„Fructul fructelor”, „regele fructelor” sau „fructul fericirii”, cum mai este numit fructul de mango, este cel mai popular fruct din lume, existând în aproape o mie de soiuri, în dimensiuni de la cele mai mici, pânã la cele mai mari de un kilogram. Este un fruct delicios cu o aromã unicã care diferã prin formã ºi culoare de la soi la soi. Fructul de mango se consumã în stare proaspãtã mai mult decât orice alt fruct din lume.
Fructul verde este folosit antiscorbut. În probleme gastro-intestinale fructul necopt cu sare ºi miere este folosit în indigestii, dizenterie, dispepsii. De asemenea este folosit în probleme legate de bilã. Întãreºte secreþia intestinalã ºi fortificã ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, rãcoritor. Învioreazã trupul, ajutã la redarea poftei de mâncare, întãreºte muºchiul inimii. De asemenea mango-ul copt ajutã în cazul „orbirii nocturne” datoratã deficienþei de vitamina A, ajutã contra mâncãrimilor la ochi ºi contra uscãciunii ochilor. Coaja de mango este un bun stimulent tonic. Frunzele utilizate sub formã de infuzie sau uscate ºi pisate (2 linguriþe pe zi) sunt folositoare în caz de diabet.
Mango este recunoscut pentru conþinutul sãu de antioxidanþi ºi carotenoizi, având un important rol antiinflamator (ajutã mult în procesul de vindecare împotriva cancerului), are rol în protejarea creierului ºi a sistemului nervos, este un bun protector împotriva razelor solare, benefic persoanelor cu anginã, colesterol ridicat, boli de inimã sau acnee.
Acest minunat fruct tropical, denumit pe bunã dreptate ºi „fructul fericirii”, reprezintã o excelentã sursã de energie ºi sãnãtate. Pulpa unui fruct de mango crud conþine aproximativ 15% zahãr, 1% proteine ºi cantitãþi semnificative de minerale (calciu, fosfor, fier) ºi fermenþi. Fructele de mango au o acþiune directã asupra sistemului nervos central, exercitând, prin conþinutul lor de fosfor ºi acid glutamic, un rol protector asupra nervilor. Prin aportul sãu de potasiu, acest fruct favorizeazã echilibrul activitãþii musculare ºi, implicit, al activitãþii cardiace.
Datoritã conþinutului bogat de enzime, fructele de mango stimuleazã digestia, ele putând fi astfel folosite în dieta celor care doresc sã slãbeascã, având ºi deosebite proprietãþi remineralizante. Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este un aliment foarte de ajutor celor care doresc sã scape de câteva kilograme. Douã-trei fructe consumate înainte de masã oferã senzaþia de saþietate, aportul alimentar putând fi apoi redus. Un fruct conþine peste 3 grame de fibrã, care nu numai cã scade nivelul colesterolului dar ajutã ºi digestia. În plus, studiile au aratat cã ajutã la scãderea în greutate, nu doar datoritã fibrei, ci ºi graþie conþinutului mare de apã. Un fruct conþine numai 135 de calorii, ceea ce îl face sã fie gustarea perfectã. În acelasi timp, fructele de mango ajutã în prevenirea cancerului de colon, mai ales în cazul celor care suferã de o carenþã de fibre. Fructele conþin ºi compusul unic numit mangiferina, ce se gãseºte doar în fructul de mango ºi care este un puternic antiinflamator, antidiabetic ºi antioxidant. În plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protecþie a organismului împotriva virusurilor.
Un mango conþine 96% din cantitatea zilnicã recomandatã de Vitamina C, care protejeazã sistemul imunitar, inima ºi vederea, asigurã sãnãtatea pielii, menþinând-o tânãrã mai mult timp. Bogat în Vitamina B6, care ajutã sistemul imunitar, mai ales la bãtrâneþe, fructul de mango reduce riscul formãrii calculilor renali la femei ºi previne bolile cardiovasculare. În plus, Vitamina B6 îmbunãtãþeste funcþionarea creierului ºi diminueazã simptomele premenstruale. Vitamina K nu numai cã previne formarea cheagurilor de sânge, dar menþine oasele sãnãtoase, diminuând riscul de fracturi. Magneziul conþinut în mango este esenþial pentru funcþionarea sistemului nervos, musclar ºi cardiovascular. Studiile au arãtat cã magneziul joacã un rol important în scãderea presiunii arteriale, în scãderea în greutate ºi în reducerea riscului de sindrom metabolic.
