Dzogchen – o cale spre armonie și pace interioară

Învățături tibetane cu Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpoche

„Libertatea ta se află în spațiul dintre două gânduri.”

Dzogchen este o tradiție și un sistem de meditație din budismul tibetan care ne dezvăluie o cale directă către descoperirea naturii noastre pure, primordiale. Învățăturile Dzogchen cuprind explicații și instrucțiuni despre cum să recunoaștem natura absolută a minții și să rămânem conștienți de ea.

Conform acestor învățături, dacă înțelegem natura minții în mod corect și suntem conștienți de ea, ne putem elibera de emoțiile și gândurile noastre negative, care constituie sursa tuturor suferințelor și problemelor cu care ne confruntăm, în viața de zi cu zi și în viața spirituală. Din acest motiv, în tradiția Bon a Tibetului, Dzogchen este considerat cel mai înalt și mai profund sistem de meditație.

Atunci când nu urmăm șirul gândurilor, dar nici nu le respingem, când lăsăm emoțiile și toate manifestările, așa-numitele apariții, să fie așa cum sunt, ele se dizolvă de la sine (se autoeliberează). Când rămânem prezenți și conștienți în spațiul dintre apariții, suntem într-o stare de claritate, de luciditate deosebită. Aceasta este natura minții sau starea naturală a minții. Ea nu este influențată de gânduri și emoții, de niciun fel de manifestări.

 

Cauza suferințelor noastre este că ne cramponăm de diversele apariții pe care le considerăm reale. Conform învățăturilor Dzogchen, dacă înțelegem natura minții și rămânem în ea, aparițiile se dizolvă de la sine, iar sursa suferinței dispare. Printr-o practică perseverentă, ne cultivăm capacitatea de a rămâne un timp îndelungat în starea naturală a minții în timp ce ne vedem de treburile noastre obișnuite. Astfel ne echilibrăm la nivel fizic, emoțional și mental, iar atașamentele și confuzia se diminuează. Atât corpul, gândurile și emoțiile noastre, cât și împrejurările exterioare se transformă pe măsură ce integrăm practica în viața cotidiană.

Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpoche este abatele mănăstirii Triten Norbutse din Nepal și al mănăstirii Shenten Dargye Ling din Franța, având studii aprofundate de Sutra, Tantra și Dzogchen. Susține numeroase prelegeri și cursuri în Europa și SUA. (Mai multe informații la shenten.org).

La acest curs, Khenpo Tenpa va continua prezentarea seriei de învățături „Picături de Dharmakaya”. Sunt bineveniți atât începătorii, cât și cei cu experiență în Dzogchen și alte practici spirituale.

Învățături la București, 20-22 septembrie 2024

Program: Vineri 16-18

Sambată și Duminică 9:30 – 12:30, 14:30-17:30

Courtyard Bucharest Floreasca, sala Beta, Dimitrie Pompeiu 2A

Participarea este 100 euro

Întreaga sumă strânsă de pe urma acestui eveniment va fi donată mănăstirii Triten Norbutse din Nepal

Vă rugăm să confirmați participarea la 0753 222 288, 0724 275 957, 0727 673 376, 0749 435 044 sau pe email dzogchenbonro@gmail.com

CategorySpiritualitate
  1. September 13, 2024

    Cateodata atunci cand urmaresc filme interesante care povestesc mult, mai deschid si cate un joc in paralel pe alta fereastra. Astazi insa aveti ocazia unica sa va initiez in urmaritul filmelor in chineza, fara subtitrare pentru ca filmul e indeajuns de cool incat sa nu aiba nevoie de subtitrare. Daca asa se spune in comentarii, trebuie ca cine a remarcat sa stie despre ce vorbeste.
    Filmul original se numeste The Wandering Earth (2019). In prealabil am urmarit The Wandering Earth II pentru ca asa imi luam si examenele – incepeam cu ce e mai greu – intai acela era dat la o parte pentru usurinta!
    Astfel deschizi filmul si deschizi si o fereastra cu jocul ales si cand ai prins ritmul, mai tragi un ochi si pe jocul inceput. Stii, meditezi cu filmul. In 2 ore tot ai timp sa testezi cate cunostinte de rusa ai, de chineza, si sa fii in continuare nedumerit ca la ce iti mai trebuie partea 1 cand toata actiunea tare a fost in partea 2.
    Cam asa se realizeaza si meditatia Dzogchen: cu grija si pana la capat. 🚙🚌🚍
    Dar trebuie sa ai incredere in reusita, sa fii senin de dispozitie ca daca nu ai incredere… incepi cu oroginalul si n-ai sa intelegi nimic pentru ca n-ai vazut partea II care e de fapt prequel.

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer