Europa este dominatã de socialiști. Acesta este un adevãr indiscutabil. Franța este socialistã pânã-n mãduva oaselor. Italia la fel. Și exemplele pot continua. Criza economicã – care a adâncit inechitãțile dintre bogați și sãraci, a permis instaurarea uni comunism de tip democratic, în care bogatul este obligat moral, de cãtre stat, sã suporte și cheltuielile sãracului. La nivel de principii, Europa s-a întors cu curu-n sus ! În loc sã dea fiecãruia ce i se cuvine, dupã faptã și rãsplatã, Europa simte nevoia de egalitarism extrem, de “echitate” și “securitate” socialã pentru toate categoriile de cetãțeni. Așa s-a ajuns la un alt gen de inechitate, în care bogatul plãtește exorbitant impozite, iar sãracul mai nimic, cã n-are de unde. Deci, e mai practic sã fii sãrac (nu foarte, numai cât sã nu ieși în evidențã) în Europa, spre deosebire de Rusia, unde miliardarii umbã cu averea la vedere, fãrã teamã de ochii pofticioși ai Statului. Aceastã rãsturnare/schimb de mentalitate între Est și Vest este simptomatic pentru lumea noastrã. Lucrurile seamãnã cu povestea celor doi vecini, fiecare cu soția lui (fericit în fond), tânjind însã în secret la a celuilalt. Conjunctura economicã actualã a favorizat acest “schimb de mame” ideologice, în care capitalismul democratic occidental ia cele mai pure mãsuri comuniste, iar comunismul îmbracã haina celui mai lejer capitalism (piațã liberã, impozite mici, încurajarea inișiativei, atragerea de capital, etc.)
Așa s-a ajuns la paradoxuri precum acela cã Ilie Nastase, fostul mare jucator de tenis roman, ce se declara revoltat de fiscalitatea excesiva din Romania anunta ca vrea sa paraseasca tara pentru a nu mai plati taxe.
Destinatia lui ar urma sa fie Rusia, fostul sportiv luand-o pe urmele actorului francez Gerard Depardieu.“Pentru ce ni se iau asemenea taxe? Pentru salariile parlamentarilor si europarlamentarilor? Nu mai vreau sa platesc, ma mut in Rusia, dupa Depardieu“, a declarat Ilie Nastase in Libertatea.
Fostul jucator de tenis este extrem de suparat dupa ce a aflat ca nu isi poate transforma casa in muzeu.
Ce uitã acești “nãuci” teribili ai societãții occidentale este cã ei au fãcut banii în Europa cea mult hulitã astãzi, în vremea când “maica” Rusie bãga la pârnaie pe toți cei care aveam mai mult decât le trebuie, sub denumirea de chiaburi (chiabur – om gospodar).
Tare mã tem cã acest balans al leagãnului istoric ideologic își va duce cursa în poziția inițialã și ne vom trezi cu domnii Nãstase și Depardieu peste vreo 2-3 ani plângând, cu pașapoartele în mânã, cerând azil politic la Ambasada SUA din Moscova.
]]>