Premierul Marii Britanii, David Cameron, a semnat, luni, la Edinburgh, acordul cu privire la organizarea referendumului privind independenta Scotiei. Votul istoric, programat sa aiba loc in 2014, ar putea conduce la ruperea Regatului Unit, dupa mai bine de 300 de ani.
David Cameron si liderul scotian Alex Salmond au semnat acordul, prin care se decide desfasurarea referendumului in 2014, scrie France24.
Referendumul va cere votantilor sa raspunda cu “da” sau “nu” la intrebarea daca doresc ca Scotia sa iasa din uniunea de 305 ani cu Anglia.
Cameron se opune unei ruperi a uniunii, sustinand ca Marea Britanie este mai puternica impreuna, iar sondajele de opinie releva ca doar 30-40% dintre scotieni sustin independenta.
Intelegerea de luni este startul a doi ani de campanie pentru Partidul National Scotian, pro-independenta, Conservatorii lui Cameron si partenerii lor de coalitie, Liberal Democratii, si Partidul Laburist.
“Nu cred ca Scotia isi permite sa stea pe propriile picioare si cred ca trebuie sa facem parte dintr-un sistem mai mare. Marea Britanie ne-a servit rezonabil de bine in ultimii 300 de ani si nu vad de ce am schimba acum situatia”, a afirmat parlamentarul scotian laburist John Robertson.
Intelegerea de luni este insa o victorie pentru premierul Scotiei, Alex Salmond.
“Intelegerea va permite Scotiei sa faca un pas important spre independenta si asta inseamna sa cream o Scotie mai corecta si mai prospera. Abia astept sa lucram pozitiv pentru un vot ‘da’ in 2014”, a spus Salmond.
La vot vor putea participa, in premiera, si votantii cu varsta de 16 si 17 ani.
Scotia si Anglia au avut un singur monarh din 1603 si au fost conduse de un singur Parlament, la Londra, din 1707. In 1999, pentru prima data de atunci, in urma unui referendum, a fost instituit un Parlament scotian. Guvernul scotian are in prezent atributii in domenii precum sanatatea si educatia, iar zona are un sistem juridic separat.
Salmond a declarat ca doreste sa mentina lira sterlina si monarhul britanic drept sef al statului. Nu se stie insa cum vor fi impartite veniturile din exploatarea hidrocarburilor din Marea Nordului.
]]>