UNBR (Uniunea Nationala a Barourilor) a decis ca anul viitor sa fie organizata o singura sesiune de examene pentru intrarea in profesia de avocat. Examenele vor avea loc in octombrie, ca si in acest an, si nu va exista nicio sesiune de primavara, asa cum lasau sa se inteleaga unele barouri din tara.
Zvonurile privind introducerea unei sesiuni suplimentare au aparut pe fondul ratei mici de promovare la examenul din aceasta toamna. Au fost chiar judete unde, practic, nu s-a inregistrat nicio promovare a examenului, iar una dintre cele mai ridicate rate de promovabilitate a fost la Timisoara, unde din 28 de candidati au fost admisi 4 in barou.
In ciuda acestor rezultate, Ion Ilie Iordachescu, decanul baroului Bucuresti si membru in consiliul UNBR, considera ca examenul a fost un “succes”, pentru ca “a inlaturat tentativa de frauda”.
Gradul de dificultate a examenului a crescut considerabil, prin introducrea spetelor in probele de examinare (organizarea si exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal), iar subiectele au fost, potrivit profesorilor si candidatilor, la nivelul examenelor pentru admiterea in magistratura.
“A fost un examen dificil, iar dificultatea a fost data in primul rand de proba eliminatorie, cu care majoritatea candidatilor nu au fost obisnuiti”, a explicat, pentru Avocatura.com, decanul Baroului Timis, Lazar Gruneantu.
Mentinand stacheta examenelor de admitere, UNBR transmite un semnal ca doreste ca in breasla sa intre oameni mai bine pregatiti, chiar daca, prin forta lucrurilor, mai putini (alimentand astfel criticile ca barourile sunt o fortareata greu accesibila).
Deja se vorbeste de un numar disproportionat de absolventi de drept (provenind mai ales de la facultatile particulare), prea mare pentru a fi absorbit de “industria” avocatilor. In plus, mai toti decanii din tara se plang de faptul ca pietele locale pe care activeaza sunt, deja, saturate si ca nu mai este foarte mult loc pentru noi avocati.
Mai putin nu inseamna neaparat si mai scump
Desi, la o prima vedere, un numar mai mic de avocati ar putea insemna cresteri de tarife avocatiale, in realitate lucrurile nu stau chiar asa.
Tarifele sunt stabilite in functie de experienta avocatului, de dificultatea spetei, de cat de mult dureaza procesul si asa mai departe.
Mai mult, pe fondul crizei din ultimii ani, tarifele practicate de avocatii din tara s-au injumatatit.
Asa ca, deocamdata, este prematur sa vorbim de un efect asupra pietei finale a utilizatorilor de servicii avocatiale (justitiabilii). Reducerea numarului de avocati stagiari este nesemnificativa raportat la masa avocatilor din tara (aproximativ 20.000 potrivit datelor UNBR).
Semnalele pragmatice ale avocatilor
Pe de alta parte, prin schimbarile aduse, UNBR se asigura ca barourile nu vor mai fi afectate de asa-numita migrare a avocatilor. UNBR a decis unificarea taxei si a procedurilor de admitere astfel incat sa nu mai existe tentatia de a da examen intr-un barou mai mic, cu taxe mai mici si examen mai usor, si apoi sa profesezi intr-un oras mare.
Pana acum, principala problema cu procesul de migratie a avocatilor era aceea ca taxele anuale se plateau la baroul unde se sustinuse examenul de intrare in profesie si nu acolo unde avocatii chiar practicau. Cu alte cuvinte, taxele ramaneau in Tulcea, chiar daca avocatii aveau cele mai multe procese in Constanta sau Galati. Si asta pentru ca la Tulcea se intra pe baza unui interviu, iar taxa era usor mai mica (700 de lei, comparativ cu 800 de lei taxa de intrare la Constanta).
La sesiunea de examinare din 2010 organizata de Baroul Tulcea, de pilda, cinci din cele 13 persoane care au solicitat primirea in profesia de avocat cu scutire de examen au fost constanteni, provenind din structurile Ministerului Administratiei si din magistratura.
Si Decanul Baroului Constanta, Gabriel Grigore, a confirmat pentru Avocatura.com faptul ca examenele pentru intrarea in baroul de la malul marii erau mai exigente decat in alte cazuri, situatie cunoscuta, de altfel, la nivel national.
Mehedinti era un alt centru preferat de potentialii avocati pentru intrarea in profesie, la fel era si Caras-Severin.
In plus, de anul acesta, cei declarati admisi in avocatura vor fi obligati sa profeseze la baroul unde si-au depus dosarul, nu acolo unde au sustinut examenul.
Totodata, magistratii si celelalte categorii de persoane carora Legea avocaturii le dadea in anii anteriori dreptul sa intre in profesie fara examen, doar pe baza de interviu, au fost obligati sa sustina examenele ca orice absolvent de drept obisnuit.
Util pentru absolventii de drept
Prima zi de examen pentru absolventii de drept care isi doresc sa intre in avocatura va fi luni, 8 octombrie 2012. Probele de examen pe care le vor sustine viitorii candidati vor fi aceleasi ca si anul acesta: organizarea si exercitarea profesiei de avocat, drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal.
Taxa va fi unica (anul acesta a fost de 800 de lei), iar examenele se vor desfasura in urmatoarele centre teritoriale:
Brasov – aici vor da examen de intrare in profesie absolventii din Brasov, Covasna si Harghita
Cluj-Napoca – pentru candidati din Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Mures, Sibiu si Alba
Craiova – pentru candidatii din Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Arges, Valcea si Teleorman
Iasi – pentru candidatii din Vaslui, Suceava, Botosani, Bacau si Neamt
Galati – pentru candidatii din Galati, Braila si Vrancea
Timisoara – pentru candidatii din Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor si Satu-Mare
Bucuresti – la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor vor fi examinati cei care au depus cereri de inscriere la examen la barourile Bucuresti, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Constanta, Tulcea, Buzau, Dambovita si Prahova.
Sursa: ziare.com
]]>