Chiar dacã are mult zahãr (circa 31 de grame la un fruct), mango are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnã cã nivelul zahãrului din sânge nu va creºte brusc dupã ce fructul a fost consumat. Unele studii recente au arãtat cã fructele de mango protejeazã organismul împotriva cancerului de prostatã, colon, sân ºi de leucemie. Astfel, experþii au depistat cã cea mai eficientã substanþã în lupta împotriva cancerului de sân ºi colon sunt antioxidanþii poli-fenolici continuþi în fructul de mango. Fructele proaspete sunt o sursã de potasiu. Acesta este o componentã importantã a celulelor corpului ºi a fluidelor acestuia, controlând bãtãile inimii ºi tensiunea arterialã.
Mango, ingredient în gastronomie
Fructele de mango se consumã sub diverse forme în toate colþurile lumii. Ele pot fi mâncate ca atare, sau integrate în unele preparate cum ar fi: salate, garnituri pentru feluri principale, îngheþate sau diverse deserturi. În Pakistan, de exemplu, fructele de mango se pun la murat, sunt folosite pentru prepararea sosului Chutney (pentru aceasta în India se folosesc fructele verzi, dar în alte pãrþi ale lumii se foloseºte fructul copt; englezii îl adorã ºi l-au introdus în propria lor bucãtãrie), pentru prepararea unui fel de marmeladã, dar ºi a bãuturilor rãcoritoare. Fructele necoapte de mango sunt uscate ºi pisate, obþinându-se un praf ce este folosit atât pe post de condiment, cât ºi în scopuri medicinale.
În Pakistan, fructele de mango sunt la mare cãutare ºi sunt folosite la prepararea unei game largi de mâncãruri. Printre acestea enumerãm mango cu fasole, orez cu mango, budincã de mango, iaurt cu mango etc. Deºi acest fruct poate fi integrat în reþete de preparate sofisticate, el reprezintã cea mai ieftinã ºi revitalizantã mâncare pentru þãranii din regiunea Punjab din Pakistan, care mãnâncã, de obicei, doar mango cu pâine sau cu lipie.
Regele fructelor este un ingredient de bazã ºi în gastronomia indianã. În fiecare gospodãrie se gãtesc diverse preparate cu mango, dar în special deserturi, printre acestea numãrându-se crema de mango Shrikhand, plãcinta cu mango, budinca de mango cu ºofran ºi cardamom sau piureul de mango Thokku.
În Occident se consumã des diverse tipuri de salatã, în care fructele de mango sunt principalele ingrediente. Printre acestea putem menþiona salata cu mango ºi mentã, salata de mango ºi avocado, salata de mango cu spanac, salata cu mango ºi sfeclã ºi multe altele. Mango este deci un fruct, care poate fi ingredientul de bazã în multe mâncãruri excepþionale.
Preparare: Se curãþã fructul de mango ºi se taie 2-3 felii din el, restul se toacã cubuleþe ºi se paseazã cu zeama de lãmâie, se adaugã friºca lichidã ºi gelatina înmuiatã. Crema obþinutã se lasã la frigider 15 minute. Albusul se bate spumã ºi se adaugã la cremã, dupã care se mai lasã 15 minute la frigider. Se curãþã fructul kiwi de coajã, se taie felii ºi se amestecã cu sucul de portocale, plus pudra de vanilie. Se pun fructele pe farfurie ºi se stropesc cu sucul obþinut. Se ia cu lingura crema þinutã la frigider ºi se aranjeazã pe fructe. Se îndulceºte dupã gust.
– o ceaºcã de bucãþi de mango tãiate cubuleþe ºi þinute la rece timp de o orã – o jumãtate de ceaºcã de iaurt de vanilie – o jumãtate de ceaºca de apã rece – un plic de zahãr vanilinat sau un strop de vanilie pudrã.
Se pune în shaker întâi iaurtul apoi apa ºi se agitã bine. Apoi se adaugã mango-ul ºi se agitã în continuare. La final se adaugã zahãrul vanilinat ºi …gata! Shake-ul de mango iþi va potoli setea de vitamine ºi chiar foamea pentru câteva ore!
Pe un platou se pun alternativ felii de mango ºi brânzã, se stropesc cu lãmâie ºi se presarã sare, busuioc tocat ºi piper.
Se pune sucul de lãmâie peste avocado. Se adaugã restul ingredientelor. Se serveºte ca ºi garniturã.
