Marina militarã trebuie ”sã accelereze procesul de transformare și modernizare, într-un mod viguros, și sã facã pregãtiri extinse pentru o confruntare armatã pentru a aduce o contribuție mai mare la pãstrarea securitãții naționale și a pãcii în lume”, spune Hi Jintao într-un discurs, potrivit site-ului ”Channelnewsasia”. Hu s-a adresat astfel puternicei Comisii Centrale Militare, la o reuniune, la Beijing, pe tema armamentului militar și a celor mai recente evenimente din domeniul marinei.
Agenția oficialã de știri, Xinhua, a încercat sã decodifice afirmațiile șefului statului chinez, susținând cã declarația conform cãreia marina militarã trebuie ”sã facã pregãtiri extinse pentru o confruntare”, accentuând termenul “junshi douzheng”, poate fi interpretat și ”confruntare militarã” sau ”luptã militarã”.
Îndemnul lui Hu Jintao intervine dupã ce China anunța luna trecutã cã va iniția exerciții navale în Oceanul Pacific, în urma campaniei diplomatice a președintelui american Barack Obama, care reafirma cã SUA rãmân cea mai importantã putere a Pacificului.
Înarmare, dar sã fie transparentã
Replica Pentagonului nu s-a lãsat așteptatã. „China are dreptul sã-ºi dezvolte capacitãþile militare ºi sã se pregãteascã, aºa cum procedãm ºi noi”, a declarat George Little, un purtãtor de cuvânt al departamentului american al Apãrãrii. El a reamintit însã frecventele apeluri ale Washingtonului cãtre Beijing de a fi mult mai „transparent” în domeniul militar.
Aceastã problemã a transparenþei necesare între principalele douã puteri din Pacific „face parte din relaþia pe care încercãm sã o construim cu armata chinezã”, a mai spus Little.
La rândul sãu, cãpitanul John Kirby, un alt purtãtor de cuvânt al Pentagonului, a subliniat cã nu se pune problema „de a nega vreunei þãri dreptul de a-ºi dezvolta puterea navalã”. „Nimeni nu cautã dispute. Dezvoltarea puterii unei Chine paºnice este un lucru bun pentru regiune ºi pentru lume”, a adãugat John Kirby.
Sursa: EVZ.ro]]>