Piersicile au ajuns în Europa pe Drumul Mãtãsii. Din secolul al XV-lea, livezile de piersici sunt cultivate mai ales în Franþa ºi în zona mediteraneeanã.În tradiþia chinezã erau simbolul longevitãþii ºi al nemuririi. Astãzi, ºtim despre ele cã au un conþinut important de vitamina C ºi de provitamina A, fosfor ºi mangan.
Vitamina B17, cunoscuta si sub numele de amigdalina, are o capacitate mare de a preveni si chiar trata cancerul. Ea se gaseste din plin in piersici, dar si in alte fructe si cereale.
Atunci cand este digerata se descompune in glucoza, benzaldehida si cianura de hidrogen, dupa cum il citeaza cei de la Live Strong pe dr. Benjamin Wilson. Acesti compusi pot sa omoare celulele canceroase cam in acelasi fel in care o face si chimioterapia.
In sambure se gaseste aceasta vitamina, putand beneficia de ea punand-o intr-o cana cu ceai sau faramitand-o si folosind-o in diverse prajituri.
Cum functioneaza
Cianida din vitamina B17 este cea care omoara celulele canceroase, fara sa le afecteze pe cele sanatoase, normale. Nu au fost facute foarte multe teste clinice care sa sustina aceasta afirmatie, dar specialistii au de gand sa analizeze mai bine faptul.
Toxicitate
Desi proprietatile vitaminei B17 nu au fost dovedite, cianida poate sa fie si o otrava periculoasa. Cea gasita in samburele piersicilor este departe de a fi o doza letala, dar substanta a fost interzisa de la folosirea medicala din cauza acestui pericol.
]]>