Ce este kombucha ?! Băutura produsă prin procesarea zaharurilor de către specia de ciupercă kombucha. Ciuperca stă relaxată în vasul cu apă. Tu îi pui din când în când puțin zahăr în apă. Ea îl absoarbe și apoi secretă o aromă specială în apa respectivă. Iar tu îi colectezi apa în care se bălăcește și o bei. Are gust de ceai lipton și o grămadă de beneficii pentru sănătate. Apoi pui altă apă, alt zahăr și ciuperca muncește harnică, pentru tine. Ba chiar se mărește în dimensiuni, procesează mai rapid zahărul, îți prepară băutura din ce în ce mai multă și mai repede. Dacă o lași prea mult, fermentează și se acrește. Dacă nu-i schimbi apa, întră în hibernare și uneori chiar moare. Deci are nevoie de noi pentru a se dezvolta, crește dăruind ceea ce produce, se află de mii de ani (căci provine din Asia) în osmoză cu Omul. Este singura ciupercă a cărei dezvoltare și răspândire depinde de noi. Și ea, la rândul ei, ne-a ajutat să evoluăm.
În India, spre exemplu, este era cunoscut misterul Nectarului Divin, care oferea Cunoașterea și prin cunoaștere, Nemurirea Spirituală și uneori chiar fizică. Amrita sau soma, nectarul divin al indienilor, nu era doar un fluid subtil ce apărea atunci când era energizată soma chakra (o chakră aflată la 2 degete sub sahasrara). Era chiar o băutură a cărui ingredient principal era o ciupercă, o plantă sau un coktail din mai multe astfel de plante.
“Vinul zeilor”, hidromelul, este și el rezultatul fermentării mierii. Care miere este rezultatul procesării (prin masticație (umezire) și maturării (în faguri) a unor zaharuri (fructoza din polenul florilor) de către albine. Adică în esență, același proces cu cel al producerii ceaiului de kombucha.
Doar că ciuperca are o “vulnerabilitate” evolutivă: se contaminează ușor cu soiurile altor specii, producând aleator soiuri hibride. Și dacă folosești mereu aceeași ciupercă, ea se adaptează la tine, generație după generație. Îți învață telepatic stările, emoțiile, așteptările. Prin apa pe care i-o torni, și pe care apoi o bei după contactul cu ea, primește informații despre tine și se transformă, transformându-te la rândul tău, întro apropiere din ambele părți.
De altfel, în evoluția noastră ca animale, nu suntem la prima întâlnire cu ciupercile. Prima creatură marină, aflat la granița dintre regnul vegetal și cel animal, nu avea ochi, era oarbă, insensibilă la lumină sau întuneric, ne-având deci repere externe pentru a deosebi cilcul zilei de cel al nopții și oportunitățile de dezvoltare oferite de ele. Însă unele astfel de creaturi au fost colonizate de niște strămoașe ale ciupercilor, numite cianobacterii. Sporii lor sunt minusculi și prind viață oriunde găsesc un mediu umed și întunecos. Inclusiv în noi, în plămânii noștri. Avem ciuperci sexuale, faringiene și chiar pulmonare. În intenstin, fac parte din flora bacteriană, ne ajută să procesăm hrana, coexistând cu alte sute sau chiar mii de specii de alte ciuperci sau bacterii, într-un echilibru fragil.
Ei bine, printre creaturile marine prim apărute în Oceanul Primordial, colonizate cu cianobacterii, au fost unele, la început puține, colonizate cu ciuperci chloroplaste (sensibile la schimbările de culori ale luminii). Aceste ciuperci reacționau, iar reacția lor era resimțită indirect, prin piele, de către creatură. Ciuperca a reacționat iar creatura a beneficiat, învățând să distingă schimbările indicate de ciupercă. În timp, ciuperca a evoluat și ea, dar s-a strâns și relația cu organismul, tot mecanismul devenint tot mai performant, mai sensibil și mai nuanțat în paleta de stimuli transmiși creaturii. Iar în milioane de ani de evoluție și miliarde de readaptări a acestei coabitări, ciuperca s-a integrat în animal devenind un organ de simț: ochiul. Ochiul tuturor creaturilor de pe Terra a fost o specie de ciperci la începuturi. Și încă mai are ADN de ciupercă, că așa s-a și descoperit treaba asta.
Ei bine, Darwin spunea că evoluția se produce mai ales prin exemplarele cu trăsături noi, care împing înainte prin schimbarea de perspectivă, orizonturile Cunoașterii dincolo de frontierele necunoscutului.
Gândiți-vă doar la ipoteza contaminării unui soi de kombucha cu sporii unei ciuperci psilocybe. Ce calități ar căpăta licoarea zeilor… Probabil că treaba asta s-a întâmplat de milioane de ori pe parcursul evoluției vieții pe pământ. Primul pește care a părăsit apa a făcut-o probabil pentru că tânjea după frumusețea lunii. Primul om care a inventat roata s-a gândit la frumusețea și perfecțiunea cercului aceleiași luni. Marile invenții sau reforme au fost făcute mereu de vizionari, care printr-un miracol și-au depășit condiția, punctul de referință, privind realitatea dintro altă perspectivă. Schimbarea perspectivei este un procedeu ce oferă multe soluții alternative în orice domeniu. Este un factor de evoluție. Iar schimbarea perspectivei este dată substanțele ce schimbă modul în care vedem realitatea sau ne raportăm la ea.
Și uite așa, probabil că prin intermediul și cu ajutorul umilei ciuperci kombucha, Umanitatea va face saltul de la nivelul lui homo tehnologicus la etapa de homo spiritualus.
E o ipoteză, nu ?!
