Dosarul devalizãrii Institutului de Cercetãri Alimentare, în care liderul PC este acuzat de spãlare de bani ºi trafic de influenþã, a fost retrimis la Înalta Curte. Doar aceastã instanþã poate judeca parlamentari. Numai cã… Voiculescu nu este încã senator cu acte-n regulã ºi nu existã un termen pânã la care e obligat sã depunã jurãmântul, pentru a-i fi validat mandatul.

Preºedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu (66 de ani), joacã agresiv în meciul sãu cu justiþia, pentru a tergiversa procesul de corupþie din dosarul devalizãrii Institutului de Cercetãri Alimentare (ICA). Deºi a fost ales senator la scrutinul din 9 decembrie, mandatul sãu nu a fost validat, pentru cã nu a venit sã depunã jurãmântul. Pe blogul sãu, Voiculescu a argumentat prin faptul cã, în aceastã perioadã, va efectua „un control medical mai amãnunþit”, pentru cã acum câþiva ani a suferit mai multe intervenþii chirurgicale. Din acest motiv, nu va „participa la activitãþile curente”.
Cu toate cã Voiculescu nu este, deocamdatã, senator cu acte-n regulã, magistraþii Tribunalului Bucureºti au decis, pe 20 decembrie, sã retrimitã Înaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie (ÎCCJ) dosarul ICA, instanþa îndreptãþitã sã-i judece pe parlamentari. Problema e cã, legal, Voiculescu nu este încã parlamentar. De altfel, nici nu existã un termen precis în care trebuie sã depunã jurãmântul, pentru a-i fi validat mandatul.
Strategii avocãþeºti Avocatul Daniel Fenechiu, ales deputat din partea PP-DD, a atras atenþia cã judecata acestui dosar s-ar putea complica. Tocmai pentru cã judecãtorul Constantin Marino – Marin a trimis dosarul la Curtea Supremã, deºi lui Voiculescu nu i s-a validat mandatul. E o strategie genialã. Soluþia este complet nelegalã, având în vedere cã dobândeºti calitatea de senator doar dupã ce eºti validat ºi depui jurãmântul. Probabil va urma un recurs la decizia de declinare a competenþei, care va fi cu siguranþã admis. Dosarul se va întoarce la Tribunalul Bucureºti, se vor mai pierde trei luni…”, susþine Daniel Fenechiu. În opinia sa, acest gen de manevre este permis de regimul inadecvat al imunitãþii pentru parlamentari, care le permite sã fie judecaþi doar de anumite instanþe. Demisie în varã În iunie 2012, Dan Voiculescu ºi-a dat demisia din Senat. Atunci, magistraþii erau la un pas sã dea o sentinþã în dosar. Dupã aceastã miºcare, dosarul sãu de corupþie a stagnat în ultimele ºase luni. Cazul a fost mutat de la ÎCCJ la Tribunalul Bucureºti, iar procesul nu a avansat: nu s-au fãcut noi expertize ºi nu au fost audiaþi martori. Dupã ce dosarul va reveni la ÎCCJ, pe Dan Voiculescu îl aºteaptã o altã veste bunã: va fi judecat de un alt complet. ªi va fi nevoie de timp pentru ca noii judecãtori sã îl studieze amãnunþit. Iniþial, dosarul era pe masa unui complet format din judecãtori cu experienþã, recunoscuþi prin modul dur prin care sancþioneazã faptele de corupþie: Corina Jîjîie- preºedinta Secþiei Penale, Lavinia Lefterache – fost director al Institutului Naþional al Magistraturii – ºi Mariana Ghena. Noul complet de judecatã va fi ales aleatoriu, de cãtre calculator, potrivit procedurii. Conform procedurii penale, dosarul se reia la ÎCCJ din punctul în care a fost lãsat de cãtre Tribunalul Bucureºti, astfel încât probele rãmân în continuare administrate. Ele nu sunt invalidate, dacã dosarul merge la o altã instanþã. Completul care va prelua dosarul poate reaudia, dacã va considera necesar, martorii ºi poate administra noi expertize tehnice sau contabile, care ar putea trena judecarea acestui dosar. Prescripþia Prescripþia specialã din acest dosar este în anul 2018. Voiculescu este acuzat de spãlare de bani ºi folosirea de cãtre o persoanã care îndeplineºte o funcþie într-un partid, a influenþei ºi autoritãþii date de aceastã calitate în scopul de a obþine pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte folosase necuvenite. Concret, DNA susþine cã privatizarea ICA, finalizatã în anul 2003, a fost fãcutã în folosul liderului PC. Procurorii susþin cã el a cumpãrat 3,6 hectare de teren ºi un hectar de construcþii în Bãneasa, la un preþ de 75 de ori mai mic decât cel real. Bunurile Institutului au fost subevaluate, iar Ministerul Agriculturii a fost pãcãlit cu suma de 60.482.615 de euro. 1.500 de zile s-au scurs de la trimiterea în judecatã a lui Dan Voiculescu în dosarul ICA Inculpat de cursã lungã
  • 6 septembrie 2007. Dan Voiculescu demisioneazã din Senat, dupã trei ani de mandat;
  • 24 septembrie 2008. Procurorii DNA încep urmãrirea penalã împotriva lui Dan Voiculescu;
  • 4 decembrie 2008. Dosarul ICA ajunge pe masa judecãtorilor de la Tribunalul Bucureºti;
  • 15 decembrie 2008. Patronul Antenelor îºi începe al doilea mandat de senator
  • 3 martie 2009. Dosarul ICA este trimis la Curtea Supremã, instanþa care judecã parlamentarii;
  • 25 iunie 2012. Dan Voiculescu demisioneazã, pentru a doua oarã, din Senat;
  • 18 iulie 2012. Dosarul ICA se întoarce la Tribunalul Bucureºti;
  • 7 noiembrie 2012. Preºedintele onorific al Partidului Conservator se prezintã pentru prima datã în faþa judecãtorilor;
  • 9 decembrie 2012. Dan Voiculescu este reales, pentru a treia oarã, senator;
  • 20 decembrie 2012. Tribunalul trimite dosarul la Curtea Supremã de Justiþie.
Prescriptia speciala din acest dosar este in anul 2018.
sursa: evz.ro
]]>

CategoryUncategorized
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer