Papadia, utila in caz de hipertensiune, diabet, dar si cura de slabire
Papadia, pe numele stiintific Taraxacum officinale, o planta cu multiple intrebuintari atat in farmacia naturii, cat si in bucatarie, apare primavara devreme, din chiar mustul zapezii, si pana toamna tarziu o vezi peste tot, pe unde gaseste o bucatica de pamant, pe langa garduri, pe marginea santurilor, in gradini, pe camp, pe deal, pana sus, in zona alpina. Papadia, folosita de mii de ani pentru atenuarea multor suferinte, este plina de vitamine, minerale si alte substante chimice naturale. In scop terapeutic, de la papadie se folosesc frunzele, planta intreaga, prin smulgere, si radacinile. Frunzele de papadie contin vitaminele A, B, C, D si H, luteina, betacaroten, elemente care ajuta la pierderea in grutate. Papadia nu are miros, insa are gustul amar, din cauza taraxacinei, prezenta si in frunze. Cei care au studiat-o spun ca papadia imbunatateste functiile hepatice si ajuta la vindecarea bolilor de ficat. Este un diuretic puternic, curata sangele si sistemul digestiv, elimina metalele grele din tesuturi si ajuta la dizolvarea pietrelor de la rinichi. De asemenea, este buna de leac si cand suferi de diaree si constipatie. Cafeaua din papadie Radacinile de papadie contin taraxacina, un principiu amar deosebit de valoros in tratarea bolilor digestive, tannin, sterol, acid cafeic, inulina, de mare ajutor in controlul diabetului zaharat. Radacinile de papadie se recolteaza primavara devreme sau toamna, prin septembrie-octombrie, cand au stocate cantitati importante de substante nutritive. Gospodinele folosesc radacina de papadie in supe sau pentru prepararea unei pulberi din care se face o bautura precum cafeaua. Ca sa faci pulberea pentru cafea din papadie trebuie sa speli bine radacinile si sa le bagi la cuptor, la prajit, intr-o tava mare pentru patru ore, la o temperatura de 80 – 90 de grade. Din cand in cand, radacinile trebuie intoarse ca sa se prajeasca uniform. Radacinile bine prajite pot fi pastrate si rasnite proaspat sau pot fi macinate imediat dupa racire, prin rasnita electrica de cafea, pulberea astfel obtinuta putand fi pastrata in borcane inchise ermetic. Cafeaua din radacina de papadie ajuta la stimularea sistemului digestiv. Detoxifiant natural Infuzia de papadie purifica organismul, stimuleaza ficatul si rinichii, este utila in curele de slabire. Toarna 200 ml de apa fierbinte peste doua lingurite de planta uscata si maruntita si mai da un clocot. Inchide focul si lasa amestecul sa se infuzeze timp de 15 minute. O cura cu ceai de papadie, cate doua – trei cani pe zi, dureaza pana la sase saptamani, cu efecte excelente pentru organism. Papadia detoxifica ficatul si rinichii, scade tensiunea arteriala prin actiunea sa diuretica, creste diureza, ajutand in acest fel la eliminarea nisipului sau a pietrelor de la rinichi. Trateaza si chiar vindeca unele boli de piele. Pentru ca ajuta la arderea grasimilor, planta poate fi folosita in curele de slabire. Preparatele din papadie – ceai, tinctura sau pulbere – se recomanda reumaticilor si persoanelor care sufera de guta. Pentru ca are efect benefic asupra nivelului de zahar din sange, papadia se recomanda in tratarea diabetului.
]]>

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer