– Comunicat de presã – aspira-coperta_webTimișoara, mai 2013 – A apãrut ediția în limba românã a ghidului-manual „Aspirã. Trãiește-ți viața! Fii liber!”, primul manual de educație sexualã din perspectivã creștinã publicat în România. Lucrarea, editatã prin efortul Asociației „Darul Vieții” (Timișoara), este o resursã valoroasã, indispensabilã pentru educatorii și formatorii creștini în vederea „educației pentru castitate” – o replicã demnã la „educația sexualã” modernã, bazatã pe aspectele exclusiv „mecanice” ale contracepției și actului sexual. Ideea acestui manual scris de autorul și oratorul american Scott Phelps a pornit de la premisa, verificatã deja în SUA și alte țãri, cã este important ca elevilor sã li se ofere mesaje clare despre consecințele negative ale relațiilor sexuale la vârste mici și sã li se vorbeascã despre beneficiile abstinenței (castitãții). Intimitatea sexualã nu trebuie vãzutã ca o gratificare personalã, ci ca o exprimare a dragostei și angajamentului adulților într-o relație de duratã, prin cãsãtorie. Așezarea relațiilor sexuale în acest cadru îi va încuraja pe adolescenți sã se abținã și sã reziste presiunii conformiste a colegilor. Manualul „Aspirã!” nu este unul religios, argumentația fiind întemeiatã pe argumente psihologice, de sãnãtate, educaționale, relaționale, sociale și de comunicare, folosind metoda inductiv-obiectivã, adicã elevii analizeazã ei înșiși avantajele abstinenței, dar și pierderile în urma activitãții sexuale premaritale. Dupã cum adolescenților nu le plac concluziile gata confecționate de cãtre educatori, vrând sã le descopere ei înșiși, ei sunt invitați sã analizeze implicațiile și consecințele stilului de viațã „cast” respectiv cele implicate de viața sexualã pre-maritalã, pe marginea unor cazuri/situaþii concrete de viațã.  Dupã principiul „Spune-mi, uit; aratã-mi, îmi amintesc; implicã-mã, înþeleg”, adolescenþii au la dispoziție metode didactice diverse, precum povestirea, brainstorming-ul, interviul, activitãþile kinestezice, discuþia, jocurile de rol, satira, cãsuþa de întrebãri, mima º.a. Capitolele au obiective specifice, precum:

  1. A trãi viaþa cu un scop. Înþelegerea importanþei de a avea un plan/un scop în viaþã. Cum îl putem menþine, cum îl putem pierde?
  2. A fi ferm. Învațã ºi practicã rezistența faþã de presiunile negative din jur.
  3. Gândeºte mai departe. Învațã sã gândești în perspectivã ºi sã evaluezi consecinþele unei vieþi sexuale premature. Incidenþa bolilor venerice.
  4. Protejeazã-þi mintea. Cum sã te protejezi faþã de influenþele/manipulãrile mass media.
  5. Puterea auto-controlului. Avantajele auto-controlului. Libertatea de a decide care le sunt instrumentele ce le vor modela viaþa.
  6. Fundamente pentru cãsãtorie. Recunoaºterea elementelor sãnãtoase ºi a celor distructive pentru o cãsãtorie.
  7. A începe din nou. Importanþa de a ne debarasa de greºelile din trecut, pentru a ne concentra la un nou început.
  8. Imaginea de ansamblu. Legãtura dintre abstinenþã, realizãrile școlare/academice ºi oportunitãþile de viitor. Recompensele abstinenþei.
„Aspirã” a fost folosit cu succes în învãțãmântul din SUA, contribuind la reducerea ratelor de sarcini și avorturi adolescentine – totul fiind documentat statistic dintr-o serie de resurse. Manualul „Aspirã” apare la scurt timp dupã ce, în contextul discuțiilor despre introducerea unor ore obligatorii de „educație sexualã”, peste 70 de organizații non-guvernamentale creștine au trimis Ministerului Educației un memoriu în care solicitã „oficializarea” programelor de educație pentru viața intimã bazate pe principiile moral-creștine. Aceste programe, la baza cãrora stau manuale și ghiduri precum „Aspirã”, trateazã tema sexualitãții în contextul unei concepții integratoare asupra persoanei umane, vãzutã ca un complex trup-suflet unitar, ca garanție a împlinirii individului și a prosperitãții societãții. Prin contrast, apreciazã organizațiile petiționare, liberalizarea fãrã limite a sexualitãții este corelatã negativ cu problemele sociale, iar programele și orele de „educație sexualã” comprehensivã și explicitã, care nu așazã intimitatea într-un context moral clar și se concentreazã în special pe oferirea de contracepție vor duce, inevitabil, la încurajarea relațiilor sexuale precoce. Tinerii din ziua de azi tânjesc dupã o imagine a unei relaþii autentice. „Aspirã” le oferã informaþiile de care au cea mai mare nevoie în deciziile lor cu privire la relații și la viața intimã, cu viziunea cã taina cãsãtoriei completeazã imaginea iubirii, angajamentului ºi sexualitãþii autentice. Pentru alte detalii despre manual și pentru comenzi, contactați:
  • Asociaþia Darul Vieþii
  • Timiºoara, Str. Ghe. Doja Nr.25A
  • Tel. 0356-445040, e-mail: darulvietii@yahoo.com
  • http://www.darulvietii.ro
sursa> culturavietii]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer