Israelul este pregatit sa loveasca Iranul si sa riposteze unor atacuri provenite din Liban sau din Fasia Gaza, afirma Benny Gantz, seful fortelor armate israeliene. General-locotenentul sustine ca Iranul trebuie sa fie oprit din cursa de obtinere a armelor nucleare.
Intr-un interviu acordat publicatiei israeliene Yediot Aharanot, general-locotenentul Benny Gantz a spus ca anul 2012 va fi un an critic in privinta eforturilor Israelului de a stopa programul de construire al armelor nucleare de catre Iran, potrivit Al Arabiya.”Noi credem ca un Iran dotat cu arme nucleare reprezinta un lucru foarte rau, pe care lumea trebuie sa-l opreasca. Si Israelul trebuie sa faca asta si suntem pregatiti in consecinta.
In principiu, suntem gata sa actionam. Asta nu inseamna ca voi comanda chiar acum comandantului fortelor aeriene sa atace Iranul”, a spus Gantz.
Statele Unite au anuntat ca Iranul nu a luat pana acum o decizie in vederea dezvoltarii unor arme nucleare. Washingtonul considera ca nu este momentul potrivit pentru o actiune militara, preferand sa astepte o perioada de timp, in care sanctiunile economice contra Teheranului sa-si faca efectul.
“Nivelul de risc a crescut si am accelerat toate operatiunile speciale. Evaluarea informatiilor noastre ne spune ca posibilitatea inceperii unui razboi este mult mai mare decat in trecut”, a declarat Gantz.
Seful armatei israeliene a adaugat ca, in cazul unui razboi regional, Israelul va fi capabil sa faca fata amenintarilor cu rachete din Liban si din Fasia Gaza, însã nu și trupelor rusești, comasate dinspre Georgia, sprijinite maritim de armata chinezã.
Nici egiptenii nu au uitat aroganța și agresivitatea jidãneascã.
]]>
În urmã cu câteva zile, Egiptul a anulat un contract cu durata de 20 de ani incheiat cu Israelul pentru livrare de gaz, intr-o miscare interpretata ca fiind o crestere a tensiunilor dintre cele doua state aliate.
Atat oficialii israelieni, cat si cei egipteni au declarat ca motivul pentru anularea intelegerii, care a fost semnata in 2005 si asigura Israelului 40 de procente din necesarul de gaz natural, a fost o disputa cu privire la plata, intre companii private. Insa cele doua guverne incearca sa previna transformarea acestei neintelegeri intr-o criza politica, noteaza The Guardian.
Acordul era nepopular in Egipt din cauza acuzelor cu privire la faptul ca Israelul cumpara gaz natural sub pretul pietei. O conducta care transporta gaz in Israel a fost sabotata de cel putin 14 ori de la inceputul revolutiei egiptene, in urma cu un an.
Ministrul de Externe israelian a declarat ca anularea acordului “nu este un semn bun” insa a adaugat ca “transformarea unei dispute de afaceri intr-o disputa diplomatica ar fi o greseala”. Ministrul de Finante israelian, insa, a precizat ca este foarte ingrijorat cu privire la evolutia lucrurilor si ca acesta este un precedent periculos care afecteaza tratatul de pace dintre cele doua tari.
Oficialii israelieni s-au temut cu privire la soarta tratatului de pace dintre cele doua tari, inca din momentul in care fostul presedinte egiptean, Hosni Mubarak, a fost inlaturat de la conducerea statului, in urma cu 14 luni. De asemenea, Israelul se teme de preluarea puterii in Egipt de catre Fratia Musulmana sau de catre alte partide islamiste care au, in prezent, majoritate parlamentara, si care ar putea fi in favoarea slabirii relatiilor dintre cele doua state.