de Crenguþa Roºu

Chiar dacã succed în apariþia lor, pe suratele cireºe, viºinele nu sunt mai puþin preþioase decât ele. Specialiºtii nutriþioniºti ne sfãtuiesc sã ne bucurãm din plin de beneficiile viºinelor, consumându-le în stare proaspãtã, ca atare, sau sub formã de suc.

Mai mult ca sigur vișinele reprezintã o sursã incontestabilã de substanțe nutritive, aºa cum atestã multiple cercetãri. Au în compoziția lor apã (88,6 %), zaharuri, acizi, pectine, proteine, flavonoizi, antocianine, taninuri, precum ºi un conþinut important de sãruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc) ºi vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP etc.).  Puterea energeticã este de 50 calorii/100 g. De aceea pot fi consumate cu încredere în cazul anemiilor, pentru revitalizarea ºi tonifierea organismului.

Viºinele sunt o sursã importantã pentru 17 compuºi din clasa antioxidanþilor. Aceºtia sunt extrem de utili în prevenirea cancerului ºi a bolilor cardiovasculare. De asemenea ajutã la încetinirea procesului de îmbãtrânire. Doi dintre aceºti antioxidanþi care existã în viºine sunt kaempferolul ºi quercetina, substanþe care sunt utilizate în suplimentele alimentare care îmbunãtãþesc memoria, concentrarea ºi vederea.

Oamenii de ºtiinþã de la Universitatea din Michigan, Arizona ºi de la laboratoarele Brunswick au efectuat un studiu pe persoane sãnãtoase în vârstã de 18-25 ani care au consumat viºine o anumitã perioadã de timp. Testele au arãtat creºteri semnificative la nivelul antioxidanþilor, în special al antocianinelor, substanþele ce asigurã culoarea roºu închis a viºinelor. Ei au ajuns la concluzia cã prezenþa acestor compuºi reduce inflamaþiile, influenþeazã favorabil tensiunea arterialã ºi insuficienþa cardiacã, contribuind ºi la scãderea nivelului de colesterol. Ei încadreazã viºinele în categoria „superfructelor”, deoarece ele pot reduce riscul de diabet de tip 2. Consumul a 300 g de viºine în fiecare zi poate reduce masa de grãsime de la nivelul abdomenului, adesea asociatã afecþiunilor cardio-vasculare. Prin conþinutul lor, aceste fructe au un efect înviorãtor asupra digestiei ºi, în plus, în caz de nevoie, pot servi ca purgativ pentru tratarea constipaþiei uºoare.

Proprietãþile antiinflamatorii, cele de prevenire a bolilor degenerative, cardiovasculare ºi a cancerului, ale acestor fructe sunt datorate în mare parte antocianinelor. Acestea sunt de asemenea inhibitori ai durerii, acþionând similar medicamentelor nesteroidiene cum ar fi aspirina ºi ibuprofenul. 20 de viºine conþin aproximativ 25 de miligrame de antocianine. Aceastã cantitate este suficientã pentru a începãrta o durere care este eliminatã de 200 mg  de ibuprofen (un comprimat de Advil).

Cura de viºine le este de ajutor ºi diabeticilor datoritã vitaminei E ºi fructozei. Consumul acestor fructe nu este însã recomandat  persoanelor cu aciditate gastricã mare. De asemenea, persoanele pletorice ºi cele care suferã de obezitate pot consuma cu încredere aceste fructe pentru ajutorul oferit prin curãþirea organismului de toxine ºi grãsimi, precum ºi pentru starea de prospeþime ºi vigoare care este oferitã de ele.

Datoritã efectelor antiinflamatorii pe care viºinele le au, ele ajutã, alãturi de alte remedii, la vindecarea artritelor, bronºitelor ºi chiar a astmului bronºic. Gustul dulce-acriºor ºi bogãþia de vitamine ºi minerale a acestor fructe le face deosebit de utile în eliminarea indispoziþiilor psihice, a depresiilor ºi uneori chiar a insomniei.

Vișinele întãresc sistemul imunitar, astfel încât cu ajutorul lor poate fi vindecat cu succes orice guturai. De asemenea, conþinutul de quercetinã a viºinelor face ca consumul acestor fructe sã creascã rezistenþa organismului la infecþii virale.

Datoritã efectului purificator pe care îl exercitã asupra organismului, viºinile ajutã la înlãturarea toxinelor din organism. De asemenea ele susþin ºi eliminarea acidului uric din sânge, proprietate care, alãturi de capacitatea antiinflamatorie ºi antioxidantã a acestor fructe, ajutã la  prevenirea ºi vindecarea gutei, aspect cunoscut de mult (ce-i drept direct din practicã) de indienii cherokee. Aceºtia utilizau viºinele la vindecarea artritei ºi gutei.

Codiþele de viºine au aceleași proprietãþi terapeutice ca ºi cele de cireºe, fiind diuretice ºi astringente, uºor antiinflamatoare. Maceratul din codiþe se foloseºte în boli de rinichi (litiaze, pielite, cistite, pielonefrite) ºi în caz de diaree.

Vișinele ajutã ºi la stabilizarea fluctuațiilor hormonale ºi a efectelor negative ale acestora ce apar odatã cu înaintarea în vârstã. De asemenea, vindecã afecțiunile de la nivelul cavitãþii bucale și întãresc dantura slãbitã.

Viºinile pot sã ne ajute în pãstrarea unei stãri optime a pielii, atât prin consumul fructelor cât ºi prin aplicarea exterioarã de creme ºi mãºti cu conþinut de viºine, deoarece datoritã componentelor antioxidante se obþine un rezultat de împrospãtare, revitalizare și întinerire a þesutului cutanat.

În medicina popularã, viºinele sunt folosite în tratarea micilor pete faciale lãsate de cuperozã ºi pentru înlãturarea pistruilor vizibili. Viºinele au un efect emolient, fiind recomandate ºi în tratamentul crãpãturilor pielii.

Aºadar consumul acestor fructe dulci-acriºoare, prin aportul de antioxidanþi, flavonoizi ºi diferite vitamine ºi zaharuri, este foarte util pentru revigorarea ºi reîntinerirea organismului ºi pentru dobândirea unei stãri tonice de bunã dispoziþie ºi entuziasm.

Sursa: yogaesoteric.net

]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer