Cea mai veche asezare neolitica din tara a fost descoperita de arheologi pe tronsonul IV al autostrazii Sibiu-Orastie, in zona localitatii sibiene Cristian.
Directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, sustine ca ea a fost intemeiata de primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat.
Sabin Luca, directorului Muzeului National Brukenthal, institutie care a coordonat lucrarile de cercetare arheologica de pe tronsonul IV al autostrazii Sibiu-Orastie, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, o parte din descoperirile facute intr-unul dintre cele noua situri de pe traseul viitoarei autostrazi.
Potrivit acestuia, in apropierea localitatii Cristian din judetul Sibiu, la patru metri de la suprafata solului – o adancime neasteptata pentru arheologi, a fost descoperita cea mai veche asezare neolitica din Romania, aceasta apartinand primului val de agricultori din istoria Europei, care au migrat din Orientul Apropiat, peste Balcani.
“Toate cele noua situri cercetate au dat materiale arheologice de exceptie. Din ele putem sa facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau in curs de restaurare, avem observatii inclusiv de arhitectura, lucram ca un muzeu european, ba as indrazni cam peste nivelul multor muzee din Europa.
De ce e important acest sit (situl Cristian – n.red.)? Am descoperit in sit un lucru pe care toata lumea il considera ipotetic, cel putin pe teritoriul Romaniei, si anume prima faza, cea mai veche faza, cel mai vechi moment in care au aparut purtatorii tehnologiilor neoliticului, adica momentul in care, in urma unei schimbari climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au inceput sa colonizeze aceasta zona, peste o populatie de vanatori si pescari. (…)
Acestia au venit cu tehnologiile de supravietuire din Orient, ei stiu sa isi construiasca la suprafata case si sa constituie asezari din mai multe locuinte, vin cu o tehnologie de ingropare, au un anumit rit si ritual din Orient, isi ingroapa intentionat mortii, constituie primele necropole, cimitire”, a explicat Sabin Luca.
El a adaugat ca, pentru “fundarea rituala” a acestei asezari, a fost realizat un sanctuar format din gropi in care au fost depozitate vase ceramice, in total fiind aproximativ 60 de piese. Acestea se alatura celor 18.000 de fragmente ceramice descoperite in locuinte, care urmeaza sa fie restaurate.
Printre obiectele gasite: “o masca, cea mai veche din Europa cel putin”
Printre obiectele gasite, cele mai importante sunt o masca, “cea mai veche din Europa cel putin”, catalogata de el ca “o descoperire epocala”, si cel mai vechi vas cu doua guri cunoscut.
“Populatia aceasta are un cult constituit, au sanctuare, cunosc ceramica, spre deosebire de populatia locala. Cunosc uneltele din piatra slefuita, au o plastica in lut, pornind de la figurine, si aici avem un exemplu unic in Europa, aceasta masca. (…) Prin tipologia ei, aceasta masca vine cel putin din Anatolia, unde sunt aceste figurine cu ochi asa-numiti boabe de cafea, este un argument pentru vechimea acestei piese, de 8.000 de ani. (…)
Ei au facut un camp de gropi, pe care l-am descoperit aproape in intregime, in care exista unul, doua, trei vase, este cea mai mare colectie de vase din prima faza a neoliticului din Europa.
Acest sanctuar de gropi semnifica pentru ei ceva, noi niciodata nu vom putea descifra ce, in adevaratul sens al cuvantului, semnifica consacrarea acelui loc. Piesa centrala a acestei consacrari este acest vas, care tipologic este unic. Deja am facut analize, pentru ca am constatat ca e ceva in interiorul vasului. Analizele facute la Institutul de Fizica de la Magurele au dus la constatarea ca e cea mai veche vopsea cunoscuta in istoria lumii.
Amanuntele vor fi publicate, dar oricum este o descoperire naucitoare si va face voga in lume. Acest vas avea o pozitie centrala pe axul campului ritual”, a explicat directorul muzeului Brukenthal.
La un moment dat, probabil din cauza unui conflict, populatia de agricultori a parasit asezarea de la Cristian. Mortii au fost ingropati in case, fiind descoperite opt schelete, iar casele au fost rasturnate peste cadavre si asezarea a fost abandonata.
“Aceasta asezare este nederanjata de altii, peste ei nu a mai locuit nimeni 8.000 de ani. Aceasta este marea sansa, ca nu a mai venit nimeni sa ii deranjeze”, a conchis Luca.
]]>