Michael Patrick Nolan, Baronul Nolan, (10 Septembrie 1928 – 22 ianuarie 2007) a fost judecător în Regatul Unit, iar din 1994 până în 1997 a fost primul președinte al Comitetul pentru Standarde în Viaţa Publică. În cuvintele necrologului său în The Guardian Domnul Nolan a lăsat o amprentă profundă asupra vieţii naţionale prin curăţarea substanţială a societății de politicile corupte, în calitate de președinte fondator al Comisiei pentru Standarde în Viața Publică.”

Cele Șapte Principii ale Vieții Publice (cunoscute și sub numele de Principiile Nolane) se aplică oricui lucrează ca funcționar public sau persoană aleasă într-o demnitate publică. Aceasta include toți cei care sunt aleși sau numiți în funcții publice, la nivel național și național la nivel local, și toți oamenii numiți să lucreze în Serviciul Civil, administrația locală, poliție, instanțe și servicii de probațiune, organisme publice nedepartamentale și în domeniul sănătății, educației, social și servicii de îngrijire. Toţi deţinătorii de funcţii publice sunt atât funcţionari publici, cât şi administratori ai resurselor publice. Principiile se aplică, de asemenea, tuturor celor din alte sectoare care furnizează servicii publice.

Redau în continuare aceste principii, astfel cum pot fi regăsite pe site-ul guvernului Marii Britanii, cu mențiunea că mi-aș dori să regăsim implementate și în România, pe site-ul Guvernului, dacă nu și în bunele practici ale funcționarilor publici, astfel de principii de bună guvernare.

1. Altruism

Titularii de funcții publice ar trebui să acționeze exclusiv în interesul public.

2. Integritate

Titularii de funcții publice trebuie să evite orice obligație față de persoane sau organizații care ar putea încerca în mod necorespunzător să le influențeze în activitatea lor. Ei nu ar trebui să acționeze sau să ia decizii pentru a obține beneficii financiare sau de altă natură pentru ei înșiși, pentru familia lor sau pentru prietenii lor. Trebuie să declare și să rezolve orice interese și relații.

3. Obiectivitate

Titularii de funcții publice trebuie să acționeze și să ia decizii în mod imparțial, echitabil și pe bază de merit, folosind cele mai bune dovezi și fără discriminare sau părtinire.

4. Responsabilitate

Titularii de funcții publice răspund în fața publicului pentru deciziile și acțiunile lor și trebuie să se supună controlului necesar pentru a asigura acest lucru.

5. Deschidere

Titularii de funcții publice ar trebui să acționeze și să ia decizii într-un mod deschis și transparent. Informațiile nu ar trebui să fie ținute ascunse de public decât dacă există motive clare și legale pentru a face acest lucru.

6. Onestitate

Deținătorii de funcții publice ar trebui să fie veridici.

7. Leadership

Titularii de funcții publice ar trebui să expună aceste principii în propriul lor comportament și să-i trateze pe ceilalți cu respect. Aceștia ar trebui să promoveze în mod activ și să sprijine în mod ferm aceste principii și să conteste în mod activ comportamentul necorespunzător oriunde s-ar produce.

Pentru cunoscătorii de limbă engleză, redau mai jos excelenta prezentare a dr. John Campbell, unde puteți găsi în descrierea videoclipului și alte resurse interesante corelate cu subiectul

  1. December 17, 2024

    Toti anglosaxonii, la ora actuala, încalcă sfidător toate aceste principii. Ei sunt acum cancerul lumii în care trăim.

  2. December 17, 2024

    Ăsta da. Așa ecce. De ce oare nu înțelege toți asta și nu se poartă cum zice domnul Nolan? O comunicare mai coerentă și elegantă a acestor principii cred că numai Cristian Homobuci al nostru a reușit să ne expună… dar unii pur și simplu nu și nu, nu vrea să audă de așa ceva, le place corupția deoarece probabil așa a fost învățați ei de mici copii 😉

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer