In octombrie trecut toatã suflarea româneascã era informatã din blogosferã cã recensãmântul nu este ok și trebuie refuzat, în ciuda îndemnurilor autoritãților.
De multe ori, m-am întrebat oare câți români au recepționat mesajul și l-au și pus în aplicare, opunându-se recenzãrii. Acum, am aflat !
Institutul National de Statistica (INS) incearca sa recupereze datele privind cele un milion de persoane estimate ca nu au fost recenzate, prin confruntare cu informatiile primite de la sursele administrative.
Prin surse administrative se intelege ANAF, centrele universitare. Alte surse de verificare vor fi unitatile militare si penitenciarele, in urma carora este posibil ca cifrele sa arate atat un supliment de populatie, cat si diferente negative, prin dubla inregistrare.”Vom incerca sa recuperam datele pentru cei care nu au fost recenzati. In primul rand, vom confrunta datele pentru cei nerecenzati cu declaratiile 112 de la ANAF, pentru ca reprezinta informatii certe ca acele persoane, care au platit contributii in octombrie 2011, sunt in tara. Daca ambii parinti figureaza ca platitori la ANAF, atunci este logic ca si copii inregistrati in evidenta populatiei sunt in tara”, a spus Pisica, director al Directiei generale de statistica sociala si demografica din INS.INS a anuntat la inceputul lunii februarie ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate anul trecut, ceea ce echivaleaza cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane, relateaza MEDIAFAX.
Intrebata cum explica un procent atat de ridicat de persoane nerecenzate, directorul INS s-a limitat sa precizeze ca atributiile privind angajarea recenzorilor si coordonarea lor au apartinut Ministerului Administratiei si Internelor, prefecturilor si primariilor, in timp ce Statistica a asigurat doar metodologia si criteriile de selectie.
]]>