Protestele împotriva Guvernului Erdogan ar putea fi rezultatul „muncii” Open Society Foundations, patronatã de miliardarul american George Soros Izbucnirea protestelor de la Istanbul coincide cu anunțul Turciei privind reducerea la zero a datoriilor fațã de FMI.De aproape douã sãptãmâni, toate privirile sunt ațintite spre manifestațiile de amploare care au cuprins Turcia, proteste pornite de la o scânteie – intenția de a demola Parcul Gezi din Istanbul – și transformate într-o mișcare de contestare a premierului Recep Tayyip Erdogan, fãrã precedent în acest stat laic. Turcii care au ieșit în stradã sau cei care radiografiazã situația politicã dau vina pe încercãrile tot mai evidente ale prim-ministrului de a islamiza societatea. Și pe derapajele lui autoritariste. Existã și voci care spun cã în spatele protestelor soldate cu trei morți, peste 4.000 de rãniți și alte câteva mii de oameni arestați, se aflã o agendã secretã a Occidentului de a destabiliza Turcia. „Primãvara turceascã”, așa cum a denumit-o presa, l-ar putea avea ca pãpușar-șef pe maestrul „revoluțiilor portocalii”, miliardarul George Soros, a cãrui fundație este tot mai vocalã în Turcia. Alte teorii conspiraționiste leagã izbucnirea revoltelor de un anunț recent al Guvernului Erdogan. Dupã 50 de ani, Turcia a intrat în clubul țãrilor care nu mai au datorii la Fondul Monetar Internațional.
De la salvarea unui parc din Istanbul, condamnat sã ajungã teren pentru mall, în Turcia ultimelor zile s-a ajuns la acțiuni de protest explozive îndreptate împotriva Guvernului Erdogan. Mii și mii de oameni au ieșit în stradã, zi de zi, pentru a cere demisia premierului, acuzat de derapaje autoritare și de ignorarea statului laic, fondat de Atatürk. Dupã Istanbul, „Primãvara turceascã” s-a extins la Ankara, Izmir, Edirne și în alte orașe. De fiecare datã, forțele de ordine au rãspuns la adresa protestatarilor cu tot arsenalul din dotare: gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc, tunuri cu apã, lovituri de baston.
Complot din exterior
Tabloul ultimelor zile, în care s-au înregistrat noi și noi ciocniri între poliție și manifestanți, aratã astfel: trei morți, cel puțin 4.300 de rãniți și mii de oameni arestați. Revenit în țarã dupã un turneu în Magreb, șeful Guvernului de la Ankara și-a reluat retorica ofensivã, calificându-i pe protestatari drept „jefuitori” ºi „extremiºti”, ºi a denunþat un complot „organizat atât în interiorul, cât ºi în exteriorul þãrii”. Dupã ce a fãcut aceste afirmații, premierul Erdogan a fost comparat cu președintele sirian Bashar al-Assad. Pe care l-a numit „dictator” și pe care nu l-a susținut nicio clipã în momentul în care acesta acuza „puteri strãine” cã ar fi implicate în rebeliunea din Siria. O serie de grupãri de extremã stânga, care au manifestat în ultimele zile la Istanbul, i-au reproșat lui Erdogan cã s-a dat de partea Occidentului, participând la agresiunea Siriei, stat vecin și, tradițional, prieten.
Bine ați venit în Turcia!
Este binecunoscut cã Turcia și-a pus la dispoziție teritoriul, serviciilor de informații occidentale, pentru antrenarea rebelilor sirieni, care vor sã dãrâme regimul Bashar al-Assad. Doar cã, alãturi de ele au pãtruns și agenții provocatoare sau ONG-uri specializate în lovituri de stat. Cea mai cunoscutã este Open Society Foundations, a magnatului american George Soros, care s-a dovedit vârful de lance în destabilizarea Europei de Est și a spațiului ex-sovietic, pregãtind așa-numitele „revoluții portocalii” în Ucraina și Georgia. Și care acum este bine înfiptã în Turcia.
Strategiile fundației Soros
Proiectele și programele fundației Soros pentru Turcia au vizat o parte dintre nemulțumirile pe care turcii le strigã acum în stradã. În plus, Open Society Foundations a pledat pentru extinderea drepturilor femeilor în Turcia, uitând, probabil, cã aceastã țarã a fost printre primele care le-a dat drept de vot, încã din 1923. Iar Guvernul Erdogan nu a încercat nicio secundã sã le limiteze drepturile. Singura tentativã de acest gen poate fi consideratã interzicerea pastilei de a doua zi. Fundația a vorbit despre planurile premierului de „islamizare forțatã” în momentul în care Erdogan a decis sã limiteze vânzãrile de alcool.
Erdogan a scãpat țara de tutela FMI
Adepții teoriei conspirațiilor au lansat teza potrivit cãreia în spatele demonstrațiilor de la Istanbul se aflã interese financiare majore, în contextul în care reformele lui Erdogan realizate în ultimii 11 ani au redus dependența țãrii de capitalul strãin. Exact cu douã sãptãmâni înainte de izbucnirea protestelor, Turcia, a 17-a economie a lumii, anunța, prin vocea lui Erdogan, cã nu mai are nicio datorie fațã de FMI. Banca Centralã a Turciei a plãtit ultima parte a datoriei sale cãtre Fondul Monetar, virând instituției financiare internaționale o tranșã în valoare de 317 milioane de euro. Începând din 1958, Turcia s-a îndatorat în mai multe reprize de la FMI. În 2008, Turcia a finalizat ultimul sãu acord stand-by semnat cu FMI în 2005, iar în 2010, dupã doi ani de negocieri cu instituþia financiarã internaþionalã, a refuzat ajutorul Fondului.
Model de reușitã
Analiștii politici susțin cã manifestaþiile din Turcia sunt urmãrite cu atenþie în lumea arabã, producând îngrijorãri în rândul liderilor islamiºti, care prezintã de mai mult timp Turcia ca un model de reuºitã a islamului politic. Analistul politic tunisian Sami Brahem crede cã existã tentative de a exporta ceea ce se petrece în Turcia spre Tunisia. „Va fi dificil sã se facã o miºcare de protest de amploare, dar (situaþia din Turcia) poate constitui o susþinere moralã pentru toþi laicii faþã de Guvernele islamiste”.
Unii considerã cã manifestaþiile din Turcia reflectã o nemulþumire regionalã faþã de islamul politic, însã Erdogan a fost ales de trei ori, cu o creºtere constantã a numãrului de voturi în favoarea sa. La peste doi ani de la revolte, Egiptul ºi Tunisia traverseazã o crizã economicã ºi, în opinia unor specialiºti, economia, mai mult decât ideologia, va provoca noi acþiuni de protest.
Luciana Pop – ziuanewscomentariu rapcea.ro: devine clar faptul cã Turciei i se pregãtea ceva încã din luna martie 2013 – iar premierul turc avea informațiile respective – și erau pregãtiti. “Primãvara arabã” vizeazã rãsturnarea guvernelor din toate țãrile care s-au declarat împotriva Statului terorist Israel. Priviți cu atenție conferința de presã turco-americanã de mai jos:
]]>