþile cu numerar între persoanele juridice, a declarat, marþi, într-o conferinþã de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat în minister.
“Existã din ’96 Ordonanþa de Guvern nr. 15 care a fost modificatã de-a lungul timpului care stabilea diverse obligaþii legate de plata prin bancã între companii. Avem în acest moment o obligativitate a societãþilor comerciale de a nu face plãþi în numerar mai mari de 10.000 lei pe zi ºi mai mari de 5.000 lei cãtre un agent agent economic cu o singurã excepþie, anume a operatorilor de cash&carry. Se intenþioneazã ca, în aceastã zonã a relaþiilor între comercianþi, la acest moment, sã fie redus acest plafon care în prezent este de 10.000 lei la o limitã de 2.000 de lei pentru a stimula ºi a împinge agenþii economici sã facã plãþi între ei prin sisteme bancare ºi o extindere a zonei de aplicare a acestei limitãri de la persoanã juridicã la persoanã juridicã la comercianþi, în general. Pe proiectul de ordonanþã pe care îl avem în vedere sunt supuse acestei reglementãri nu doar plãþile cãtre persoane juridice ci ºi plãþi între persoane juridice ºi persoane fizice autorizate, persoane care desfãºoarã activitãþi comerciale, în general”, a spus Manolescu.
Potrivit acestuia, o altã intenþie este de a încerca sã limiteze, prin acest act normativ, ºi plãþile pe care persoanele juridice le fac cãtre persoane fizice, în general, pentru rambursãri de împrumuturi pentru plãþi de dividende, cesiuni de drepturi de creanþe ºi aºa mai departe, “tot la acest plafon de 2.000 lei pe numerar, urmând ca restul plãþilor sã fie fãcute prin instrumente bancare”. comentariu rapcea.ro: cu alte cuvinte, nu vei mai putea primi salariul (de peste 2.000 lei) decât prin Bancã, bancã ce va avea de câștigat comisioane frumușele din toatã afacerea. mai mult, Statul (și cei ce conduc din umbrã planeta) vor putea urmãri ce, cât și de la cine primești bani.
“O astfel de mãsurã are la bazã ºi raþiuni de natura descurajãrii evaziunii fiscale pentru cã numerarul în sine creeazã potenþial de evaziune fiscalã ºi probleme în urmãrire ºi în administrare. Sperãm ca aceste mãsuri sã fie aplicabile într-un timp cât mai scurt. (…) În România populaþia ruralã este într-o pondere de aproximativ 50%. Sunt judeþe în þarã cu populaþie ruralã de 60 – 70%. Gradul de culturã bancarã ºi gradul de disponibilitate a populaþiei de a folosi carduri bancare care sunt poate cel mai la îndemânã substitut de numerar nu este unul care sã fie încurajator ºi care sã permitã, cel puþin în acest moment, ºi României sã ia decizii în aceastã direcþie”, a explicat oficialul MFP. comentariu rapcea.ro: deci de asta îi doare pe ei, cã nu pot urmãri ce facem cu banii, unde și cum îi folosim. Din câte îi amintesc, nici o lege nu are ca obiect urmãrirea finanțelor persoanei fizice sau juridice în lipsa unei anchete penale sau fiscale, altfel cum sã mai putem vorbi despre respectarea prezumției de nevinovãție !? În opinia mea, oamenii ar trebui sã se revolte public împotriva unor astfel de mãsuri de control total, iar acest proiect de ordonanțã va trebui atacat în Justiție, la intrarea lui în vigoare.
sursa: ziuaveche.ro
]]>