Banalul morcov, de care unii isi amintesc doar atunci cand gatesc, fara a-l include in salate, a-i bea sucul sau a-l consuma ca atare, e, in realitate, o leguma completa, continand beta-caroten (care este convertit de ficat in Vitamina A), Vitamina B3, C si E. Contine, de asememea, potasiu, calciu, fier, zinc, sodiu, sulf, clor, dar si urme de iod, fibre si pectina.
Despre sucul de morcovi, consumat adesea in combinatie cu cel rezultat dupa stoarcerea altor legume, se stie ca este un unul miraculos, relateaza Suite101.com. Calciul continut se asimileaza mult mai repede decat cel dintr-un pahar de lapte, spre exemplu. In plus, este excelent in cazul pielii uscate. Sucul, este, de asemenea, remediu pentru ulcerul peptic, colita si dispepsie. Este eficient si in constipatie, mai ales in combinatie cu zeama de lamaie si de spanac.
Ca si broccoli, morcovii contin beta – caroten, care este stocat in organism sub forma de Vitamina A, un puternic antioxidant. Un morcov cu o culoare cat mai apropiata de rosu contine de 10 – 15 ori mai mult caroten decat unul galben.
Vitamina A este necesara vazului, mentine mucusul membranelor, previne imbatranirea, cancerul si bolile cronice. Pe vremuri femeile consumau morcovi pentru a-si pastra tineretea si a nu se alege cu pete de batranete si asta pentru ca beta-carotenul amelioreaza raul facut de soare.
Reduce colesterolul si regleaza tensiunea
Aceeasi leguma este bogata in elemente alcaline, care purifica si revitalizeaza sangele. Potasiul ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu, scazand astfel tensiunea.
Continutul mare de fibre solubile reduce colesterolul rau, marind nivelul celui bun, astfel prevenindu-se formarea cheagurilor de sange, mai ales in cazul diabeticilor.
Morcovii pastreaza si sanatatea danturii, prevenind cariile. In timp ce rontaim un morcov, dintii se curata de eventualele ramasite.
Morcovii ajuta si digestia, marind productia de saliva, refacand stocul de minerale, vitamine si enzime necesare acestui proces. Consumul regulat de morcovi, mai ales sub forma de suc, previne ulcerul gastric si alte afectiuni digestive.
Supa de morcovi este un remediu eficient in caz de diaree, care poate deshidrata. Reface fluidele si rezervele de calciu, sodiu, potasiu si magneziu. Pectina este antibacteriana si antiinflamatoare.
Din cele mai vechi timpuri copiii au fost scapati de parazitii intestinali cu morcovi. Aceeasi leguma este recomandata pentru cresterea fertilitatii la femei.
]]>