-
Dacă bei continuu kombucha, vei ajunge la Homo diareicus continuum, nu la Homo spiritualis. Pe încercate.
Unele din articolele tale sunt distractive, gen atributele dumnezeiești ale lui gregorian bivolaru.-
Da-i pace! Pe sine se inseala, nu pe altii!
Crede ca daca raspunde in doi peri si scapa.-
Dragă Neele, tu ar trebui să-ți conștientizezi gravele boli psihice, să te duci să te tratezi, și apoi să te întorci să scrii pe bloguri sau forumuri (de exemplu, pe exmisa, pe roxana chirilă, etc., ai scris sub diferite nume, și ai fost recunoscută și banată mereu). Iar dacă cineva îndrăznește să-ți spună că ești bolnavă, și că scrii aiurea, devii violentă.
Avem toată compasiunea pentru tine, dar te rugăm pleacă de pe blogul lui Rapcea, și de pe orice blog sau forum, pentru că postările tale de om nesănătos la minte deranjează.
-
Draga Cineva, mergi intai si exerseaza-ti pe Bivolaru autoritatea sentimentelor tale si ia-ti de la el ce-ti trebuie sa-ti iei si apoi sa vii sa-ti incerci norocul pe mine! Pasul 1.
Pasul 2. am sa-l fac eu.
-
Pasul 3: https://www.youtube.com/watch?v=H6QqXkyfj4I
Tanar vreau mereu sa fiu,
Sa traiesc asa cum stiu
Ca la 20 de ani,
Fara griji si fara bani…Chiar nu am motiv sa te deranjez. Am bucuria in mine. Si cand plec o iau cu mine. Ciao!
-
-
-
-
Pasul 2.
Draga Rapcea, am vazut cine esti. Mie personal mi-e de ajuns. Te-ai nascut cu Biblia in mana. E chiar evident cum din Noul Testament tu postezi si eu te prigonesc cu comentarii.
https://rapcea.ro/20-martie-unirea-sustinatorilor-libertatii/#comment-2454Ar fi si ridicol ca o prigoana ca mine sa indrazneasca vreodata sa ieie o persoana atat de, nu crestina, ci sfanta Dumnezeule ca tine, si s-o planteze la Inter sau la CC cu arma in mana sa faca ea revolutia in ’89.
Cum Doamne de am indraznit asa ceva? Iertare, iertare, iertare! Ar fi mare pacat daca ai pieri!
Mai bine ca au murit martirii!Atat am avut de spus.
-
am mizat pe faptul că știi de glumă, ooo, tu unic cititor-comentator rămas pe-eaici, pe blogul meu uitat de lume. Te rog, nu mă părăsi și tu :))))
-
-
“Primul pește care a părăsit apa a făcut-o probabil pentru că tânjea după frumusețea lunii.”
Gresit!
Primul peste care a parasit apa. Tiktaalik, a parasit apa ca sa nu fie mancat. A facut picioare si nu sa mai intors la un moment dat deloc in apa. Ia gogoasa si scapa de ea! -
Hai sa lamurim chestia cu Roxana care imi este servit ca am intrat si am scris pe blogul ei!
Ea se plangea de exul ei si am simtit ca prin zodia mea ea a fost lasata de caruta. Dar n-am stiut ce va urma. A inceput sa urle ca ea se astepta la compasiune, nu la mila din partea mea. Asa vorbeam noi romancele atunci, asa vorbeam intre noi, ca ti se face mila de careva si ajuti. Nu ea!
Apoi am cumparat un kindle pe care regret ca am irosit banii pentru ca nu l-am folosit niciodata. Din familie mi-au scos peri albi ca Roxana este cea care a determinat si pentru care am avut si ii sunt datoare cu kindle-ul si ca sa-i fiu pe vecie recunoscatoare – Ce cosmar!
Apoi i-am spus ca eu in scoala studiam comparativ cu ea, vecina de la litere, care se indeletnicea cu alte treburi amoroase in tabere. De aici a inceput declinul. Eu stiam un pic de franceza, ea nu.
Susta ei cu Bivolaru era smecheria prin care ea se pozitiona deasupra tuturor misa sau nu prin acces la Bivolaru si toti ceilalti erau niste adulatori care niciodata nu s-ar ridica la nivelul a ceea ce Bivolaru putea sa-i ofere ei. N-a spus-o, dar am intuit-o: ea cu babalacul era printesa. Una si cu alta, din cauza acestei individe am avut o perioada ingrozitoare, de obliterare, de chin in exact ceea ce putea sa fie relaxare, devenire, si de ce nu, noi orizonturi? -
S-a scris pe un site, nu spun care, ca se otraveau fantanile cu fecale inaintea navalitorilor otomani.
Pentru corectitudine istorica, nu se aruncau doar fecale si urina ci si corpuri putrezind. Acesta era laboratorul.Poate de aceea este asa de grea istoria romanilor.
Acum la 100 ani sau poate 101 ani de la nu mai stiu ce celebreaza, lumea se plange de apa ca nu are apa curata. Isi cumpara in sticle si le poarta cu ei. Eu beau de la robinet. Vine apa la robinet ca la comunisti.
De ce as bea apa de la ciuperca? Ciuperca nu are nici-o vina sa o tot arunc in apa mea sa vad daca e potabila sau nu e. De ce sa nu am curajul sa-mi admit mie insami ca m-am instrainat de romani?Mai era ritualul ca sa pui ciuperca sub icoana, icoana pe perete. Si daca o pui sub icoana, ce? La fel de indiferent si de distrugator poti fi si cu icoana si fara icoana. Icoana e de ochii celui iscoditor.
Well, n-aveti pentru ce sa-mi multumiti!