Ingrediente: – 500 grame iaurt – un fruct mare de mango – sucul de la o jumãtate de lãmâie – zahãr brun (opþional) – cardamom praf (un vârf de linguriþã) – un pahar de apã platã
Curãþaþi mango ºi îndepãrtaþi miezul. Tãiaþi-l în bucãþi. Stropiþi-l imediat cu suc de lãmâie, ca sã nu se oxideze. Puneþi toate ingredientele în blender ºi mixaþi. Se serveºte imediat.
Tiramisu – o cutie Mascarpone sau Philadelphia – o cutie iaurt aromat cu vanilie – 6 linguri zahãr – 1/2 ceaºcã friºcã – 1/3 ceaºcã suc pur de mango (fãrã adaos de apã) – esenþã de rom – piºcoturi – felii de la un mango mare – 1/4 ceaºcã ciocolatã albã topitã – frunze de mentã
Brânza se bate cu iaurtul ºi zahãrul ºi se lasã deoparte. Se amestecã sucul de mango cu esenþa de rom, se înmoaie piºcoturile în acest amestec ºi se pun în strat compact în vas de sticlã (un rând). Deasupra se pune 1/2 din crema de brânzã, apoi felii de mango. Se pun din nou piºcoturi înmuiate în suc ºi esenþã de rom deasupra, crema ºi apoi ciocolata albã. Se pune la rece cam 1/2-1 orã ºi se orneazã cu restul de fructe feliate ºi frunze de mentã.
Tort de vanilie cu cocos, mango si lãmâie
Ingrediente: Blat: – 500 g fainã – 2 linguriþe praf de copt – 1 linguriþã bicarbonat – 1 linguriþã coajã rasã de lãmâie sau portocalã – 300 grame zahãr brun – 450 ml lapte de cocos – 250 grame fulgi de nucã de cocos – 200 ml ulei vegetal – 2 linguri suc de lãmâie sau oþet – 1 bananã sau 250 grame budincã din lapte de soia cu gust de vanilie sau 250 grame tofu (stil japonez) – 3-4 linguri apã rece
Glazurã: – 30 grame zahãr brun pudrã – 100 ml apã – 4-5 linguri amidon de porumb ºi câteva linguri de apã – sucul de la o lãmâie – 60 grame piure de mango sau combinaþie mango cu lãmâie – proaspãt sau conservat – 50 grame fulgi de nucã de cocos
Preparare: Blat: Întâi se preîncãlzeºte cuptorul la 175grade C. Într-un castron mai mare, se cerne împreunã faina, bicarbonatul ºi praful de copt, apoi se adaugã coaja de lãmâie/portocalã ºi se amestecã bine. Separat, se amestecã urmãtoarele ºase ingrediente cu un robot de bucãtãrie sau cu un mixer ºi dupã ce se obþine o consistenþã omogenã se adaugã la castronul cu fãinã ºi se amestecã numai pânã se încorporeazã. Daca e necesar, se mai adaugã câteva linguri de apã rece pentru ca amestecul sã aibã consistenþa unui iaurt gros (uºor de turnat din castron). Se pune într-o tavã rotundã de tort sau una dreptunghiularã de mãrime mijlocie, tapetatã ºi se coace 175-180ºC în jur de 35 de minute.
Orez basmati cu mango
Orezul basmati la aburi este delicios, dar dacã alegem o variantã brunã, mai bogata în fibre ºi îl combinãm cu câteva bucãþele de mango, vom obþine un preparat exotic deosebit. Parfumul fructat, acompaniat de un amestec de condimente orientale, va oferi o savoare specialã orezului gãtit astfel.
Spãlaþi bine orezul ºi puneþi-l la fiert în apã fiartã (raportul orez/apã este 1:2). Adãugaþi sare, câteva bucãþele de mango proaspãt ºi lãsaþi sã fiarbã la foc mediu. Adãugaþi ºi o linguriþã de amestec de curry sau „Ras el hanout” sau doar pudrã de curcuma. Agitaþi bine oala, sã se amestece bine aromele. Când apa a scãzut foarte mult, opriþi focul ºi puneti capacul peste oalã. Orezul îºi va definitiva fierberea la aburi. Peste 10 minute e gata de servire. Se serveºte cu orice preparat exotic ca ºi garniturã.
Vã dorim poftã bunã!
Sursa: yogaesoteric.net
]]>