de teatru radiofonic despre Valeriu Gafencu, Sfîntul Închisorilor.

Scenariul: Ion-Costin Manoliu.Regia artisticã: Petru Hadârcã.
În distribuþie: Dan Puric, Maria Ploae, Mihai Bica, Mircea Rusu, Dorin Andone, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Petru Hadârcã, Alexandru Nedelcu, Dan Sãndulescu, Dan Cogãlniceanu, Ioana Iacob, Magda Duþu, Costin Manoliu, Stelicã Muscalu.
Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicalã: Stelicã Muscalu.Regia tehnicã: ing. Mirela Georgescu.  Producãtor: Magda Duþu.
 
Valeriu Gafencu –  „sfântul închisorilor”, cum l-a numit Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii – ºi alþi tineri au fost arestaþi în 1941, în timpul regimului Antonescu, pentru activitatea lor în Frãþiile de Cruce. În închisoare, în inima lor începe o frãmântare profundã în privinþa rostului pentru care au fost încarceraþi. Sufletele lor cautã ceva care sã-i ridice deasupra suferinþelor pe care le trãiau. În perioada dinainte de instalarea regimului comunist au ocazia sã citeascã Sfânta Scripturã ºi alte cãrþi duhovniceºti, sã se adâncescã în rugãciune.
Valeriu Gafencu a trecut prin încercãri teribile în temutele închisori de la Aiud ºi Piteºti. Între colegii sãi de detenþie, personalitãþi intrate azi în legendã: Ieromonahul Arsenie Papacioc, Ion Gavrilã Ogoranu, Pãrintele Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide. În cele din urmã,  ajunge la închisoarea sanatoriu de la Târgu-Ocna, unde în jurul sãu se creeazã o atmosferã spiritualã înaltã, unicã în universul concentraþionar românesc.
Valeriu Gafencu trece la Domnul pe 18 februarie 1952, purtând nimbul sfinþeniei.
Dupã 1990, a fost propus spre  canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.
Regizorul spectacolului, Petru Hadârcã, s-a nãscut în Basarabia, la Sângerei, în aceeaºi localitate cu Valeriu Gafencu. 
La audiþia cu public desfãºuratã ieri seara  pe scena Sãlii de Concerte „Mihail Jora”, a participat si Dan Puric, interpretul lui Valeriu Gafencu, alãturi de ceilalþi actori din distribuþie, echipa de realizatori ºi invitaþii speciali: personalitãþi ale vieþii culturale ºi politice, istorici, clerici, foºti deþinuþi politici, jurnaliºti.
Auditia de aseara a fost umbrita de un moment jenant, in care, dupa difuzarea piesei radiofonice si aplauzele de rigoare, primite cu prea putina modestie de actorul Dan Puric, acesta a fost interpelat de catre un batran ocnas – anti-comunist, din putinii ramasi in viata, de ce nu a pomenit nimic in discursul sau, despre Miscarea Legionara si fondatorul acestei miscari, Capitanul Corneliu Zelea Codreanu.
In loc sa abordeze franc intrebarea si sa repare regretabila omisiune facuta in discursul-omagiu adus memoriei celui care a fost tanarul legionar Valeriu Gafencu, Dan Puric a preferat sa o “scalde” cu sofisme ieftine, prin care a facut de rusine memoria Sfantului Inchisorilor anti-comuniste.
La iesirea din sala, unul dintre batranii legionari prezenti in sala, purtator al unei poveri de peste cincisprezece ani de temnita grea, comunista, a remarcat cu tristete: “A vorbi de Gafencu rupt din contextul legionar, fara a aminti pe Codreanu si ceilalti camarazi ai sai martirizati in temnitele comuniste, e similar cu a vorbi despre crestinism si valorile crestine “uitand” sa il pomenesti pe Hristos“.
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer