„Fructul fructelor”, „regele fructelor” sau „fructul fericirii”, cum mai este numit fructul de mango, este cel mai popular fruct din lume, existând în aproape o mie de soiuri, în dimensiuni de la cele mai mici, pânã la cele mai mari de un kilogram. Este un fruct delicios cu o aromã unicã care diferã prin formã ºi culoare de la soi la soi. Fructul de mango se consumã în stare proaspãtã mai mult decât orice alt fruct din lume.

„Mangifera indica”, pe numele sãu latin, are rãdãcini adânc înfipte în pãmânt, iar frunzele sale nu se usucã niciodatã, fiind veºnic verzi. El se poate dezvolta pânã la 30 de metri înãlþime, fiind mare ºi stufos, iar florile sale au un miros foarte puternic, asemãnãtor cu cel al florilor de crin. Frunzele sunt roºiatice când sunt tinere ºi verzi la maturitate, aducând oarecum cu cele de piersic. Fructele de mango capãtã o culoare portocaliu-roºiaticã atunci când sunt coapte, fiind dulci ºi foarte aromate. Pomii de mango sunt longevivi ºi foarte generoºi, putând sã rodeascã chiar ºi dupã ce au atins venerabila vârstã de 300 ani.Fructul are o mãrime variabilã cuprinsã între 10-25 cm lungime, 7-12 cm în diametru ºi poate cântãri pânã la 2,5 kg. Copt, este divers colorat, de la galben, portocaliu, pânã la roºu aprins, iar gustul sãu este dulce, distinct, undeva între cel al piersicii ºi al ananasului.
Bogat în numeroase elemente nutritive ºi minerale, cu gustul ºi forma sa unicã, mango-ul este larg recunoscut ºi apreciat. În India, el este considerat fructul naþional, putând fi gãsit nu numai în arta ºi cultura culinarã, ci ºi ca motiv pe marginile de brocart ale sari-urilor, pe carpete sau în sculpturile exotice. Fructul de mango este foarte hrãnitor, fiind o sursã excelentã de carotinã. Un fruct de mango de mãrime medie poate oferi pânã la 15.000 de unitãþi de vitamina A care sunt suficiente pentru o sãptãmânã întreagã. Consumul frecvent de mango poate preveni afecþiunile cancerigene. Bogat în vitamina C ºi caroten, previne oboseala nervoasã, tensiunea mentalã, isteria ºi insomnia. Datoritã gustului deosebit ºi calitãþilor care îl recomandã drept remediu pentru mai multe afecþiuni, este unul dintre ingredientele ce alcãtuiesc noul curent culinar „super fruits”.
Mango-ul poate fi cules de primãvara pânã toamna, însã cele mai bune fructe de mango sunt cele care se coc la mijlocul verii. În general, fructele sunt recoltate atunci când sunt încã verzi. Cele necoapte au un gust amar. La fel ca ºi alte fructe similare, mango-ul necopt poate fi þinut în pungi de hârtie pentru câteva zile pentru a se coace. Coacerea poate fi mult acceleratã dacã în punga de hârtie puneþi un mãr sau o bananã, deoarece acestea genereazã în mod natural etilenã, un gaz care accelereazã procesul de coacere. Mango-ul copt se pãstreazã în frigider. Înainte de a-l consuma aduceþi-l la temperatura camerei, pentru a vã bucura de aroma lui unicã.Scurt istoricFructul de mango este originar din Himalaya, unde mai cresc ºi acum pomi de mango sãlbatic. Fructul lor este mic, amar ºi tare, fãcându-l sã fie nepotrivit pentru a fi mâncat. Copacul de mango a fost cultivat în India în urmã cu 4.000 de ani. În secolul al XIX-lea comercianþii au dus acest fruct în India de Vest, Africa, America de Sud, Persia ºi Egipt. Acum este cultivat în majoritatea zonelor din India, China, Malaezia, Indonezia, Australia ºi India de Vest. Soiurile de mango disponibile în India sunt alphonso, jeengira, dussehri, totapuri, neelam, banganapalli si suvarnarekha.
Beneficii pentru sãnãtateAºa cum este mãrul pentru Europa ºi America de Nord, aºa este ºi mango pentru þãrile tropicale, fiind o sursã vitalã de mâncare la tropice. Mango abundã în antioxidanþi, fiind sãrac din punct de vedere caloric, dar bogat în vitamine ºi minerale. Despre mango se spune cã face parte dintre acele alimente care protejeazã cel mai bine fiinþa de îmbãtrânire prematurã.
Spre deosebire de alte fructe acest „superfruct” conþine o cantitate mare de Vitamina E, este bogat în nutrienþi, fibre, antioxidanþi, vitaminele C (care se aflã în cantitate dublã în fructul crud), E, B6, K; Cupru, Potasiu, Seleniu, Magneziu, Fosfor, Zinc, Fier, 17 aminoacizi, Omega 3 ºi 6, Zinc, pectine, amidon, acizi folici.
Mai rar folosit în dieta zilnicã însã cu proprietãþi deosebite, mango prezintã numeroase beneficii asupra sãnãtãþii: reduce colesterolul, întãreºte sistemul cardio-vascular, reduce fragilitatea vascularã, are un puternic efect antioxidant ºi imunostimulator, scade riscul apariþiei cancerului, mobilizeazã grãsimile, este detoxifiant, ajutã vederea, are efecte antistres. Mango mai conþine fitoelemente (componente bioactive) care influenþeazã pozitiv starea de sãnãtate ºi încetinesc procesul de îmbãtrânire.

Fructul verde este folosit antiscorbut. În probleme gastro-intestinale fructul necopt cu sare ºi miere este folosit în indigestii, dizenterie, dispepsii. De asemenea este folosit în probleme legate de bilã. Întãreºte secreþia intestinalã ºi fortificã ficatul. Fructul copt este diuretic, laxativ, rãcoritor. Învioreazã trupul, ajutã la redarea poftei de mâncare, întãreºte muºchiul inimii. De asemenea mango-ul copt ajutã în cazul „orbirii nocturne” datoratã deficienþei de vitamina A, ajutã contra mâncãrimilor la ochi ºi contra uscãciunii ochilor. Coaja de mango este un bun stimulent tonic. Frunzele utilizate sub formã de infuzie sau uscate ºi pisate (2 linguriþe pe zi) sunt folositoare în caz de diabet.

Mango este recunoscut pentru conþinutul sãu de antioxidanþi ºi carotenoizi, având un important rol antiinflamator (ajutã mult în procesul de vindecare împotriva cancerului), are rol în protejarea creierului ºi a sistemului nervos, este un bun protector împotriva razelor solare, benefic persoanelor cu anginã, colesterol ridicat, boli de inimã sau acnee.

Acest minunat fruct tropical, denumit pe bunã dreptate ºi „fructul fericirii”, reprezintã o excelentã sursã de energie ºi sãnãtate. Pulpa unui fruct de mango crud conþine aproximativ 15% zahãr, 1% proteine ºi cantitãþi semnificative de minerale (calciu, fosfor, fier) ºi fermenþi. Fructele de mango au o acþiune directã asupra sistemului nervos central, exercitând, prin conþinutul lor de fosfor ºi acid glutamic, un rol protector asupra nervilor. Prin aportul sãu de potasiu, acest fruct favorizeazã echilibrul activitãþii musculare ºi, implicit, al activitãþii cardiace.

Datoritã conþinutului bogat de enzime, fructele de mango stimuleazã digestia, ele putând fi astfel folosite în dieta celor care doresc sã slãbeascã, având ºi deosebite proprietãþi remineralizante. Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este un aliment foarte de ajutor celor care doresc sã scape de câteva kilograme. Douã-trei fructe consumate înainte de masã oferã senzaþia de saþietate, aportul alimentar putând fi apoi redus. Un fruct conþine peste 3 grame de fibrã, care nu numai cã scade nivelul colesterolului dar ajutã ºi digestia. În plus, studiile au aratat cã ajutã la scãderea în greutate, nu doar datoritã fibrei, ci ºi graþie conþinutului mare de apã. Un fruct conþine numai 135 de calorii, ceea ce îl face sã fie gustarea perfectã. În acelasi timp, fructele de mango ajutã în prevenirea cancerului de colon, mai ales în cazul celor care suferã de o carenþã de fibre. Fructele conþin ºi compusul unic numit mangiferina,  ce se gãseºte doar în fructul de mango ºi care este un puternic antiinflamator, antidiabetic ºi antioxidant. În plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protecþie a organismului împotriva virusurilor.

Un mango conþine 96% din cantitatea zilnicã recomandatã de Vitamina C, care protejeazã sistemul imunitar, inima ºi vederea, asigurã sãnãtatea pielii, menþinând-o tânãrã mai mult timp. Bogat în Vitamina B6, care ajutã sistemul imunitar, mai ales la bãtrâneþe, fructul de mango reduce riscul formãrii calculilor renali la femei ºi previne bolile cardiovasculare. În plus, Vitamina B6 îmbunãtãþeste funcþionarea creierului ºi diminueazã simptomele premenstruale. Vitamina K nu numai cã previne formarea cheagurilor de sânge, dar menþine oasele sãnãtoase, diminuând riscul de fracturi. Magneziul conþinut în mango este esenþial pentru funcþionarea sistemului nervos, musclar ºi cardiovascular. Studiile au arãtat cã magneziul joacã un rol important în scãderea presiunii arteriale, în scãderea în greutate ºi în reducerea riscului de sindrom metabolic.

Chiar dacã are mult zahãr (circa 31 de grame la un fruct), mango are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnã cã nivelul zahãrului din sânge nu va creºte brusc dupã ce fructul a fost consumat. Unele studii recente au arãtat cã fructele de mango protejeazã organismul împotriva cancerului de prostatã, colon, sân ºi de leucemie. Astfel, experþii au depistat cã cea mai eficientã substanþã în lupta împotriva cancerului de sân ºi colon sunt antioxidanþii poli-fenolici continuþi în fructul de mango. Fructele proaspete sunt o sursã de potasiu. Acesta este o componentã importantã a celulelor corpului ºi a fluidelor acestuia, controlând bãtãile inimii ºi tensiunea arterialã.

Substanþe conþinute în 100 g de mango
Proteine (gm) 0.6 Grasimi (gm) 0.4
Minerale (gm) 0.4 Fibre (gm) 0.7 Carbohidrati (gm) 16.9 Energie (kcal) 74
Vitamina C (mg)16 Beta-carotina (mcg) 1,990
Potasiu (mg) 205 Sodiu (mg) 26 Calciu (mg) 14 Fier (mg) 1.3
Fosfor (mg) 16

Mango, ingredient în gastronomie

Fructele de mango se consumã sub diverse forme în toate colþurile lumii. Ele pot fi mâncate ca atare, sau integrate în unele preparate cum ar fi: salate, garnituri pentru feluri principale, îngheþate sau diverse deserturi. În Pakistan, de exemplu, fructele de mango se pun la murat, sunt folosite pentru prepararea sosului Chutney (pentru aceasta în India se folosesc fructele verzi, dar în alte pãrþi ale lumii se foloseºte fructul copt; englezii îl adorã ºi l-au introdus în propria lor bucãtãrie), pentru prepararea unui fel de marmeladã, dar ºi a bãuturilor rãcoritoare. Fructele necoapte de mango sunt uscate ºi pisate, obþinându-se un praf ce este folosit atât pe post de condiment, cât ºi în scopuri medicinale.

În Pakistan, fructele de mango sunt la mare cãutare ºi sunt folosite la prepararea unei game largi de mâncãruri. Printre acestea enumerãm mango cu fasole, orez cu mango, budincã de mango, iaurt cu mango etc. Deºi acest fruct poate fi integrat în reþete de preparate sofisticate, el reprezintã cea mai ieftinã ºi revitalizantã mâncare pentru þãranii din regiunea Punjab din Pakistan, care mãnâncã, de obicei, doar mango cu pâine sau cu lipie.

Regele fructelor este un ingredient de bazã ºi în gastronomia indianã. În fiecare gospodãrie se gãtesc diverse preparate cu mango, dar în special deserturi, printre acestea numãrându-se crema de mango Shrikhand, plãcinta cu mango, budinca de mango cu ºofran ºi cardamom sau piureul de mango Thokku.

În Occident se consumã des diverse tipuri de salatã, în care fructele de mango sunt principalele ingrediente. Printre acestea putem menþiona salata cu mango ºi mentã, salata de mango ºi avocado, salata de mango cu spanac, salata cu mango ºi sfeclã ºi multe altele. Mango este deci un fruct, care poate fi ingredientul de bazã în multe mâncãruri excepþionale.

Pulpa de mango se pãstreazã bine în pungi de nylon la congelator. Feliile uscate se mãnâncã ca ºi cipsuri. În Mexic fructele feliate de mango se mãnâncã cu sare ºi boia iute, în Indonezia ºi Tailanda mango-ul este vândut pe strada cu sare ºi zahar sau cu boia iute.
Cum decojim un mango
Spãlãm bine fructul de mango. Punem fructul pe un fund de lemn ºi cu un cuþit tãiem un cãpãcel de la baza fructului (din partea mai groasã). Aºezãm fructul în poziþie verticalã, sprijinindu-se de partea tãiatã. Tãiem o bucatã de-a lungul fructului, cât mai aproape de sâmbure. Cu ajutorul cuþitului crestãm felia astfel obþinutã în fâºii verticale ºi orizontale, având grijã sã nu tãiem coaja. Întoarcem apoi coaja cu pulpa fructului astfel crestatã spre exterior, care va arãta precum un evantai. Tãiem cubuleþele de mango de pe coajã ºi le savuram de îndatã. Mango nu trebuie lãsat sã se coacã prea tare, deoarece miezul sãu devine maroniu ºi fibros ºi gustul se altereazã. Atentie! Coaja fructului de mango conþine substanþe toxice ce pot cauza reacþii alergice persoanelor sensibile. Contactul cu pielea poate provoca iritaþii ºi ingerarea cojii poate duce la intoxicaþii.
Reþete exotice Cremã de mango cu fructe  – 1 fruct mango – 1 fruct kiwi – 1 albuº de ou – 100 grame friºcã lichidã – 2 foi gelatinã albã – 2 linguri zeamã de lãmâie – sucul de la o jumãtate de portocalã – 1 vârf de cuþit de vanilie, zahãr brun

Preparare: Se curãþã fructul de mango ºi se taie 2-3 felii din el, restul se toacã cubuleþe ºi se paseazã cu zeama de lãmâie, se adaugã friºca lichidã ºi gelatina înmuiatã. Crema obþinutã se lasã la frigider 15 minute. Albusul se bate spumã ºi se adaugã la cremã, dupã care se mai lasã 15 minute la frigider. Se curãþã fructul kiwi de coajã, se taie felii ºi se amestecã cu sucul de portocale, plus pudra de vanilie. Se pun fructele pe farfurie ºi se stropesc cu sucul obþinut. Se ia cu lingura crema þinutã la frigider ºi se aranjeazã pe fructe. Se îndulceºte dupã gust.

Salata de mango ºi pepene galben
Aceastã salatã rãcoritoare, cu puþine calorii se preparã repede ºi este un desert delicios ce poate fi servit oricând. – 1 pepene galben mijlociu – 2 mango – 2-3 linguriþe de miere – 2 iaurturi naturale – frunze de mentã proaspãtã. Dupã ce menta a fost lãsatã la macerat împreunã cu iaurtul ºi mierea timp de douã-trei ore, se taie pepenele ºi fructele de mango astfel încât sã poatã fi aºezate frumos pe un platou. Se orneazã cu frunze de mentã, iar fructele se stropesc cu sosul preparat iniþial, care a fost lãsat la frigider aproximativ o orã. Reþetã cu mango pentru a te simþi în formã

– o ceaºcã de bucãþi de mango tãiate cubuleþe ºi þinute la rece timp de o orã – o jumãtate de ceaºcã de iaurt de vanilie – o jumãtate de ceaºca de apã rece – un plic de zahãr vanilinat sau un strop de vanilie pudrã.

Se pune în shaker întâi iaurtul apoi apa ºi se agitã bine. Apoi se adaugã mango-ul ºi se agitã în continuare. La final se adaugã zahãrul vanilinat ºi …gata! Shake-ul de mango iþi va potoli setea de vitamine ºi chiar foamea pentru câteva ore!

Salatã de mango
– mango felii – brânzã mozzarella felii – busuioc verde – suc de lamâie – sare, piper – pâine baghetã feliata ºi prãjitã

Pe un platou se pun alternativ felii de mango ºi brânzã, se stropesc cu lãmâie ºi se presarã sare, busuioc tocat ºi piper.

Salsa de mango ºi avocado
– 1 avocado curãþat ºi tãiat cubuleþe – 1 mango curãþat ºi tãiat cubuleþe – o ceapã micã tocatã – 1 ardei iute roºu tãiat feliuþe (pentru cine nu manâncã iute se folosesc ardeii capia roºii) – o lingurã frunze tocate de coriandru – sucul de la o lãmâie

Se pune sucul de lãmâie peste avocado. Se adaugã restul ingredientelor. Se serveºte ca ºi garniturã.

Shake de mango verde
Curãþaþi un mango ºi tãiaþi-l felii. Puneþi feliile într-un blender, adugând deasupra bucãþi de gheaþã. Puneþi zahãr brun dupã gust, lapte praf ºi amestecaþi. Se serveºte rece. O datã ce veþi gusta din acest shake delicios veþi realiza cã mangoul verde nu este atât de acru. Zahãrul ºi laptele praf neutralizeazã gustul acru, dându-i un gust oarecum picant ce vã va gâdila papilele gustative.
Mango lassi
Lassi este o bãuturã pe bazã de iaurt, tradiþionalã în India ºi Pakistan. Rãcoritoare ºi exoticã, este perfectã pentru dupã-amiezile de varã, pentru a vã înviora ºi binedispune. Se preparã în varianta sãratã (din iaurt, apa platã, sare ºi condimente indiene) sau în varianta dulce (cu fructe, suc de lãmâie, zahãr ºi diverse mirodenii).

Ingrediente: – 500 grame iaurt – un fruct mare de mango – sucul de la o jumãtate de lãmâie – zahãr brun (opþional) – cardamom praf (un vârf de linguriþã) – un pahar de apã platã

Curãþaþi mango ºi îndepãrtaþi miezul. Tãiaþi-l în bucãþi. Stropiþi-l imediat cu suc de lãmâie, ca sã nu se oxideze. Puneþi toate ingredientele în blender ºi mixaþi. Se serveºte imediat.

Tiramisu – o cutie Mascarpone sau Philadelphia – o cutie iaurt aromat cu vanilie – 6 linguri zahãr – 1/2 ceaºcã friºcã – 1/3 ceaºcã suc pur de mango (fãrã adaos de apã) – esenþã de rom – piºcoturi – felii de la un mango mare – 1/4 ceaºcã ciocolatã albã topitã – frunze de mentã

Brânza se bate cu iaurtul ºi zahãrul ºi se lasã deoparte. Se amestecã sucul de mango cu esenþa de rom, se înmoaie piºcoturile în acest amestec ºi se pun în strat compact în vas de sticlã (un rând). Deasupra se pune 1/2 din crema de brânzã, apoi felii de mango. Se pun din nou piºcoturi înmuiate în suc ºi esenþã de rom deasupra, crema ºi apoi ciocolata albã. Se pune la rece cam 1/2-1 orã ºi se orneazã cu restul de fructe feliate ºi frunze de mentã.

Tort de vanilie cu cocos, mango si lãmâie

Ingrediente: Blat: – 500 g fainã – 2 linguriþe praf de copt – 1 linguriþã bicarbonat – 1 linguriþã coajã rasã de lãmâie sau portocalã – 300 grame zahãr brun – 450 ml lapte de cocos – 250 grame fulgi de nucã de cocos – 200 ml ulei vegetal – 2 linguri suc de lãmâie sau oþet – 1 bananã sau 250 grame budincã din lapte de soia cu gust de vanilie sau 250 grame tofu (stil japonez) – 3-4 linguri apã rece

Glazurã: – 30 grame zahãr brun pudrã – 100 ml apã – 4-5 linguri amidon de porumb ºi câteva linguri de apã – sucul de la o lãmâie – 60 grame piure de mango sau combinaþie mango cu lãmâie – proaspãt sau conservat – 50 grame fulgi de nucã de cocos

Preparare: Blat: Întâi se preîncãlzeºte cuptorul la 175grade C. Într-un castron mai mare, se cerne împreunã faina, bicarbonatul ºi praful de copt, apoi se adaugã coaja de lãmâie/portocalã ºi se amestecã bine. Separat, se amestecã urmãtoarele ºase ingrediente cu un robot de bucãtãrie sau cu un mixer ºi dupã ce se obþine o consistenþã omogenã se adaugã la castronul cu fãinã ºi se amestecã numai pânã se încorporeazã. Daca e necesar, se mai adaugã câteva linguri de apã rece pentru ca amestecul sã aibã consistenþa unui iaurt gros (uºor de turnat din castron). Se pune într-o tavã rotundã de tort sau una dreptunghiularã de mãrime mijlocie, tapetatã ºi se coace 175-180ºC în jur de 35 de minute.

Glazura: Într-o oalã micã se încãlzesc pe foc mic toate ingredientele în afarã de amidon, se aºteptã pânã dã în clocot dupã care se adaugã ºi amidonul frecat în prealabil cu câteva linguri de apã ºi se continuã sã se þinã pe foc mic pânã când se îngroaºã bine. Se lasã sã se rãceascã. Se asambleazã tortul cu glazura numai deasupra sau tãind blatul pe orizontalã ºi adãugând jumãtate din glazura înãuntru ºi apoi se decoreazã dupã plac (cu fulgi mai mari de cocos, bucãþele de ciocolatã amãruie, fructe, nuci etc.).
Pârjoale de cartofi cu salatã de mango
Ingrediente necesare pentru 4 porþii: – 700 grame cartofi dulci, curãþaþi ºi tãiaþi bucãþi – 25 grame unt – o ceapã tocatã fin – un cãþel de usturoi zdrobit – nucºoarã rasã – sare, piper negru mãcinat – un ou – 50 grame mãlai instant – 2 linguri ulei de floarea-soarelui
Ingrediente pentru salata de mango: – un fruct de mango, curãþat ºi tãiat cubuleþe – 6 roºii pitice, tãiate felii – 4 fire de ceapã verde – un ardei iute roºu, tocat cât mai mãrunt – zeama ºi coaja rasã de la o jumãtate de lãmâie – 2 linguri mentã proaspata, tocatã fin – o lingurã miere de albine de salcâm – frunze de salatã pentru garniturã
Se fierb cartofii în apã cu sare timp de 15-20 minute, apoi se scurg ºi se zdrobesc astfel încât sã se obþinã un piure fin. Se topeºte untul într-o cratiþã ºi se cãleºte la foc foarte mic, timp de circa 10 minute, ceapa ºi usturoiul. Apoi se adaugã piureul de cartofi, nucºoara rasã, sare ºi piper dupã gust, se amestecã bine, se ia vasul de pe foc ºi se lasã cartofii sã se rãceascã.
Se fac patru pârjoale de circa 2,5 cm grosime; se înmoaie întâi în ou bãtut, apoi în mãlai ºi se lãsã sã stea la frigider cel puþin o jumãtate de orã. Între timp, se preparã salata: se amestecã toate ingredientele într-un castron, se acoperã cu folie alimentarã ºi se pãstreazã salata la temperatura camerei pânã se serveºte. Se încinge uleiul într-o tigaie ºi se prãjesc pârjoalele câte 4-5 minute pe fiecare parte. Se orneazã cu frunze de salatã verde ºi se serveºte imediat, cu salata de mango.
Desert rãcoros ºi delicios – 170-200 grame iaurt de orice fel – 1/2 canã felii de mango (se poate folosi ºi o cantitate mai mare, în funcþie de preferinþe) – 170-200 grame afine – migdale pentru decor Într-un pahar de dimensiuni medii,se aºeazã un strat de iaurt de aproximativ 1,5-2 cm, apoi un strat de fructe, apoi, din nou, un strat de iaurt ºi unul de fructe ºi tot aºa pânã se umple paharul. Ultimul strat trebuie sã conþinã fructe. Se serveºte rece, cu migdale presãrate deasupra.

Orez basmati cu mango

Orezul basmati la aburi este delicios, dar dacã alegem o variantã brunã, mai bogata în fibre ºi îl combinãm cu câteva bucãþele de mango, vom obþine un preparat exotic deosebit. Parfumul fructat, acompaniat de un amestec de condimente orientale, va oferi o savoare specialã orezului gãtit astfel.

Spãlaþi bine orezul ºi puneþi-l la fiert în apã fiartã (raportul orez/apã este 1:2). Adãugaþi sare, câteva bucãþele de mango proaspãt ºi lãsaþi sã fiarbã la foc mediu. Adãugaþi ºi o linguriþã de amestec de curry sau „Ras el hanout” sau doar pudrã de curcuma. Agitaþi bine oala, sã se amestece bine aromele. Când apa a scãzut foarte mult, opriþi focul ºi puneti capacul peste oalã. Orezul îºi va definitiva fierberea la aburi. Peste 10 minute e gata de servire. Se serveºte cu orice preparat exotic ca ºi garniturã.

Vã dorim poftã bunã!

Sursa: yogaesoteric.net

]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer